De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Gup zwemt rechtop

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Silvia

Berichten:
1

Geregistreerd:

Ik ben al meerdere guppen kwijt. Zijn ook niet de jongsten, maar ze lijken mekaar aan te steken.

Het begint met wat waggelend zwemmen en vaak uitrusten op de bodem en/of een groot blad en later gaan ze steeds meer rechtop hangen in het water (kop omhoog). Wat kan dit zijn? Alleen mijn guppen hebben hier last van. Algeneter, tetra hebben het niet.

(ps. er zitten vuurgarnalen in het aquarium-->ivm keuze van de medicijnen/middelen).

Temperatuur 24 gr.
Waterwaarden: nitraat 10 / nitriet 0 / GH 7 / Kh 3 / chloor 0,8 / Ph 6,8

Sochtends vlokvoer en savond gestampte voertablet.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Guppen kunnen 2 hooguit 3 jaar oud worden.

Het kan een bacteriële infectie zijn. Dat is iets wat nauwelijks valt te meten.

Een bacterieel probleem kan komen doordat het filter niet juist meer functioneert, maar ook door veel voeren en vervuiling.

Bij guppen wordt vaak aangeraden iets vaker dan normaal het water te verversen. Omdat guppen gevoelig zijn voor bacteriële infecties zoals veel levendbarende vissen.

Bij een bacteriële infectie moet je zorgen dat het water snel weer optimaal wordt. Dit kan door flinke waterwissels en het filtermateriaal schoon te maken, maar dit heeft risico's want teveel in één keer schoonmaken is niet goed met juist weer veel kans op vissterfte.

Een betere manier is om te filteren over actief kool. Actief kool zorgt ervoor dat het water gezuiverd wordt. Normaal wordt dit spul gebruikt om medicijnresten uit het water te filteren. Omdat het een zeer krachtige filtering heeft is het instaat om slechte stoffen uit het water te halen. Gebruik het actief kool voor een periode tot het aquarium weer stabiel is zonder uitvallende vissen.

Tijdens het gebruik van actief kool kan je ook telkens een deel van het filtermaterialen, zoals watten en sponzen schoonmaken of vervang voor nieuw materiaal. Maar doe dit nooit allemaal in één keer schoonmaken of vervangen.

Matig ook het voeren van de vissen in deze periode. Gebruik korrelvoer, omdat dit minder snel het water vervuild. Probeer gericht de vissen te voeren, zodat er geen voer op aquariumbodem blijft liggen.

Om de garnalen te voeren kun je het best een schoteltje gebruiken met hoge rand. Graaf het schoteltje in de bodem en doe daar het garnalenvoer in. Want garnalen zijn slordige eters. Garnalen laten tijdens het eten veel stofvoer door het water dwarrelen. Door de waterstroming zakt het uiteindelijk op een andere plek in de aquariumbodem, waardoor het snel vervuilt raakt.

Door het schoteltje met hoge rand te gebruiken vang je de stofvoer deeltjes beter op. De hoge rand houdt de dwarrelende deeltjes tegen wat terug valt op de bodem van het schaaltje. Het garnalenvoer wat achterblijft kan je dan ook weer makkelijk uit aquarium verwijderen. Zo blijft de bodem goed schoon.

Steun ons op social media