Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
4 berichten • Pagina 1 van 1
#1
22-02-2022 - 17:59:54
Door:
Jasjascholtens
Berichten:
2
Beste mensen, ong een jaar geleden begon ik met de hobby vissen behouden en toen had ik 3 guppen en die had ik af en toe wat komkommer. nu heb ik een 120 liter aquarium met 2 goudvissen en ik vraag me af of het überhaupt gezond is en of ik me goudvissen komkommer kan geven?
vriendelijke groet
#2
22-02-2022 - 20:06:55
Door:
René de Ruiter
Berichten:
198
Als je op potjes visvoer kijkt, droogvoer. Dan zie je ook dat daar allerlei groentes in verwerkt zit. Het enige nadeel van groente voeren is dat het water snel van kwaliteit kan veranderen. Daarom moet je nooit te lang groente in het water laten liggen. De vissen moeten het opeten en wat ze niet doen er na uurtje of twee weer uithalen.
Of het echt gezond is allemaal, die vraag kun je ook stellen bij een potje visvoer geven aan je vissen. Ook dat is enkel maar een alternatief. In de natuur eten vissen heel anders, vissen eten andere visjes, insecten, waterplanten en algen. Een potje visvoer vinden ze daar niet. Dus of je nu groente of potje geeft of ander soort visvoer, als diepvriesvoer. Het blijft allemaal minder gezond natuurlijk dan wat ze in natuur krijgen. Maar een gevangen vis leeft in goede omstandigheid altijd wel langer dan in natuur.
Dus je heel veel zorgen maken over of welk voer echt goed is, dat is naar mijn inschatting niet nodig. Als de vis het eet, dan is het goedgekeurd door de vis. Komkommer kan gevoerd worden. Het is iniedergeval eten uit natuur, wat beter is dan voor-bewerkte producten waar veel zout en andere troep bij gedaan is. Groente wat niet bewerkt is, komt het dichter bij natuurlijke voeding.
Ik haal altijd wel altijd de schil eraf, zodat ik zeker weet dat er geen giftige stoffen van de landbouw opzit en biologisch heb je nog meer kans dat er minder mee gerommeld is.
Niet elke vis is gewend aan groentes omdat ze te veel speciaal visvoer uit potjes of ander voer kregen, waardoor ze moeten wennen aan ander voer zoals groente.
Komkommer werkt vooral goed bij bodemvissen, die lusten dit graag. Meeste gebruiken inplaats van komkommer een courgette, omdat die wat sterker is, niet zo waterig zijn van binnen, waardoor het minder snel het water aantast.
Voor je overige vissen is het handig om kleine stukjes ervan te maken, hapklare stukjes, tenzij je dus vissen hebt die eraan gewend zijn.
Vaak merk je als je een vis pas gekocht hebt dat ze veel makkelijker een stukje komkommer eten. Later doen ze dit minder omdat ze dan al gewend zijn aan vlokvoer, of diepvriesvoer. Daarom is goed afwisselend voeren juist belangrijk, zodat ze niet te snel gewend raken en ook makkelijk elk ander voer opeten. Door juist afwisselend te voeren weet je zeker dat de vis de juiste vitamines binnenkrijgen. Stel je voer enkel maar uit één soort merk potje, dan is de kans groter dat de vis niet al zijn belangrijke voedingstoffen krijgt.
Ik zelf geef mijn vissen graag blaadjes spinazie. Ik blanceer de blaadjes door het eerst zacht te koken. Als de bladeren wat zacht zijn laat ik het afkoelen en als ik het dan de vissen geeft verpulver ik het blaadje een klein beetje in mijn hand en geef de kleine deeltjes aan de vissen. Vinden ze heerlijk en worden bij mij er zelfs wild van als ik het ze geef. Dan zijn ze enorm actief opzoek naar nog meer stukjes spinazie.
Ik geef ze ook graag dop-erwten. Ik knijp de erwten kapot en wat erin zit geef ik de vissen, het vliesje om de erwt voer ik de vissen niet.
Stukjes Ei voer ik mijn vissen ook heel soms, en laat zelfs soms een heel klein stukje eischaal ervan in mijn aquarium liggen, vanwege het kalk gehalte voor mijn slakken die het nodig hebben voor hun schelp die opgebouwd is uit kalk. Bij kalkgebrek zal de schelp van mijn slakken langzaam gaatjes krijgen en kapot gaan. Sepia werkt inplaats daarvan ook erg goed.
Mijn garnalen geef ik soms weer brandnetels die ik op een schone plek uit het bos plukt. Vinden ze heerlijk.
Ik heb ook bewust garnalen in mijn aquarium, het zijn vuurgarnaaltjes, zodat mijn vissen ook soms is een garnaaltje tussendoor kunnen pakken. Ik zit achter mijn computer en daarnaast staat mijn aquarium. Ik zie dus altijd mijn vissen op rustige afstand en zie dan soms dat ze een garnaaltje opvreten, leuk om te zien als ze daar dan meebezig zijn. De populatie aan garnalen blijft bij mij gewoon goed. Dus zo'n garnaaltje tussendoor pakken vind ik geen probleem, ik zie het als stukje superfood voor mijn vissen.
Maar terugkomend op je vraag met komkommer of het goed is. Je moet maar eens kijken naar vlokvoer potjes, de ingredienten die erin zitten. Daar vind je ook allerlei groentes die erin zijn verwerkt.
Bij kleurmaak voer, bijvoorbeeld. Dat is speciaal voer om je vissen mooie diepe kleuren weer terug te geven daar zit vaak weer groente als, peen, paprika in verwerkt.
En veel visvoer daar word heel vaak knoflook bij gedaan om het een extra geur te geven zodat de vis het aantrekt.
Het belangrijkste is dat je niet elke dag groenvoer geeft. Beste is altijd afwissen met elk ander visvoer. Mijn eigen ervaring blijft dat diepvriesvoer het beste is voor vissen, of eigen kweek van artemia. Voor goudvissen is denk ik artemia te klein voer is. Artemia word veel gegeven bij kleine aquariumvissen. Het bevat veel proteine, caroteen.
#3
22-02-2022 - 20:11:05
Door:
Jasjascholtens
Berichten:
2
Heel erg bedankt! aan deze informatie heb ik erg veel. nog een fijne avond!
#4
22-02-2022 - 20:39:01
Door:
René de Ruiter
Berichten:
198
Bij goudvissen moet je wel goed opletten dat je geen drijvend potvoer geeft (vlokvoer). Dan kunnen ze buik- en zwemblaas probleem krijgen.
Het best is zinkend potjesvoer te geven, voer wat gelijk naar de bodem valt, of eerst het vlokvoer goed nat maken, zodat het alsnog gelijk zinkt.
Het is ook slim om je goudvis niet elke dag te voeren maar een dag er tussen of soms twee dagen helemaal niet te voeren. Het voordeel daarvan is dat ze hun buikjes dan goed leeg kunnen maken om verstoppingen te voorkomen, en het ander voordeel is dat de waterkwaliteit dan ook beter blijft.
Want bij goudvissen komen die buik, zwemblaasproblemen het meeste voor. Dus vandaar nog even dit als extra informatie, zodat je er goed op kan letten.
Fijne avond Jasja!
Pagina waardering
Aquarianen
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Frank schreuder:
Hallo. Ik heb laatst een paar waaierhandgarnalen gekocht en die zijn natuurlijk een enorme aanwinst in de bak. Nu de …
Witte watachtige laag op waaierhandgarnalen
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel