Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
6 berichten • Pagina 1 van 1
#1
14-12-2021 - 17:47:02
Door:
Jos bakker
Berichten:
3
Beste allen
Ik ben een beginnende aquariaan en lees heel veel,maar ik weet niet goed hoe ik mijn filter goed opbouwen kan!er zijn zoveel meningen daarover.misschien kan ik hier geholpen worden.
Ik heb een juwel 180 met een M filter,bedankt alvast
#2
15-12-2021 - 04:58:47
Door:
René de Ruiter
Berichten:
203
Het is lastig om dit in één keer goed uit te leggen, maar ik ga het proberen. Hoop dat je mijn verhaal kan volgen.
Een juwel die komt altijd met een zwarte spons, groene en blauwe.
Ik zal even de basis voor en nadeel uitleggen van sponzen:
Het voordeel:
Hoe dichter een spons is, hoe sneller en hoe meer nuttige bacterie erin kunnen nestelen en dat is super goed om te hebben.
Het nadeel:
Hoe dichter de spons is, hoe sneller deze kan dichtslibben waardoor de waterdoorstroming in het filter minder wordt, en dat willen we dus het liefst niet hebben. Omdat we dan telkens aan het filter moeten komen en aan het filter moet je juist zo min mogelijk zitten rommelen.
Een goede waterdoorstroming in het filterhuis is tevens belangrijk, omdat de bacterie in de filtersponzen zuurstof nodig hebben.
Nu je dit weet over de voor en nadeel van dichte fijnmazige sponzen, dan moet je ook al het verschil in sponzen kunnen zien. Je kan zien dat de ene spons fijnmazig is (dichter) en de andere meer gaatjes heeft (veel opener).
Het verschil in spons kleuren:
De zwarte spons is een actief-cool spons, die gebruiken we altijd bij de opstart van een nieuw aquarium. Na zo'n 3 weken is je aquarium ingedraait als de nitriet waterwaarde 0 is geworden, dan is het veilig om je vissen erin te doen en heb je die zwarte spons niet meer nodig. Die zwarte-spons met dat actief-cool spul erop is dan uitgewerkt. Die spons werkt dan niet meer. Die kan je dan vervangen voor een blauwe spons.
De groene-spons is de allerdichtste spons die je hebt, en kan dus heel veel en heel snel nuttige bacterie in zich opnemen. Daarom is die spons heel nuttig voor als je een nieuw aquarium hebt. Alleen heeft het dus ook zijn nadeel dat die groene-spons ook snel kan gaan dichtslibben.
Daarom kun je die groene-spons het best vervangen als je aquarium al zo'n 5 maanden draait. Na zo'n 5 maanden kan je die groene-spons gaan vervangen voor blauwe. Omdat dus zo'n blauwe veel minder snel dichtslibt en je daardoor minder aan je filter telkens hoeft te zitten.
De bakjes met witte-steentjes (keramische bio poreuze) die kunnen het minst dichtslibben, omdat de keramische steentjes allemaal gaatjes en kiertjes ertussen hebben waardoor het water er makkelijk doorheen kan blijven stromen. Dus dat materiaal is super makkelijk, zodat je niet telkens aan je filter hoeft te zitten.
Bij een aquarium die lang draait ga je daarom kiezen voor filtermaterialen die niet snel dichtslibben, maar ook tegelijkertijd lekker veel bacterie in zich kan vasthouden. Dat is dus waar iedere aquariaan naar opzoek is bij het uitkiezen van zijn filtermaterialen. Dat zijn de bakjes met witte-steentjes (keramische bio poreuze) en de blauwe sponzen.
In een nieuw startend aquarium heb je die zwarte- en groene-spons erbij nodig. Later dus niet meer zoals ik aangaf.
Als je aquarium al maanden goed draait, dan kun je dus het beste gaan kiezen voor de bakjes met witte-steentjes (keramische bio poreuze) samen met blauwe-sponzen.
Wat het verschil is tussen die kermamische-steentjes en de blauwe sponzen:
Het verschil tussen de keramische-witte-steentjes en blauwe-sponzen is dat op de witte-steentjes hele sterke bacterie komen, het nadeel is wel dat die bacterie niet snel erop groeien. Dat duurt altijd een lange tijd voordat daarop bacterie komen te zitten. Daarom is combineren van bakjes met keramische-steentjes samen met blauwe-sponzen raadzaam om te hebben in een aquarium die al maanden draaid.
De volgorde van de sponzen en steentjes moet je zo doen dat je er het makkelijkste en snelste zelf bij kan komen. De spons die het snelste dicht kan slibben, die doe je bovenaan. Het filtermateriaal wat het minste dichtslibt die doe je juist weer helemaal onderop, daar hoef je toch bijna nooit bij te komen.
Daarnaast heb je nog witte-watten filtermateriaal. Dat is om zweefvuil uit het water te filteren, zodat het vuil niet in je filterhuis terecht kan komen.
De volgorde van filtermateriaal ziet er daarom zo uit:
1. (helemaal boven): witte watten.
3. (boven): Zwarte.
3. (boven): Groen.
4. (onder): Blauw.
5. (helemaal onderop): Bakjes met witte-keramische-steentjes.
De witte-watten raken altijd het snelst vuil, die halen het zweef-vuil uit het water. Daarom leg je de watten altijd helemaal bovenop. Zodat die al het vuil kan tegenhouden en niet het vuil in je filterhuis en op de sponzen kan komen.
De zwarte (actief-cool) spons, die komt bij een nieuw aquarium op de tweede plek, net onder de witte watten. Omdat je die na 3 weken al kan gaan vervangen voor een blauwe spons. De zwarte spons heb je daarna niet meer nodig.
