Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
3 berichten • Pagina 1 van 1
#1
17-11-2014 - 22:30:37
Door:
Aron Geertsema
Berichten:
30
Hallo ik ben Aron ;-)
Ik heb een vraag over het kweken van watervlo, ik kweek al lang.
Ik heb een paar vragen om het beter te kunnen.
• hoe zorg ik dat er sneler zweef alg komt.
• hoe zorg ik dat mijn watervlooien diker worden.
• hoe zorg ik dat er meer word gekweekt.
Weet iemand dit?
Nog één vraag :-)
Ik vries ze soms in. Ik pak een zakje en daar doe ik water in en leg ik ze in de vriezer mag dit zo?
#2
19-11-2014 - 03:31:45
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Leuke vraag!
Gebruik een bak waarvan alle zijdes doorzichtig zijn. Zet de watervlo kweekbak in de zon. Hoe meer licht, hoe beter!
Je kan aluminiumfolie bij je TL verlichting gebruiken en de deksel bijvoorbeeld wit schilderen. Onderin de bak een witte ondergrond gebruiken, desnoods doormiddel van een wit laken, papier of onderkant van poster onder de watervlo kweekbak te schuiven, zodat het licht flink wordt weerkaatst. Dit doe je om meer rendement te behalen van het zonlicht en bestaande verlichting op de kweekbak.
Leg wat bladeren, compost op de bodem, met een roestige spijker erbij. Een klein scheutje melk helpt ook.
De waterwaarde Po4 (fosfaat) kan je wat verhogen, daar verkrijg je ook flink wat algen van.
Zorg dat het water goed in beweging blijft door gebruik te maken van een bruissteentje aangesloten op een luchtpompje.
Wat bakkersgist toevoegen.
Maar bedenk met al die dingen wel, dat je het geleidelijk aan moet opbouwen. Want ineens teveel van het goede kan de zweef alg, algengroei weer stoppen.
Je moet het een beetje afstemmen aan de hand van hoeveel watervlooitjes, de Dapnia die je in de bak hebt. Kwestie van aanvoelen en uitproberen, geleidelijk opvoeren.
Wacht tot de watervlooien het water weer een beetje helder hebben gemaakt, gebruik dan weer een beetje bakkersgist, koemest- of bloedmeel korrels, melk, Pokon, Chrysal, ect om de groene zweefalgen weer op te voeren.
Bloedmeel korrels hebben goede voedingsstoffen en net voldoende ijzer om de algen snel te laten groeien. Maar je kan ook wat gemalen vlokvoer of algentabletten erbij gebruiken. Vooral om het proces op te starten. Een beetje ijzer is al voldoende. Bedenk dat in andere producten ook ijzer zit, en je dan minder of juist geen roestige spijker meer op de bodem nodig hebt.
Mocht er veel water verdampt zijn, gooi er dan niet zomaar wat leidingwater bij. Gebruik beter dan normaal aquariumwater uit je bestaande bak of regenwater. Omdat leidingwater te zuiver is.
Het blijft altijd een beetje experimenteren om een goede balans te vinden. Het vetmesten van je kweek watervlo (eenoog kreeftjes) doe je door ze voldoende zweefalgen te blijven voeren en niet teveel watervlooitjes eruit te halen.
Waterpest en andere planten kunnen ook meehelpen om het water optimaal te maken.
Zorg ervoor dat je kweekbak niet te warm wordt. Temperaturen boven de 30 graden, dan groeien de watervlooien niet meer. Wordt het water te warm, dan gaan de vlooien zelfs dood.
Uiteraard kan je de oogst van je gekweekte watervlo invriezen. Dit kan heel goed, je kan toch ook in aquariumzaak standaard watervlooien als diepvriesvoer voor je vissen kopen.
Het voordeel van het invriezen is dat je eventuele ziektes daarmee kan voorkomen. Maar met een goede eigen kweek aan watervlooien ga ik ervanuit dat er geen ziektes bij aanwezig zijn.
Ik gebruik soms een theezeefje met een stukje witte filterwatten erin. Die ik bovenop een kopje plaats, en leg daar de ingevroren massa in om te laten ontdooien.
De filterwatten spoel ik daarna schoon in het aquariumwater en de watervlooien komen er dan vanzelf vanaf. Hierdoor zal het aquariumwater minder worden aangetast dan wanneer ik het geheel zo in aquarium aan de vissen geeft.
Watervlo (eenoog kreeftjes) als levend voer, is eigenlijk nog beter om aan je vissen te voeren. De levende watervlooitjes stimuleren namelijk het instinct van de aquariumvissen. De vissen worden actief, jagen en gaan graag opzoek naar de voederdiertjes.
Het is ook leuk om te zien hoe je oogst dan wordt verorbert door je siervissen, die je daarna aankijken als het op is, bedelend voor nog zo'n lekker portie aan watervlooien, toch?.. ;-)
#3
19-11-2014 - 18:28:16
Door:
Aron Geertsema
Berichten:
30
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel