Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
9 berichten • Pagina 1 van 1
#1
03-02-2022 - 16:03:59
Door:
Rob
Berichten:
38
Hallo vrienden,
Ik ben tijd uit de running geweest en daardoor is er zo'n 4 maanden geen enkel onderhoud geweest. Juwel 200 oid
Het vissen bestand is nog steeds prima, 2 kardinalen en wat japonica's en amano's maar die waren ca 3 jaar oud.
Wel heel leuk 2x panda en 1x juilly cory baby's en kleine crystal red garnalen.
Maar mijn vraag er sommige planten zijn minder en 1 slecht heb ik er al uit gehaald.
Moet ik gewoon onderhoud oppakken of kan het wat groter?
Voordeel wel geweest maar om de dag eten.
Mijn kleine bakken doen het wel goed om dat daar nog weleens filter is verschoont denk ik.
Filter juwel draait denk nu zeker 4 maanden en door stroming goed.
Alvast bedankt voor reactie,
mvg
Rob
#2
06-02-2022 - 04:59:22
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Natuurlijk moet je zelf beslissen. Maar ik zou het water af en toe toch verversen, want er zijn altijd slechte stoffen die zich in het water kunnen ophopen, die de waterwaarden veranderen. Bijvoorbeeld het Ammonia-gehalte, de waterwaarde waar velen zich in kunnen vergissen.
Ook kunnen de planten een aanwijzing geven dat het slechter gaat met de waterwaardes. Je zou dan moeten kijken of dit relevant voor je is, elk aquarium is anders.
Het kan goed zijn dat het bij jou zoals je nu doet gewoon goed gaat. Elk aquarium is weer anders. Het hangt van teveel factoren af.
In een groot aquarium met weinig vissen en een perfect lopend filter, veel planten, zeer weinig voeren, dan heb je minder snel het probleem dat waterwaardens snel veranderen, met dit soort dingen. Maar ook in een groot aquarium kunnen waterwaardes ophopen, zoals Ammonia. Het blijft namelijk een afgesloten systeem, wat niet te vergelijken is met hoe het in de echte natuur werkt.
Hier bijvoorbeeld een filmpje met uitleg hoe langzaam waterwaardes kunnen veranderen. Hij legt dit heel eenvoudig uit met 'Snoep: Gekleurde smarties'. Maar ondanks dit zie je wel goed hoe visueel het werkt met waterwaardes, als voorbeeld de Ammonia in aquarium. Youtube video: https://youtu.be/tboee9qdTDE - Om die reden zou ik dus toch soms wat water verversen, gewoon voor de zekerheid.
#3
06-02-2022 - 11:39:25
Door:
Rob
Berichten:
38
Hallo Rene,
Ik heb al ca 10% water ververst. Zoals ik normaal doe elke 2 weken. Maar mijn vraag was of ik wat extra "groot" onderhoud kan doen, bv extra water verversen en als mijn nieuwe stofzuiger er is ik meer bodem moet doen of kan. Filter heb ik niets aan gedaan nog want draait nog goed door.
mvg
Rob
#4
07-02-2022 - 02:01:59
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Okee, duidelijk Rob.
Op die manier had je inderdaad wel meer kunnen waterverversen. Zo'n 50% had je dan kunnen doen, omdat je aquarium al lange tijd zo goed draait. Bij vissen die ernstig vervuilen word dit 1x per week gedaan, maar dan moet wel het filter en aquarium verder optimaal draaien.
Het is altijd 'maximaal' 50% van de aquarium inhoud waterverversen wat gedaan kan worden onder optimale omstandigheid. In normale omstandigheid doen we zo'n 10% van de aquariuminhoud 1x wekelijks.
Sorry Rob, dat ik je vraag verkeerd had begrepen.
Gr, René
#5
07-02-2022 - 15:33:09
Door:
Rob
Berichten:
38
Hallo Rene,
Bedankt voor je antwoord en excuus niet nodig.
Ik ga straks wat extra water verversen (regenwater) en nog een paar planten verwijderen. Ik heb ook al wat plantenvoeding en Co2 toegevoegd. Al begrijp ik nog steeds niet waar de co2 voor is en wat het toevoegt?
Als het vlg week goed draait dan een paar nieuwe planten.
Ik heb trouwens 2 Swellia's en wil er wel wat meer bij ik vind ze heel leuk. Maar in de winkel zeggen ze maar 2? Zelfde voor Honing-gouramies maar ik heb er nu nog 3 maar daarvoor 6 en nooit problemen gezien.
Weet jij of iemand anders er iets van?
mvg Rob
#6
08-02-2022 - 02:46:49
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Co2 is voor de planten. Het is heel makkelijk uit te leggen. Wij mensen ademen zuurstof en blazen Co2 uit. Vissen ademen ook zuurstof. Planten doen dit overdag niet. Planten ademen als eerste Co2 in, en blazen zuurstof uit. Dus planten doen het net andersom dan hoe wij dit doen als mens. Maar planten zijn wel bijzonder, want in de nacht veranderd dit, dan ademt de plant zuurstof in.
Dus overdag heeft de plant Co2 nodig om te ademen. In de nacht is dit weer niet nodig.
Omdat we vissen en planten samen in een aquarium houden, kunnen we niet alleen maar zuurstof voor de vissen nodig, maar hebben we ook Co2 nodig voor de planten overdag.
