De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Nieuwe verschillende neon vissen

16 berichten • Pagina 1 van 2

#1

Door:
Björn Browaeys

Berichten:
23

Geregistreerd:

Hey, ben nieuw hier mijn. Naam is Björn.
Heb van een vriend een aquarium gekregen van 100l inhoud (80x30x40 denk ik).
Zou hier graag neon vissen in houden, maar zie dat je die best in scholen houd van 10. Mogen dit verschillende neons zijn en mag je beginnen na 2 weken na de opstart met bvb 5.
Heb je voor de planten nu een voedingsbodem nodig of niet....
Welke planten zet ik best ? En hoeveel stuks van de soort plant?


#2

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Hoi Björn, welkom.

Je hebt een mooi groot aquarium. Want een aquarium begint bij een liter inhoud van minimaal 60 liter. Daar zit je ruim overheen.

Neonvissen zijn scholenvissen. Hoe meer je van het soort bijelkaar houdt, hoe prettiger zij het vinden. Het voordeel daarvan is, dat ze goed in de groep blijven en de neon vissen beter hun natuurlijk gedrag laten zien.

Je kunt beter geen verschillende neonvis soorten bijelkaar plaatsen. Ik heb gemerkt dat daar toch wel verschil in zit.

Dit geldt ook bij andere aquariumvissen. Op één of andere manier botsen de verschillende soorten toch met elkaar. Ze hebben dan vaker ruzie onderling en houden zich daardoor toch gescheiden in aquarium.

Je mag gerust starten met kleinere groep en dit later opbouwen. Dat is eigenlijk juist goed, omdat je daar de belasting van filtersysteem langzaam mee opbouwt. Daarnaast is een schooltje van 5 exemplaren minimaal. Dus kan je met 5 neon vissen starten.

In een startaquarium zijn snelgroeiende planten nuttig. Die maken het water gunstig. Snel groeiers zijn ook makkelijker te houden. Door de makkelijke kweek zijn ze vaak ook een stuk goedkoper in aanschaf.

Snelgroeiende planten zijn planten zoals Waterpest, Belgisch groen en Cabomba soorten.

Een voedingsbodem kun je beter niet gebruiken. Waarom geen voedingsbodem? Een speciale bodem blijft maar een aantal jaar goed.

De oude voedingsbodem moet je erna uithalen, anders gaat het liggen rotten. Maar even een voedingsbodem uit je aquarium verwijderen of vernieuwen is sneller gezegd dan gedaan. Dan moet je de hele aquariumbak leeghalen, waaronder ook je goed groeiende planten. Je bent dan terug bij af, je moet dan alles weer opnieuw starten.

De meeste planten nemen voeding uit het water. Die gebruiken niet eens de voedingsbodem.

Planten die wel met wortels hun voedsel uit de grond halen, dat zijn vaak planten met stevige dikke wortels. Maar ook veel planten met rode bladeren.

Zulke planten kun je aan de wortels voeden met speciale kleibolletjes. Die voedingsbolletjes gaan vaak een jaar lang mee en zijn ook nog eens goedkoper dan een speciale grondbodem.

Gebruik de kleibolletjes alleen op de plekken waar nodig is. Dus als je merk dat die plant echt meer voeding nodig hebt. Want teveel kleibolletjes kan ook weer algen veroorzaken.

Een andere tip voor je aquariumplanten. Plaats niet teveel planten, zij groeien vanzelf en kan je daarvanuit weer nieuwe plantjes stekken. Maar zorg wel dat er al voldoende schuilplekken zijn voor je neon vissen. Dus plaats in de hoek een flinke plant waarin de nieuwe neon vissen zich goed kunnen schuilen of behoefte hebben om zich even af te zonderen van de rest. Wanneer de nieuwe neon vissen het gevoel hebben dat ze veilig zijn, dan kleuren ze vaak mooier en is het gedrag minder schuw.

Zet niet overal verspreid in je bak een stukje van dezelfde plantsoort. Want dan maak je het aanzicht rommelig. Houdt de planten per soort bij elkaar.

