De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Mijn eerste aquarium

4 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Zaterdag heb ik, voor mijn nieuwe en eerste aquarium 5 Platy's gekocht en uitgezet. Ik heb eerst een tijdje gekeken naar het gedrag van de vissen in de winkel; ze waren allemaal levendig en kwamen ook naar voren, net of ze nieuwsgierig waren wie er naar hun stond te kijken. Ik heb wat verschillende kleuren uitgezocht. ik heb een rode met witte vinnen en rode staart, een rode met zwarte vinnen en zwarte staart, twee licht-/donkergrijs/licht blauw met rode staart en een blauw/zwart met witte vinnen en staart.

Ik heb ze vrij lang (40 minuten) in een dichte zak in het water laten liggen, toen met 10 minuten tussentijd wat aquariumwater in de zak gedaan totdat de zak bijna vol was. Vervolgens met een schepnetje de vissen in het aquarium losgelaten.

Ze gingen meteen op onderzoek uit om hun nieuwe omgeving te ontdekken.

Nu zijn we een paar dagen verder en het is hartstikke leuk om naar mijn eerste vissen te kijken. Ze zwemmen door de hele bak, klitten soms samen tot een groep en eten soms iets van de bodem, de plantjes of stenen. Dat laatste kan bijna geen voer zijn, omdat ik met mate voer geef en erop let dat ze alles opeten, hoewel het zo kan zijn dat er ongezien toch iets op de bodem terecht komt.

De tweede dag wisten ze al dat als de klep opengaat er kans is dat ze voer krijgen, dan komen ze gezellig naar boven in afwachting van.

Als extra's geeft ik ze watervlooien of rode muggenlarven. Ik doe dat, afwisselend de ene dag watervlooien de andere dag rode muggenlarven, elke dag. Is dat te vaak? En lusten ze bijvoorbeeld ook een gekookt doperwtje of spercieboontje (uiteraard heel fijn gesneden) wat overblijft?

Ik ben op zoek om er wat andere vissen bij te houden. Wat ik erg leuk vind zijn de Corydoras. Naar wat ik begrepen heb, ook na een babbeltje met de verkoper, dat deze ook geschikt zijn voor een beginner. Als deze het worden ga ik ze pas over een week of twee erbij zetten en ik denk aan een groepje van 5 stuks. Bij de inrichting van het aquarium heb ik al rekening gehouden met de eventuele komst van bodembewoners; ik heb een groot stuk bodem vrij gehouden en ik heb de bodem voorzien van heel fijn grind (grootte 1 tot 2 mm).

Ondanks dat de Platy's lekker actief zijn, goed eten, nieuwsgierig zijn en zich op hun gemak lijken te voelen wil ik toch vragen of dit inderdaad goede tekenen zijn dat de vissen zich prettig voelen.

Groet,
René


#2

Door:
René van Zelst

Berichten:
5

Geregistreerd:

Hallo René,
vlgs mij ben je heel goed bezig.
Voeren doe je goed alleen zou ik ze 1x per dag héél weinig voeren en de frequentie van levend voer verminderen naar, bv 1x per 10-14 dagen.

heel veel plezier met deze leuke hobby!

Grroet,
René

#3

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Hoi René,

Nog bedankt voor het antwoord. De platy's gaan nog steeds uitstekend. Ik voer ze tegenwoordig één keer per dag en op afwisselende tijden, soms twee keer per dag een klein beetje voer.

Een lekkernijtje (watervlooien, rode muggenlarven en dergelijken) heb ik verminderd tot 1 - 2 keer per twee weken.

Ik heb er nog geen andere vissen bijgezet, dat komt nog wel. Wel een plantje wat heel lelijk werd vernieuwd voor een andere soort.

De andere vissoort die ik erbij ga houden wordt zeker een corydoras-soort. Elke keer als ik in de dierenwinkel ben moet ik even kijken naar deze geinige dieren.

Groet,
René

#4

Door:
Baukje

Berichten:
9

Geregistreerd:

Hallo rené!

Wat leuk dat je nu ook een aquarium hebt!
Het lijkt me verstandig dat je gaat kijken of je mannetjes en vrouwtjes hebt, dit is makkelijk te zien, het achterste buik vinnetje is bij een mannetje meer een soort stokje en bij de vrouwtjes echt een uitgewaaierd vinnetje.
Als je mannetjes en vrouwtjes hebt krijg je zeker weten baby's, je kunt ze gewoon hun gang laten gaan, dan worden de kleintjes opgegeten. Of je vangt ze op in een bakje, maar dan zit je met een heleboel jongen!
wat voeren betreft voer ik mijn platy's op dinsdag donderdag en zaterdag, en op zondag voer ik ze gekookte broccoli of komkommer, ook doperwtjes zouden kunnen, ze vinden heel veel lekker! probeer ze geen fruit te geven, daar zit te veel suiker in!
Wat traktaties betreft voer ik ze 1 keer in de maand O-nip FD mix tabletten, vinden ze super lekker! maar wat jij ze als traktatie voert zou ook 1 keer in de 2 weken kunnen!
Wat misschien ook leuk is voor je, ik heb mijn platy's geleerd om de vlokken uit mijn hand te eten, super schattig! Dan gaan ze ook aan je vingers knabbelen en dat kietelt, echt erg leuk!
Wat de corydora's betreft, raad ik je die zeker aan! Ik heb zelf ook corydora's en platy's samen en dat gaat prima! Het zijn beide erg leuke vissen!

Heel erg veel plezier met je nieuwe hobby! En voor al ook heel erg veel plezier met alle nieuwe dingen leren en ontdekken!

Groet
Baukje

Steun ons op social media