Daarom moeten we ervoor zorgen dat het Zuurstof gehalte en de Co2 gehalte voor de vissen en planten precies voor allebei gunstig is. Je begrijpt als we te veel co2 erin pompen, dat de vissen dan zullen 'stikken', net als wij zouden doen, want wij hebben echt die zuurstof net als vissen nodig.
Dus de truc in aquarium is om een goede balans te gebruiken, waar we iets minder co2 erin pompen, om te zorgen dat we de vissen veilig houden, maar tevens zorgen we dus dat de planten het fijn vinden.
Als we geen Co2 voor de planten gebruiken, dan stikt de plant langzaam. In het aquarium zit altijd wel wat Co2 in het water, maar is onvoldoende voor planten. Vaak zien we dan dat de planten het minder goed doen. Dit komt dus door het gebrek aan Co2.
We kunnen met co2 flessen echte zuurstof in het water pompen. Maar er bestaat ook vloeibare Co2 in een flesje. Maar dit is niet echt Co2, het is een hulpmiddel. Want die Co2 uit een flesje zorgt dat de plant iets makkelijk zijn Co2 uit het water kan opnemen, het is dus geen echte co2 maar een manier om de gaatjes in de bladeren iets meer te openen waardoor de plant iets makkelijker de co2 uit het water kan opnemen.
Als je weinig planten in je aquarium heb dan heb je niet gelijk perse Co2 nodig. Maar bij Co2 toevoegen zal de planten altijd veel mooier eruit komen te zien en groeien beter, plus je zorgt doordat de planten goed kunnen groeien ook dat er minder kans is op ongewenste algen-groei. Want als planten slecht groeien dan is er meer kans dat er zwarte algen komen, of andere niet gewenste algsoorten.
Maar Co2 is natuurlijk niet het enige wat planten nodig heeft. Ook normale plantenvoeding heeft de aquarium-plant nodig en Po4 helpt vaak enorm om de planten mooi te houden.
Die honinggouramis, dat klopt, je kan die het best in koppel houden, een mannetje en vrouwtje. Maar je kan ook 1 mannetje nemen met heel veel vrouwtjes erbij. Maar als je meerdere mannetjes bij elkaar zet dan gaat het vaak niet goed, en het klopt dat het vaak lijkt alsof het gewoon goed gaat als je er een paar bij elkaar zet. Maar als je goed kijkt naar het gedag van de vissen, dan zul je merken dat de mannetjes toch altijd de hele dag door ruzie maken en achter elkaar aan zitten waardoor de vis geen rust heeft. Daarom is het goed om meerdere vrouwtjes te nemen bij maar 1 mannetje dan.
Bij meerdere vrouwtjes met maar 1 mannetje gebeurt het ook wel dat het mannetje achter de vrouwtjes aan jaagt. Maar omdat er meerdere vrouwtjes zijn zal elk vrouwtje tussendoor wel rust kunnen krijgen. Hoe meer vrouwtjes je dus bij het éne vrouwtje erbij doet, hoe meer de vrouwtjes tussendoor rust hebben. Je noemt dit een Harem.
- koppel = 1 mannetje + 1 vrouwtje.
- harem = 1 mannetje + meerdere vrouwtjes.
- school = Een grote groep vissen.
Ik heb zelf ook Honinggourams, is één van mijn favorite vis!! ik vind die geweldig leuk altijd.
Maar ik weet niet hoe dat zit bij Swellias, ik ken heel die vissoort niet. Wat voor vis is dat? Heb je de latijnse naam ervan, of andere naam, zodat ik kan opzoeken wat dit voor soort is?
#7
10-02-2022 - 10:22:21
Door:
Rob
Berichten:
38
Hallo Rene,
Ik heb de Swellia gevonden en antwoord op deze site,
https://www.tropischevissengids.nl/vissen/overige-soorten/overige-soorten-3/tijger-gastromyson
Daar staan heel veel vissen op
mvg
Rob
#8
11-02-2022 - 00:10:05
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Oh, dat zijn algeneters. Zijn mooie vissen, heb deze zelf nooit gehad. Maar ik weet wel welke het zijn, wist niet dat dit de Sewellia Lineolata of Tijger Gastromyson zijn.
In de natuur leeft de Tijger Gastromyson niet in groepen. Maar het schijnt dat ze in aquarium wel gewoon graag gezelschap hebben. Dus meerdere kan, een mooi groepje Sewellias vormen kun je wel doen.
Algeneters worden vaak gezien als dat deze dieren de hele dag door algen eten, dat is niet waar. Het hoofdvoedsel is algen, maar ze hebben ook normaal visvoer nodig in de vorm van zinkendvoer of (levendvoer) diepvriesvoer.
Bijzonder mooie vissen zijn het, die je hebt Rob!
#9
11-02-2022 - 15:08:53
Door:
Rob
Berichten:
38
Hallo Rene,
Zeker hele mooie visjes ook als ze aan het raam hangen geven bijna licht. Ik ga er straks nog 2 bij doen. Wat voer betreft dat wist ik al, zeker muggenlarven op de bodem zijn favoriet. Ik beveel ze aan.
Ik heb een ideetje, ik weet niet of jij met deze site bezig bent maar is het geen idee dat mensen positieve reacties kunnen plaatsen over aquarium/vis winkels? Waar andere weer van kunnen profiteren of op nemen in uitjes om ideeën op te doen.
Nogmaals bedankt voor je antwoorden,
mvg Rob
Pagina waardering
Aquarianen
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel