Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
3 berichten • Pagina 1 van 1
#1
18-11-2014 - 13:49:51
Door:
Tristan Aarden
Berichten:
3
Klopt het dat je de eerste week geen planten in je aquarium moet zetten
#2
18-11-2014 - 17:35:21
Door:
Aron Geertsema
Berichten:
30
Ik denkt dat je water minimaal 15 a 20 graden moet zijn
Ik weet het niet zeker.
Het kan ook zijn dat je ze gewoon
2 weken met planten moet staan.
Ik ben benieuwt?
#3
19-11-2014 - 00:23:23
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Een goeie vraag! Het klopt wel, maar hoeft niet perse hoor. Je kan ook makkelijk je planten er nu in zetten. Ik ga je uitleggen waarom:
De planten worden vaak bij de kweker bovenwater opgekweekt. Later bij aquariumzaak komen deze pas voor de verkoop onderwater te staan in speciale aquarium-plantenbakken.
Dus eigenlijk zijn de planten sowieso al niet lang gewend aan het onderwaterleven.
Bij een gemiddelde temperatuur van 20 tot 25 graden zullen de meeste planten, zo'n 90% van de plantensoorten het goed doen. Bij hogere temperaturen van 28 tot 30 graden doe je er verstandig aan om aangepaste plantensoorten te nemen.
Haal altijd de potjes en loodjes van je nieuwe planten af, voordat je ze in je aquarium zet. Want lood is giftig voor je vissen en in de potjes kan steenwol zitten, met slechte bacterie die je vissen niet kunnen verdragen. In het steenwol zat voeding voor de plant, maar dit is door de plant toch allang verbruikt en zit nu in de wortels, stengel en bladeren van de plant.
De planten kunnen gemakkelijk al op de eerste dag in aquarium. Ik heb dit zo al heel wat keren gedaan en nooit problemen bij ondervonden.
Aquariumplanten zijn zelfs gunstig om het water te verbeteren en kunnen helpen bij het indraaien van je aquarium, zonder de vissen.
De planten redden het wel en hebben ook nog veel voeding in de wortels, stengel en bladeren waarop zij dus een tijdje kunnen teren.
Het probleem begint pas wanneer de reserves opraken. Zorg daarom dat je op tijd bent met plantenvoeding. Co2 is de belangrijkste voedingsbron voor planten, met af en toe wat ijzer en andere extra voedingselementen. Vooral roodkleurige planten hebben extra ijzervoeding, bodemvoeding bij de wortels nodig.
Het makkelijkste is om Easy Profito te gebruiken, waar vrij complete voedingselementen voor de gemiddelde planten in zitten. Voor de Co2 kan je Easy Carbo gebruiken. Het ligt er ook aan, hoe groot je aquarium is. Voor planten die extra voeding nodig hebben kan je dan kleibolletjes gebruiken.
Het is belangrijk om minimaal 2 weken het aquarium in te laten draaien zonder de vissen. Liefst zelfs 3 weken of nog wat langer, om te zorgen dat er geen problemen zullen komen voor je siervissen.
In het filtersysteem moeten zich namelijk eerst goede bacterie nestelen. Dit gaat vanzelf als er goed filtermateriaal wordt gebruikt, het heeft alleen zijn tijd nodig... Hoe meer je van deze nuttige bacterie in je materiaal hebt, hoe beter en gunstiger het wordt voor je toekomstige aquariumvissen.
Wanneer er onvoldoende nuttige bacterie aanwezig is, dan zullen je siervissen hier problemen van krijgen. Het zogeheten nitriet probleem kan dan opduiken, met zeer hoge nitrietpieken, waaraan je siervissen kunnen overlijden.
De bacterie is nodig om vuil en slechte stoffen uit het leiding- en aquariumwater te halen. Je aquariumplanten kunnen daar een klein steentje aan bijdragen om het proces te versnellen. Vandaar dat ik de voorkeur hebt om de aquariumplanten er gelijk in te plaatsen.
Het is raadzaam om een waterverbeteraar erbij te gebruiken, om het bacteriecultuur proces opgang te zetten.
Sommige denken dat alleen een paar dopjes uit de fles met waterverbeteraar al voldoende moet zijn en je dan gelijk de siervissen erbij kunt doen. Doe dit nooit! Je kunt beter langer wachten dan hulpeloos gaan toekijken hoe je vissen happen met rode kieuwen, hangend aan de bodem van je aquarium.
Dus prop je filter flink vol met goed filtermateriaal. Zet je filter gelijk aan. Het licht aan met gelijk je planten erin. Gooi wat vloeibare waterverbeteraar erbij. Een klein beetje vissenvoer (dat helpt ook om het water te verbeteren). En dan is het wachten tot er voldoende bacterie in het filter terecht komt.
Zet het licht in de avond uit. Acht tot tien uur verlichting op een dag is voldoende. Maar laat altijd je filterpomp aan, die mag nooit meer uitgeschakeld worden.
Maak in de eerste periode heel weinig je aquarium schoon. Hoe minder je eraan doet, hoe beter het is. Pas als je aquarium een aantal weken draait en je daarna je siervissen erin hebt, dan komt het schoonmaken aan de beurt.
Ook met het schoonmaken moet je altijd voorzichtig blijven. Nooit alles in één keer, maar doe het altijd in kleine delen schoonmaken. Want het schoonmaken kan ook weer je nuttige bacterie in je filter verstoren of zelfs je bacteriecultuur doden, kapot maken.
In de tussentijd, het wachten, kan je genieten van de groene blaadjes! :-) Of je kan kijken op deze visaquarium website, of andere aquariumsites. Opzoek naar welk siervissen je leuk vindt en goed bij elkaar passen. Want dat is vaak ook een hele klus, omdat niet alle siervissen zomaar bij elkaar kunnen.
Begin met een paar sterke siervissen en bouw het langzaam verder uit.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel