Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
83 berichten • Pagina 9 van 9
#81
24-03-2015 - 11:20:20
Door:
Ali sterkenburgh
Berichten:
42
Heb een paar foto's geplaats hoor
#82
24-03-2015 - 14:03:49
Door:
Ali sterkenburgh
Berichten:
42
#83
25-03-2015 - 21:00:50
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Hoi ali.
aller eerst wil ik zeggen dat u vissen er geweldig goed uitzien, mooi in kleur en goed in het vet.
ik heb alleen het idee aan de hand van het filmpje dat de stroming iets te hard staat,dit puur voor de bacterien in het filter, maar aangezien de no2 gewoon goed was hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.
verder zoals belooft heb ik een onderhouds plan voor u gemaakt.
zoals u meschien wel begrijpt is de juiste onderhoud op de juiste manier aan u aquarium het belangrijkste onderdeel van de hobby.
het zorgt ervoor dat de afvalstoffen afgevoerd worden en de vissen en bacterien gezond blijven zodat de aquarium stabiel blijft lopen.
het is belangrijk dat waarneer u de aquarium schoonmaakt dat u niet dan ook nog de buitenfilter schoonmaakt, want anders wordt de bacterien teveel verstoord waardoor er een mogelijke nh4-no2 piek kan onstaan.
dus maak u het aquarium schoon, dan blijf u van de filter af! en als u de filter schoonspoeld, dan blijft u van het aquarium af!
ik begin met u buiten filter;
de filter spoeld en dompel u alleen om de twee á drie maanden schoon niet eerder.
in u filter zit biologisch filtermatriaal waar bacterien zich in hebben gehuisvest die nh4 omzetten naar no2 en daaarna naar no3.
en mogen daarom niet te vaak achter elkaar verstoord worden vandaar dat je niet minder dan twee maanden er tussen mag laten na de laatste schoonmaak.
deze bacterien moeten natuurlijk wel met zorg behandeld worden tijdens het schoonspoelen en dompelen van het filter en filtermatriaal dit om een nh4-no2 piek te voorkomen.
met een nh4 en no2 test, test u dus om het welzijn van deze bacterien te contoleren.
mocht 1 van deze test een negatief uitslag geven dan weet u dus dat het niet goed gaat met de bacterien en is het dan ook raadzaam om wat bacterien erbij toe tevoegen en probeer dan ook de mogenlijke oorzaak te achterhalen.
soms is de oorzaak niet te vinden en volstaat idd gewoon de toevoeging van wat bacterien en is het probleem daar dan ook vaak mee verholpen.
u test ook op no3.
deze test zegt u onder andere of u genoeg waterverversing uitvoert.
geef deze test een hoge uitslag dan moet u vaker of meer waterversing uitvoeren.
is de uitslag goed dan doet u het ook goed.
nu het onderhoud aan u filter.
* u koppelt de filter los van het aquarium en zet deze in de grootsteen in de keuken om geen natte vloer te krijgen.
*dan haalt u de filterkop van de filter.
*de blauwe sponsen die u nu tegen komt spoelt u goed schoon de eventueel witte watten spoelt u ook uit of vervang u voor een nieuwe witte watte.
*dan zit er vervolgens 3 of 4 maandjes in de filter gevuld met het biologische filtermatriaal. deze haalt u er 1 voor 1 eruit waarbij u een dompel beweging maakt zodat het meeste losse vuil achter blijft in het filterhuis ( let op dat het matriaal niet te grondig wordt schoon gedompelt want anders spoelt u teveel aan bacterien weg, dus twee keer dompelen is genoeg). en legt de maandjes op het aaanrecht.
nu zult u meschien merken dat na 1 of twee keer dompelen dat het filtermatriaal nog wat vuil is, maar dit is juist goed voor de bacterien die no3 afbreken. dus twee keer max dompelen.
* dan pak u het filterhuis op uit de grootsteen en gooit u het vuile water wat daar in zit weg in de grootsteen en spoelt u de filterhuis effe schoon met kraanwater.
* nu vult u het filterhuis met aquariumwater uit u aquarium (geen vers kraanwater uit de kraan, daarmee dood u de bacterien in de maandjes en is alles voor niks geweest)
*nu zet u 1 voor 1 in de juiste volghoorde de maandjes weer terug in het filterhuis waarna u ook de sponsen en de filterkop weer op zijn plek terug zet en de filter sluit.
*dan zet u de filter weer terug op zijn plek en sluit u hem weer aan op het aquarium en schakkel de filter weer aan.
de filter draait nu weer en de bacterien zullen hun werk weer gaan doen.
let daarbij wel op dat deze schoonmaakbeurt niet langer dan een uurtje duurt ivm de bacterien die afsterven na het uur.
nu het aquarium;
aller eerst voordat u aan de schoonmaak begint test u het aquariumwater of de waardes nog oke zijn ( dit mag later ook verzet worden na om de twee weken... maar alleen als de waardes al enige tijd stabiel zijn).
vervolgens kijkt u goed naar de vissen of ze geen afwijkend gedrag vertonen of meschien een spoor van een ziekte heeft opgelopen en telt u het aantal vissen om te kijken of er toevalig geen dood zijn gegaan, als alles oke is gaat u verder.
in u aquarium hoopt zich vuil op, dit vuil zuigt u minimaal 1x per week op met een aquarium stofzuiger of een stuk filterslang of tuinslang met een emmer om het water erin op te vangen.
het vuil hoopt zich op de aquarium bodem op en in de hoeken van het aquarium, maar het vuil vind u ook onder het hout of ornamenten.
verplaats het hout en ornamenten om het vuil op te zuigen.
verder vind u het vuil ook tussen de planten of bij de anubis plant bv zelf erin, beweeg met u vingers door de plant om dit vuil eruit te krijgen en vervolgens te verwijderen,terwijl u dit doet dan kun u gelijk eventueel ook nog de plant snoeien als dit nodig is.
maak vervolgens met een spons of ruitmagneet het glas in het aquarium schoon.
het aquariumwater bevat ook veel afvalstoffen die u niet kunt meten met een test strip of test druppels.
het is dan ook zeer belangrijk om deze afvalstoffen doormiddel van een 20% á 30% waterverversing te verwijderen dat is in u geval dus plus minus 60 ltr.
deze waterverversing doet u om de twee weken. maar produceren u vissen meer afval resten omdat er b.v. teveel vissen in u aquarium zwemmen of er veel gevoerd wordt, dan het liefst elke week, maar dit laatste is niet het geval bij u aquarium.
let wel op dat u in het nieuwe water de juiste dossering aquatan van sera of van een ander wilekeurig merk mengt, dit middel maakt het nieuwe water visvriendelijk.
vervolgens voeg u eventueel wat vloeibaar plantenvoeding toe voor de planten (als deze aanwezig zijn in het aquarium).
beste ali, ik hoop dat u hiermee geholpen bent en dat het een beetje duidelijk is uitgelegt.
mijn advies is om dit plan van aanpak op een a4tje uit te printen en te bewaren om het af en toe terug te lezen.
u zult ook gaan merken dat u op een gegeven moment u eigen plan van aanpak vormt, zolang u maar wel in u achterhoofd houd dat als u de aquarium schoonmaakt u de filter met rust laat.
moch er nog vragen zijn of problemen dan hoor ik het graag van u.
mvg
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel