De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Koraal platy

4 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Ramon Duenk

Berichten:
2

Geregistreerd:

Hallo

ik heb een vraag over mijn koraal platy.
Ik heb een mannetje en een vrouwtje en ik heb het idee dat ik het vrouwtje al zwanger gekocht heb.
ze heeft een hele opgezette buik maar geen zwarte vlek.
Kan ze dan toch zwanger zijn?
en ze is ook constant aan het poepen
is dit normaal?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Hoi Ramon,

Dat je Koraal platy veel poept, hoeft geen slecht teken te zijn hoor. Het kan wel zijn dat er teveel gevoerd wordt.

Aquariumvissen kan je meerdere keren per dag voeren, maar wel heel matig, zeer kleine porties voer. Soms doe je er goed aan om één dag in de week helemaal niet te voeren, om buik verstoppingen te voorkomen.

Platy's lusten allerlei soorten voer. Eenzijdig voeren is niet goed. Probeer zo veel mogelijk afwisseling in soorten voer aan je vissen te geven. Omdat je platy's allerlei vitamines nodig hebben om ze gezond en in goede conditie te houden. Omdat je niet weet wat voor soort vitamines er in het voer zit, kun je daarom beter afwisselend, allerlei soorten voer geven.

Het Koraal platy vrouwtje kan heel goed zwanger zijn. Het vrouwtje hoeft niet altijd zichtbaar de zwarte drachtvlek te hebben. Het komt wel vaker voor, dat een gekochte levendbarende vis, zoals een Platy uit de aquarium winkel pas later in eigen aquarium jongen krijgt.

Laat je Koraal platy vooral gewoon in zijn aquarium zitten. Zorg voor wat planten ter beschutting of wat decoratiemateriaal waardoor de zwangere Koraal platy zich veilig voelt.

Wanneer het vrouwtje haar jongen zal uitwerpen, dan kunnen de babyvisjes zich goed schuilen tussen de planten.

In een apart bakje afzonderen is namelijk geen goed idee, omdat daar de waterwaardes niet hetzelfde zijn als in je huidige aquarium.

Voordat je Platy vrouwtje haar babyvisjes uitwerpt zal zij zich eerst beginnen af te zonderen. Ze zal in een hoekje van het aquarium of ergens tussen zich schuil beginnen te houden. Ook zal het vrouwtje dan sneller ademen. De ademfrequentie ligt dan hoger, dit kun je goed zien, door het te vergelijken met de ademhalingssnelheid van het Platy mannetje.

De versnelde ademhaling en het opeens afzonderen in een hoek of schuilhouden, kan allebei duiden op dat ze op ieder moment haar jongen te wereld zal brengen.

Op dat moment moet je vooral haar met rust laten, want anders zal ze wachten en duurt het langer voor je kleine Koraal platy babyvisjes erbij zult krijgen.

#3

Door:
Ramon Duenk

Berichten:
2

Geregistreerd:

Hallo Renè

bedankt voor de snelle reactie:)
had nog wel een wedervraag of de bevalling en het voer.
Ik heb maar een 25 liter Aquarium.
Heb momenteel deze vissen erin zitten:
1 betta splenders
2 Platy's
5 neon tetra's
3 corydora's
1 dwerg algeneter

Wordt dit na de bevalling niet te druk als er veel baby's overleven

En wat het voer betreft heb ik 2 verschillende soorten:
- tetra Procolour vlokken
- Tetra Tablets (voor de grondbewoners)

De ene dag doe ik vlokken en de andere dag een tablet
De andere vissen eten ook mee van het tablet.

Nog tips voor me na deze informatie??

Groetjes Ramon

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ramon,

Procolour vlokken van tetra, is volgens mij geen basisvoer, maar om je vissen weer op kleur te krijgen. Maar ik kan het fout hebben.

Ik zou er zelf wat ander voer naast gebruiken, om zeker ervan te zijn dat je vissen verschillende vitamines krijgen. Je weet namelijk nooit wat er precies in het voer zit. Wij mensen eten ook niet iedere dag hetzelfde, omdat we dan voedselvergiftiging kunnen krijgen. Zo zie ik het ook bij het voer voor de vissen. Die eten in de vrije natuur ook niet altijd hetzelfde.

Het lijkt mij sterk dat in één potje, alles op de juiste hoeveelheid in zit, wat een vis nodig kan hebben. Daarom adviseren aquarianen vaak, dat het verstandiger is om meer afwisseling te geven. Om dezelfde reden wordt erin aquariumwinkels meerdere producten aangeboden.

Tetra tabletten kan algenvoer zijn. Ik weet niet precies wat voor soort tabletten je dan hebt. Het klopt dat algen-tabletten je overige vissen ook graag lusten. Dat is ook goed spul om te geven.

Als mijn maanvissen alleen maar allerlei droogvoer krijgen, dan gaan ze vanzelf aan mijn planten vreten, om op die manier toch de onvoldoende groenvoer aan te vullen.

Ik denk inderdaad dat je bak bij een bevalling overbevolkt gaat raken. Iets wat je liever niet wil. Terecht, want daar kan je veel problemen mee krijgen. Visziektes, uitval en stress.

Ik zou zelf de kleine nieuw komende visjes dan niet gaan beschermen door planten en decoratie, maar deze als levend voer aan je wat grotere vissen geven. Beter voer bestaat er niet! :)

Een tip die ik je nog kan geven is:

Zorg dat je het water goed blijft testen, met teststripjes of nog beter, maar wel duurder, met druppeltests. Omdat je een 25 liter (klein aquarium) hebt.

Een aquarium begint eigenlijk pas bij minimaal 60 liter. Omdat daar de waterkwaliteit stabiel in kan zijn. Helaas verkopen ze de kleine bakjes beter, en worden ze daarom aangeboden in aquariumzaken.

Wat heel goed vissenvoer is, zijn Artemia. Dit is te verkrijgen als diepvriesvoer, te bewaren in de diepvriezer. Het zijn kleine blokjes met ingevroren Artemia erin. Deze laat je ontdooien in een theezeefje. Het ontdooide water gooi je weg, dit mag niet in je aquarium terecht komen. Alleen de overgehouden ontdooide substantie, de Artemia's die voer je dan aan je siervissen. Levend voer is nog beter, maar kunnen ook parasieten in zitten. Dus het is beter om diepgevroren vriesvoer te gebruiken. Je kan de Artemia dan gebruiken als afwisseling die je soms aan je siervissen als lekker tussendoortje geeft.

Een klein aquarium heeft extra aandacht nodig. Het probleem bij een klein aquarium is dat bij iets teveel voeren, of teveel vissen, ect. Je aquariumwater al snel aangetast raakt. Je kan dit weten door veel de waterwaardes te meten.

Aquarium waterwaardes

Op de bovenstaande pagina (via de link hierboven). Daar staan veel verschillende aquarium waterwaardes, met de uitleg wat voor waarde ze moeten hebben. Sommige waardes hangen af van welk vissenbestand er in de bak aanwezig zijn.

Steun ons op social media