De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Nitraat probleem

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Lieve Van Vlasselaer

Berichten:
1

Geregistreerd:

Hallo, kan iemand mij vertellen wat ik aan een zwaar nitraat(NO3)probleem kan doen zonder mijn vissen te schaden?

ik heb nl. de bak van iemand gekregen met een kapotte filterpomp. Deze is intussen vervangen. maar onze NO3 waarden swingen de pan uit en we hebben al een aantal vissen verloren. Water verversen helpt weinig! Wat moeten wij doen!

trieste groet,
Kurius


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Bedoel je nitraat of nitriet? Daar zit een behoorlijk verschil in.

Nitraat kun je het makkelijkste kwijtraken door een paar dagen achter elkaar een beetje water te verversen. Je kan drijfplanten gebruiken, want die vreten graag nitraat.

Maar ik ga er meer vanuit dat je nitriet bedoeld. Nitriet word veroorzaakt doordat er te weinig nuttige bacterie in het filtersysteem zit.

Bij een nitriet probleem kun je het best niet waterverversen. Want daar dood je weer de nuttige bacterie mee, die je juist nodig hebt. Alleen bij een zeer hoge prioriteit kan je waterverversen, maar beter is om dit niet te doen.

Het is beter om een beetje waterverbeteraar uit een flesje te gebruiken. Dit is te koop bij iedere aquariumwinkel.

Zorg dat indien het mogelijk is om in het filter veel fijne sponzen en watten erbij te proppen. Want in fijn filtermateriaal nestelen de nuttige bacterie sneller.

Een andere optie is om tijdelijk te filteren over actieve kool. Dit zijn zwarte korreltjes die je in een zakje kan doen en in het filter erbij kan steken.

Actieve kool bestaat uit verkoold materiaal van planten dat makkelijk stoffen aan zich bindt en zo onschadelijk kan maken. Actief kool is ook verkrijgbaar bij aquariumwinkel.

Actief kool werkt het snelst en zal het water helder maken. Het word ook gebruikt om medicijn resten uit het water te halen. Het maakt het water zeer zuiver.

Nadat het behandeld is hoort het actief kool wel weer verwijderd te worden uit het filter. Sommige laten het wel in hun filter, maar daar is dit spul niet voor bedoeld want het kan ook belangrijke stoffen uit het water halen.

Dus enkel gebruiken als het nodig is, voor nu met een nitriet probleem is het wel aan te raden.

#3

Door:
Jolanda Wisseborn

Berichten:
59

Geregistreerd:

Nitraat raak je kwijt door elke dag deels te verversen, soms 50%, evt met regenwater want dit Is zachter, en of osmose water, dit water bevat niets en de PH is meestal laag op 3.
Door elke dag te verversen moet het nitraatlevel gaan zakken. Succes
Ps, je Filter niet verschonen en als je dat zou willen in het oude water uitspoelen.

#4

Door:
Eric

Berichten:
1

Geregistreerd:

Nitraathars gebruiken in je filter


#5

Door:
Monique Anthonio

Berichten:
118

Geregistreerd:

Ik gebruik tegenwoordig nitrax sponzen van juwel en daardoor blijf mijn nitriet keurig op nul. Ze zijn niet goedkoop, maar werken wel.

Steun ons op social media