Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
4 berichten • Pagina 1 van 1
#1
29-09-2014 - 11:00:55
Door:
Gert Geeraerts
Berichten:
4
Ik heb sinds een maand een bevolkt aquarium van 100L,
waarvan de NO2 waarde steeds onder de 0,1 is gebleven.
heb na een goeie 2 weken ontdekt dat ik al met de witte stip ziekte zat.
Die heb ik bestreden en de vissen zijn ervan genezen.
Maar sindsdien krijg ik de NO2 waarde niet meer oké !
ik zit nu een 4dagen met de waarde tussen 0,6 & 0,8.
ververs men water dagelijks minstens 20%
water wordt NIET beter, gisteren 70% water ververst en bacteriën en conditioner bijgedaan omdat ik niet meer weet wat te doen.
Doe een testje en blijft nog altijd tussen 0,6 & 0,8
Graag had ik hier wat hulp gevonden,
alvast bedankt !
#2
29-09-2014 - 15:48:06
Door:
AquaTwan
Berichten:
13
Met waterverversen moet de waterwaarde worden verlaagd, dat kan niet anders. Controleer eens het kraanwater zelf met een tester, hoe hoog is de no2 waarde daarin?
Medicijnen kunnen nuttige bacterie doden, dit kan een mede oorzaak hebben op je te hoge no2 waarde, nitriet.
Probeer de medicijnresten uit je water te halen, dit doe je door over kool te filteren. Kool-filtermateriaal heeft namelijk als enige doel om medicijnresten uit water te ontnemen. Daarna is het kool-filteren nutteloos en aan te bevelen het niet verder te gebruiken.
Hoge nitriet waardes komt ook voor in een niet voldoende ingedraaid aquarium waar het filter nog onvoldoende van functioneert. Het kan zijn dat het probleem daarom in het filter te zoeken is.
Bekijk het filtersysteem. Draait je filter optimaal? Zie je iets vreemds in het filter zitten. Neem desnoods de sponzen en ander materiaal tijdelijk over naar een apart emmertje met daarin aquariumwater, doe dit voorzichtig. Zet de filterpomp dan wel uit. Haal de sponzen eruit, zonder erin te knijpen.
Plaats één voor één het materiaal terug en gooi het aquariumwater gewoon terug in je bak. Het aquariumwater zal dan wat vies, troebelachtig of mistig eruit zien, maar dat trekt wel weer weg. Daarmee kan je gelijk kijken of je filter goed zijn werk doet, want dan moet die mist binnen een paar uur verdwenen zijn.
Mocht het na alle handelingen nogsteeds te hoog zijn, dan raad ik aan de sponzen, filtermateriaal te vervangen of goed schoon te spoelen onder de kraan. Dit doe je niet allemaal tegelijk, maar één spons of materiaal per week. Gebruik bij nieuw filtermateriaal alleen materiaal waar nuttige bacterie zich goed in kan nestelen.
Het filtermateriaal wat je gebruikt enorm belangrijk. Een dichte spons, met een zeer fijne structuur zal meer nuttige bacterie in zich kunnen opnemen dan een open, grove spons. Filterwatten nemen de meeste bacterie aan, maar slibben jammergenoeg snel dicht. Dit is de reden waarom er gewerkt wordt met sponzen. Er zijn ook andere materialen, zoals keramische pijpjes. Deze hebben een open structuur, maar kunnen wel zeer veel nuttige bacterie huisvesten.
Wat veel ook niet weten, is dat je nooit het filter mag schoonmaken. Zoals je hebt gelezen, zijn de nuttige bacterie enorm belangrijk. Wanneer je het aquarium schoonmaakt, dan mag je maximaal 10% of iets meer, van de aquariuminhoud per week verversen en 1/3 deel van de aquariumbodem reinigen.
Van het filtersysteem blijf je af. Daar kom je nooit aan. Tenzij het filter begint dicht te slibben en de kracht van de filterpomp (uitstroom) verminderd. Dan haal je een enkele spons eruit, knijp het vuil eruit en maak de buitenkant ervan schoon. Op die manier blijven de nuttige bacterie gehuisvest, die in ieder aquarium hard nodig zijn.
In aquarium mag je nooit teveel in één keer schoonmaken. Dit doe je kleine stapjes.
#3
29-09-2014 - 16:27:48
Door:
Klaas van der Velde
Berichten:
3
Bij hoge nitriet waarde, moet je ook direct stoppen met vissen voeren. Een aantal dagen niet voeren is geen straf voor je vissen. Want aan hoge no2 kunnen vissen sterven! Het is daarom beter om niet te voeren, dan wel.
Na een paar dagen kun je voorzichtig, heel matig je vissen voeren. Liefst met vissenvoer wat niet snel oplost in water, zodat het water zo min mogelijk wordt aangetast.
Waterverbeteraars helpen om het water te verbeteren. Gooi voor de rest zo min mogelijk rotzooi in je bak.
Aquariumplanten kunnen helpen je water te verbeteren. Vooral snelgroeiende planten zijn erg nuttig.
#4
02-10-2014 - 11:49:25
Door:
Gert Geeraerts
Berichten:
4
Bedankt jongens voor de snelle reactie !
Heb als eerste men leidingwater gecontroleerd, dit was oké!
dagelijks blijven verversen met de nodige bacto en conditioner erbij.
Heb de sponsen e.d. even verplaatst zoals je hebt verteld.
Vissen hebben 3 dagen geen eten gekregen, vandaag hun eerste kleine korrels in kleine maat.
Watertest vandaag, is terug tiptop!
THAAANKSSS ALOOOOTTT !
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel