De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Guppy lang zwanger

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Jody Keunen

Berichten:
5

Geregistreerd:

Ik heb 3 vrouwtjes guppy's en 2 mannetjes gekocht in Mei dit jaar, ze waren vrijwel onmiddellijk zwanger.

We zijn nu al augustus en 1 van de 3 is nog altijd niet bevallen en is echt zo dik dat ik denk dat ze gaat ontploffen! Zo lijkt het tenminste.

Er heeft ook maar 1 baby guppy overleeft van de andere 2 zwangeren, ze zullen ze wel hebben opgegeten want ik heb er 3 gezien, nu nog maar 1... Die ook al zwanger is (zo lang ben ik dus al aan het wachtten tot madam nr. 3 eindelijk gaat bevallen).

Iemand tips voor mij? Want ik vind dit niet normaal..

Moest ze sterven dan probeer ik wel een keizersnede uit te voeren, iemand daarover tips?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Het kan ook buikwaterzucht zijn. Dat is een ziekte die ongeneselijk is. De vis word dan steeds dikker tot die van binnen knalt. Dit is een zeer pijnlijke dood omdat het een langzaam ziekte proces is.

Bij buikwaterzucht kun je het best de vis uit zijn lijden verlossen. Maar je moet dan wel eerst zeker weten of de vis buikwaterzucht heeft.

Als een vis langdurig enorm dik is dan is het waarschijnlijk geen zwangerschap.

De ziekte is te herkennen aan zijn steeds dikker wordende buik. Als je van bovenaf de vis bekijkt dan is de vis bij de kop normaal slank en achter de kop word zijn vorm enorm dik en loopt af naar zijn staart.

Wanneer de vis langer buikwaterzucht heeft dan zal zijn schubben vaak uitzetten. De vis begint dan op een dennenappel te lijken waar al zijn schubben uitgezet zijn.

Buikwaterzucht kan besmettelijk zijn, maar de besmettelijke vorm van deze ziekte komt zelden voor.

#3

Door:
Jody Keunen

Berichten:
5

Geregistreerd:

Dit is niet het geval, ben dit al 2x gaan navragen bij 2 speciale vishandels. heb toen een duidelijke foto van meegenomen en water laten controleren, deze is ook goed, hun beweren dat ze zwanger is.

Ik zal er een foto van opzetten ;) even geduld...

De schubben staan absoluut niet uit elkaar maar haar rus is enorm krom van de lange dracht. Ze waren alle 3 tegelijk zwanger en zouden dus ook tegelijk moeten bevallen, heb ze ook al apart gezet en dat werkte ook niet, heb ze toen terug gezet.

Tussen mvr 1 en 2 zat er ook 2 weken tussen de bevallingen.

#4

Door:
Jody Keunen

Berichten:
5

Geregistreerd:


#5

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Lijkt nog niet heel extreem dik. Schubben kan ik ook niet zien, maar zulke dingen kan je zelf beter inschatten dan via een foto van de vis.

Maar zie wel dat haar staart kronkelend is gebogen, dat kan komen door haar dikke buik, of door misvorming door inteelt. Maar kan ook komen door eenzijdig voedsel en tekortkoming aan vitamines in haar voeding.

Wat het dus precies is weet ik niet. Maar het lijkt erop dat de vis nog wel gezond is. Buiten die kronkeling in de staart en dikke buik.

Ik zou zeggen, blijf de vis gewoon goed in de gaten houden. Kijk naar de onderkant van de buik of die raar begint te kleuren. Het vissenlichaam op uitstaande schubben. Niet te veel voeren, maar wel lekker afwisselend.

Als je echt denkt dat ze zwanger is, dan moet je zorgen dat ze haar rust krijgt. Een guppy kan heel lang haar bevalling uitstellen. Een vrouwtjes gup zal pas bevallen als het veilig is in water en zich veilig voelt.

Dat veilig laten voelen kan je doen door veel schuilplaatsen te maken. Makkelijkste is met planten dicht bij elkaar waar ze zich tussen kan verstoppen. Ook veel drijfplanten helpen om haar een beschut gevoel te geven. Ook apart zetten kan helpen, met daarin wat plantjes als beschutting.

Zie je haar wel ontlasting geven? Misschien is het een verstopping of ze heeft iets aan darmen, dan kan je ook eens een paar erwten om de dag proberen. Kook de erwten zacht en pel of knijp deze uit boven het aquarium. Door erwten kan een verstopping loskomen. Tevens vinden de vissen dit lekker en kan verder geen kwaad om te geven.

Groenvoer geven is goed, stukje komkommer, half open gesneden tomaatje, courgette, veel groenten vinden ze altijd erg lekker. Maar nooit te lang dit soort voer in water houden, na een paar uur uit aquarium verwijderen.

Steun ons op social media