#3

Door:
Björn Browaeys

Berichten:
23

Geregistreerd:

Ok, bedankt, nu bezig met het testen van de waterdichtheid van het aquarium

#4

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Okay. Daarna je bak minimaal twee weken goed laten indraaien, voordat je er vissen in huisvest.

Mocht er nog vragen bij je opkomen, of als ik je ergens mee kan helpen, dan hoor ik het wel weer.

Succes!


#5

Door:
Björn Browaeys

Berichten:
23

Geregistreerd:

De ph waarde van mijn water, zonder iets in is 8, moet ik dit eerst aanpassen wacht ik tot er planten instaan en de boel een week draait?

#6

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Ieder aquarium moet eerst goed ingedraaid worden, voordat er vissen in kunnen. Het filtersysteem moet eerst nuttige bacterie verzamelen. Voldoende bacterie is nodig in je filter, anders gaan de vissen dood door te hoge nitrietpieken die je aan begin bij een startend aquarium zult krijgen.

De aquariumplanten kunnen daar wel tegen. Dus die kan je er meteen in doen, ook al word vaak gezegd dat je deze pas na een week mag beplanten. Planten zijn namelijk gunstig in het afbraakproces en optimaliseren het water tevens.

Zorg dat het filtersysteem flink goed volgepropt zit met enorm veel 'goed' filtermateriaal.

Gebruik voor het starten een paar dopjes waterverbeteraar. De hoeveelheid staat op de fles beschreven (je kan er meer van gebruiken, het is niet schadelijk). Dit spul hoef je daarna nooit meer te gebruiken. Het is bedoeld om je aquarium mee te starten.

Laat de bak vervolgens minimaal twee weken met filtersysteem en met thermostaat plus licht aan draaien. De filterpomp en thermostaat moet 24 uur per dag aan zijn. Het licht minimaal 8 uur, maximaal 10 uur per dag.

Na twee weken test je met een teststripje de belangrijkste waterwaardes en kijk je in het filtersysteem of de pomp goed het water circuleert. De filtermateriaal moet al wat viezig eruit zien. Witte watten zijn dan bruin achtig van kleur, dat is perfect.

Als alles er goed uitziet kan je een paar visjes erin loslaten, in jouw geval de 5 nieuwe neon vissen. Laat de neon vissen rustig wennen aan het andere water, dat is zeker belangrijk.

Voer de vissen de komende periodes zeer matig en maak je aquarium de eerste weken vooral niet schoon! Op die manier kweek je nog meer goede bacterie in je filterhuis.

Het filtersysteem mag je nooit schoonmaken, tenzij de filterpomp dicht begint te slibben of moeite krijgt. Als de pomp het water minder krachtig uitspuwt bij de uitlaat, dan mag je maar één van de sponzen schoonmaken, nooit meer dan één tegelijk. Doe later weer eens een andere spons om het dichtslibben aan te pakken.

#7

Door:
Björn Browaeys

Berichten:
23

Geregistreerd:

Heb maar 1 pomp, zit een grove filter in, in het midden zit een gat van boven tot onder, diameter is ongeveer 1,5 cm, daar nog andere filtermateriaalen indoen?

#8

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Weet niet welk filter je hebt. Maar een gat in het midden. Kan zijn dat daar dan speciaal filterspul in moet? Geen idee, staat er een merk en type op het filtersysteem.

Over het algemeen komt er in fijn filtermateriaal makkelijker, sneller goede bacterie.

#9

Door:
Björn Browaeys

Berichten:
23

Geregistreerd:

De filter is er 1 van vita tech, ik denk eraan deze te vervangen alsook Let verlichting te plaatsen...
Beter doen voor we opstarten lijkt mij ;-)
Ook grondig gereinigd bodembedekking zelf nog eens spoelen of hoeft dat niet meer ?


#10

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Ja zeker, je moet het altijd heel goed schoonspoelen. Meerdere malen het liefst, tot er maar weinig vuil vanaf komt. Gebruik warmwater de eerste keer, goed omwoelen in een grote emmer.

Steun ons op social media