De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Malawi aquarium schurende vissen

4 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Cindy

Berichten:
21

Geregistreerd:

Hallo

Ik heb een Malawi aquarium
Nu heb ik dinsdag vissen gehaald en die schuren zich allemaal over de bodem, is dit normaal? Ik heb het water getest en alles is gewoon goed, wie kan helpen?

MVG
Alvast bedankt


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Nitriet vergiftiging?

Als ze aan van alles aanschuren, alsof ze jeuk hebben. De vissen kunnen rode kieuwen hebben, en de ademhaling gaat sneller dan normaal. Dan kan het nitriet vergiftiging zijn.

In een nieuw aquarium kan dit komen doordat niet voldoende het aquarium is ingedraaid. Een nieuw aquarium moet minimaal twee, liefst drie weken ingedraaid worden voordat er vissen in mogen.

Dit moet, om te zorgen dat er voldoende nuttige bacterie in je filtermateriaal komen, de nuttige bacterie moet in de sponzen terecht komen. Deze bacterie zorgen ervoor dat slechte waterwaardes kunnen worden afgebroken.

Te hoge nitriet waarde is dodelijk voor de vissen. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk de bacteriecultuur verhoogt.

- Belangrijk is daarbij om tijdelijk helemaal niet meer je vissen te voeren.

- Prop heel veel watten materiaal in het filterhuis, omdat deze het beste de nuttige bacterie kweekt. De andere filtermateriaal niet eruit halen, alleen helemaal goed volproppen met zoveel mogelijk witte watten erbij.

- Haal een waterverbeteraar bij aquariumwinkel.

- Maak helemaal niets schoon in je aquarium, en ook niet in de aquariumbodem wroeten, want daarmee dood je de nuttige bacterie die toch al te weinig aanwezig is in je aquarium.

#3

Door:
Cindy

Berichten:
21

Geregistreerd:

Mijn waardes waren allemaal goed

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ik weet niet of je een nieuw of pas gestart aquarium hebt. Maar daar ga ik wel van uit, omdat je zei dat je nieuwe vissen hebt gehaald.

Bedenk, niet alles valt te meten. Je kan de nitriet waarde meten, maar als er een nitriet-piek opduikt, met een hele hoge waarden, dan is deze tijdelijk, en kan je alleen op het juiste moment meten.

Nitriet pieken heb je altijd in een pas opgestart, en zijn uiterst dodelijk. De pieken duiken zo'n drie keer in de opstart fase op, dit gebeurt in de komende maanden. Daarna is je filtersysteem instaat om alle hoge pieken op te vangen.

Nitriet vergiftiging komt het meest voor bij een pas opgestart aquarium, omdat daar nog niet voldoende nuttige bacterie is verzameld in het filtermateriaal.

Indraaien is enorm belangrijk, voordat er vissen in mogen. Dit word heel vaak over het hoofd gezien, en ook vaak niet verteld in aquariumwinkels, omdat men ervan uitgaat dat je weet wat je doet. En de aquariumwinkels profiteren ervan als je opnieuw vissen gaat halen.

hoge nitriet gehalte aquariumwater

Vandaar dat ik de conclusie trekt, dat het om nitriet pieken gaat en je vissen nitriet vergiftiging oplopen.

Steun ons op social media