De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Jonge crystal red garnalen bij guppen

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Sjaak den exter

Berichten:
10

Geregistreerd:

Hallo ik heb 1 jaar geleden 10 red crystal garnalen gekocht maar tot en met heden heb ik nog geen jonge garnaal gezien.

Er zitten alleen maar guppen bij dus eventueel opeten is er niet bij hoe planten deze garnalen zich voort.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Hoi Sjaak,

Garnalen houden in hun lichaam de eitjes bewaard. Die kunt u ook heel goed zien zitten in de buik bij Crystal red garnalen.

De garnalen die eitjes hebben schudden in de buik soms hun eitjes wat door elkaar met achterpootjes. De eitjes zijn wat donker van kleur.

Het garnaaltje zal uiteindelijk op een goed rustig moment ergens verscholen in het aquarium haar jongen te wereld brengen. Deze garnaaltjes zijn enorm klein, bijna niet te zien met het blote oog.

Ze zijn ook doorzichtig, soms lijkt het wel een stof deeltje in het water als je ze ziet zwemmen, zo enorm klein zijn ze. Ik gebruik altijd een vergrootglas, daarmee kan je ze heel goed observeren. De garnalen zijn heel mooi om van erg dichtbij te zien.

De jonge garnalen zoeken snel beschutting in de planten, tussen stenen, hout en soms ook indien het een grind bodem of korrelige bodemstructuur aanwezig is tussen de aquariumbodem. Dan zijn ze al helemaal nauwelijks meer te zien. Als je drijfplanten hebt kunnen ze ook zich bovenin ophouden tussen de wortels en onder het blad van de drijfplanten.

Ook guppen zien de goed verborgen jongen als lekker tussendoortje aan om op te eten. Als een vis eenmaal door heeft dat er kleine jongbroed garnaaltjes zijn, dan gaan de vissen druk opzoek naar nog zo'n lekker hapje. Ze worden er bijna helemaal wild van en volgen hun jachtinstinct. De kans is dus aanwezig dat het door de guppy's komt.

Wat ook bekend is, dat garnalen minder snel actief en meer voorzichtig zijn als er drukke vissen boven hun zwemmen. Voor het kweken van garnaaltjes, vooral de CR garnalen is het eigenlijk beter om daar geen vissen in aquarium bij te houden.

Het belangrijkste om te weten is dat Crystal red garnalen zich moeilijk voortplanten, heel wat moeilijker dan vuurgarnalen. Crystal red garnalen eisen veel meer aan aquarium inrichting, waterwaardes en voer.

Meestal de eerste paar keer na de aanschaf is er nog veel kans dat ze overgaan tot afzetten van jonge. Wanneer je de garnalen langer hebt, dan wordt de voortplanting geleidelijk aan steeds minder.

Daarom is het belangrijk om een goed aantal in het aquarium te plaatsen. Vaak word aangeraden om zo'n 10 exemplaren te nemen, maar beter is om met meer te starten.

Alleen het probleem is, dat die Crystal red garnalen vrij duur zijn in verhouding met vuurgarnalen en je weet dan nog niet zeker of ze ook uiteindelijk overgaan tot het kweken en blijven overleven. Bij veel garnalen sterfte met weinig resultaat in voortplanting houdt u er geen garnaal meer van over.

Crystal red garnalen zijn mooi, maar kweken zo enorm slecht. Iedereen kan daarom beter beginnen met vuurgarnalen, die zijn een stuk makkelijker.

Met een mooie donkere bodem in aquarium en wat planten met fel groene bladeren vallen vuurtjes erg op, en zijn dan ook best mooi om te zien en interessant om naar te blijven kijken.

Steun ons op social media