De groen komt op de 3de plek, net onder de zwarte spons. Omdat je die na een paar maanden niet meer nodig hebt. Die kan je na paar maanden gaan vervangen voor een blauwe spons. Omdat een blauwe minder snel dichtslibt. De groene heb je dus daarna niet meer nodig.
De 4de plek komt de blauwe sponzen. Omdat die niet zo snel zal dichtslibben. Dit zijn de beste sponzen als aquarium al maanden draait.
De 5de plek doe je de bakjes met witte-steentjes, omdat je daar vrijwel nooit bij hoeft te zijn, die slibben het minst dicht, dus kun je die het verst wegstoppen in je filterhuis, helemaal onderop.
Belangrijk om te weten is dat je verder zo min mogelijk aan je filtermateriaal moet komen. Je moet zo min mogelijk je filtermateriaal schoonmaken. Want daarmee dood je dus ook die belangrijke bacterie die in je filtermaterialen zitten. Als de waterstroming minder begint te circuleren doordat de sponzen te vol beginnen te raken, dan haal je er maar 1 spons uit en de rest laat je zitten. De spons doe je dan lichtjes uitknijpen en daarna meteen weer terug erin doen, zodat de meeste nuttige bacterie nog in de spons blijven leven.
De filtersponzen die gaan heel lang mee, je kan die jaren blijven gebruiken. Je hoef daar nooit echt nieuwe voor te kopen. Enige is dus dat je ze soms wat schoon moet maken, door ze lichtjes uit te knijpen als deze te vol is geraakt en de waterdoorstroming doet verminderen.
De witte-watten gaan ook lang mee, maar die zullen iets sneller kapot raken. Maar de witte-watten kun je gewoon telkens hergebruiken door ze goed schoon te spoelen, dus kunnen wel gewoon goed schoongemaakt worden en als er teveel gaten in komen door slijtage dan koop je pas nieuwe.
De keramische-steentjes die blijven vrijwel altijd goed. Die zullen niet slijten.
In de gebruiksaanwijzing bij Juwel lijkt het erop dat er aangegeven word namelijk dat je telkens nieuwe moet kopen, waar ze schrijven dat je ze moet 'vervangen'. Dat is dus hun verdien-model en moet je niet intrappen. Je kan al het materiaal vrij lang gewoon blijven hergebruiken. Enkel gewoon wat schoonmaken en dan is het weer herbruikbaar.
Het schoonmaken van aquarium of waterverversen doen we ook bewust niet te veel. Omdat bij iedere schoonmaak en waterverversing je ook altijd weer veel bacterie dood. Vooral bij een nieuw aquarium moet je daar voorzichtig mee zijn, als een aquarium langer goed draait dan is een iets wat meer waterverversen niet zo schadelijk. Omdat in je sponzen dan al veel meer bacterie zich heeft gevestigd, maar ook in de aquariumbodem komen nuttige bacterie te zitten. Hierdoor is je aquarium meer stabieler geworden dan als je pas een nieuw aquarium bent begonnen.
Het aquarium met gezonde vissen houden zit hem dus in wat je met het filter doet. Hoe beter jij je filter benut en dus voldoende nuttige bacterie in je filter probeert te houden, hoe schoner en glashelderder het water zal zijn, hoe stabieler je aquariumwater blijft en hoe gezonder je vissen blijven.
In een nieuw aquarium heb je kans dat het water wat melkachtig is, dat is een teken dat je filtermaterialen nog onvoldoende bacterie in de sponzen hebt zitten.
Een bruine aanslag op planten is ook bij een nieuw aquarium het teken dat er nog niet voldoende bacterie in de filtermaterialen zijn gekomen.
De witte melkachtig water of de bruine aanslag zal vanzelf verdwijnen als het filter voldoende nuttige bacterie heeft gekregen.
Het water is pas veilig om er vissen in te doen als je filter voldoende nuttige bacterie in het filter heeft verzameld. Bij onvoldoende zal de nitriet-waterwaarde hoog zijn en kan dodelijk zijn voor vissen. Het nitriet in water kun je meten met een teststrip of druppelset. Het is dus belangrijk om altijd eerst 3 weken je aquarium eerst goed in te laten draaien, zodat in al je filtermateriaal voldoende nuttige bacterie genesteld zijn, en je zeker weet dat de nitriet waterwaarde 0 is, want dan is je aquarium veilig om er vissen in te doen.
Lang verhaal, nu hopen dat je mijn verhaal een beetje kan volgen. :)
Laat anders maar weten, Jos.
#3
15-12-2021 - 08:23:58
Door:
Jos bakker
Berichten:
3
#4
15-12-2021 - 16:45:44
Door:
Rob
Berichten:
38
Hallo Jos maar ook Rene,
Ik ben ook heel blij met deze info. Ik ben dus wel in de Jewel verkooptruc gestapt. Net nog nieuwe groene filters en witte gekocht, dus voor heel lang genoeg.
Jos succes
#5
15-12-2021 - 17:08:18
Door:
Jos bakker
Berichten:
3
Ik vond het ook een goede uitleg en duidelijk.groet jos.
#6
19-02-2022 - 03:57:25
Door:
Erwin de Pater
Berichten:
2
Je kan ff op YouTube kanaal kijken van pondguru
Zo heb ik het ook gedaan ,werkt goed.
Onderin bioloog,ik heb filterzak met kleine lavasteentjes.
Of de fijne sponzen.
Bovenin grove spons,fijne spons,filterwatten.eventueel nog een bakje cirax erbij of wat anders.
Van boven naar beneden gezien.grof naar fijn.
Pagina waardering
Aquarianen
Monique Anthonio:
Goedendag allemaal, ik heb sinds een paar maanden 2 clownbotias in mijn aquarium die het tot voor kort goed deden maar …
Zieke clownbotia
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel