De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Filtermateriaal pomp - Wanneer sponsje vervangen

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Peter Stokman

Berichten:
4

Geregistreerd:

Beste forumleden,

Onlangs ben ik gestart met het opstarten en verbeteren van een tweedehands aquarium.

Bij het schoonmaken van de pomp zag ik dat er binnenin het sponsje een paar zwarte pellets zitten. Deze heb ik afgespoeld en weer teruggebracht.

Weet iemand wat de functie is van deze korrels?

Wanneer is het nodig om het sponsje zelf te vervangen?

Alvast dank voor de antwoorden.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

De zwarte korrels, ook die in zwart filtermateriaal of sponzen is actief koolfilter materiaal.

Actief kool worden heel vaak bij het nieuwe filtersysteem meegeleverd, omdat deze een gunstige werking hebben bij een startend aquarium. Actief kool is in staat het water heel schoon te zuiveren.

Dit word gedaan, omdat een nieuw aquarium, in het begin stadium vaak niet goed of onvoldoende wordt ingedraaid. Bij een slecht ingedraaid aquarium kunnen hele hoge nitriet pieken ontstaan die dodelijk zijn voor vissen.

Het kool helpt het water sneller optimaal te krijgen. Het is bedoeld om problemen bij de opstart te voorkomen. Later na het goed indraaien van aquarium is het actief kool niet meer nodig, want dan zit er voldoende nuttige bacterie in aquariumbodem en overige filtermaterialen, dat die bacteriën zelf instaat zijn om je water te zuiveren.

Maar je moet wel zorgen dat deze bacterie in de sponzen blijven zitten. Je mag nooit veel filtermateriaal schoonmaken, want dan dood je de nuttige bacterie.

Actief kool word normaal gesproken als filtermateriaal verkocht om medicijnen die zijn toegepast bij zieke vissen uit het aquariumwater te zuiveren. Op die manier verwijder je makkelijker de medicijnresten, dan dat je dit zou moeten doen door veel waterverversing.

Je kan de actief kool laten zitten, maar je kan dus ook kiezen om dit te vervangen door ander filtermateriaal. Als je veel aquariumplanten hebt, dan zou ik het eruit halen.

Aquarianen zeggen dat actief kool geen plantenvoeding en andere goede elementen dan alleen medicijnresten uit het water zal halen. Maar als zwarte kool instaat is om medicijnresten te verwijderen, dan lijkt mij dit sterk. Ik denk dat bij gebruik van kool je veel meer plantenvoeding moet gebruiken dan normaal.

Wanneer je voor ander materiaal kiest, dan kun je het best zeer fijn, dichte sponzen materialen nemen. Omdat daar de nuttige bacterie graag in nestelen en gunstig is voor al het leven in aquarium.

Er zijn ook keramische pijpjes. Die werken erg goed, maar daar moet je wel genoeg ruimte in het filterhuis voor hebben. Is er voldoende ruimte, dan is dit een aanrader. Gebruik een speciaal netje waar alle keramische pijpjes in kunnen. Zodat als het nodig is je de pijpjes weer makkelijk uit je filter kan halen.

Op de poreuze keramische pijpjes hechten en nestelen de bacteriën nog sneller, die zorgen ook voor een optimale omzetting van ammonium naar nitrieten en van nitrieten naar nitraten.

In de open poreuze binnenzijde heerst een zuurstofarme omgeving, een ideale omgeving voor bacteriën die de nitraten omzetten.

#3

Door:
Jolanda Wisseborn

Berichten:
59

Geregistreerd:

Mocht je sponzen materiaal gebruiken dan hoef je maar eenmaal in de maand je spons om te spoelen, wel met het oude aquariumwater, zo blijven de bacteriën aanwezig.

Steun ons op social media