Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
2 berichten • Pagina 1 van 1
#1
01-06-2015 - 10:44:53
Door:
Rob van der wilk
Berichten:
1
Na het plaatsen van een EDEN 511 externe pomp is het helemaal misgegaan. Veel dode vissen apart zwemgedrag en troebel mistig water. Iemand enig idee? Voor zover ik weet heb ik alles volgens uitleg aangesloten. Het is een witte waas met kleine vlokjes (stofdeeltjes).
#2
01-06-2015 - 15:15:18
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
De witte melkachtige waas zijn dode bacterie. In een goed draaiend aquarium hebben zich allemaal nuttige bacterie in je filtermateriaal gehuisvest. Deze zorgen ervoor dat slechte stoffen uit je water worden gefilterd. Die zitten vaak in sponzen, misschien herkenbaar voor je, wanneer je een spons uitknijp, dan zie je daar een bruinachtige drab uitkomen. Dat is geen vuil, zoals de meeste vaak denken, dat zijn bacterie die je nodig hebt om je water goed te houden.
Zonder de nuttige bacterie kan je kans lopen op nitriet problemen en hoge nitriet pieken. Deze zijn dodelijk voor vissen. Daarom is het altijd noodzakelijk om een nieuw aquarium eerst minimaal twee weken goed in te draaien voordat je er vissen in gaat bewaren.
Doordat je een nieuwe pomp hebt, zijn alle nuttige bacterie dood aan het gaan en veroorzaakt de witte waas. Het zal een tijd duren voordat de nuttige bacterie zich weer in je nieuwe externe pomp hebben verzameld. Reken ook zo'n twee weken hiervoor. In de tussentijd lopen je vissen wel gevaar.
Het is belangrijk om je bacterie cultuur weer goed op gang te krijgen en te zorgen dat de nitriet waardes niet te hoog worden, anders sterven er meer vissen.
Vissen die last van nitriet hebben, gaan zich overal aan schuren. Kunnen onder op de bodem stil liggen. Ademen zeer snel en wanneer dit lang duurt zien de kieuwen er rood uit doordat ze niet voldoende bloed naar hun hersenen krijgen. De bloedcirculatie wordt door het nitriet probleem belemmerd.
Indien het nitriet extreem hoog is, dan moet je wel het water tot 50 procent verversen. Maar het probleem daarbij is dat je dan weer de nuttige bacterie dood, die je juist nodig hebt.
Het beste is daarom om niet je water te verversen, tenzij het echt nodig is.
Je moet zorgen dat je een waterverbeteraar gaat halen bij aquariumzaak. Haal ook een flink aantal wattenmateriaal. Stop de watten zoveel als mogelijk, helemaal dicht gepropt in je filtersysteem. Want filterwatten zorgen dat je snel nuttige bacterie krijgt. Die nestelen zich graag in fijn, zeer dicht filter materiaal.
Het mooiste zou zijn, als je ook nog gebruikt filtermateriaal van de aquariumwinkel mee naar huis kan krijgen. Want die stop je dan zo snel mogelijk in je filtersysteem erbij, alles om zoveel mogelijk nuttige bacterie in je bak te krijgen.
Bij teveel schoonmaken van een aquarium, de bodem dood je altijd bacterie, daarom mag je nooit in één keer te veel schoonmaken. Daarom mag je ook nooit aan het filterhuis en materialen komen, tenzij het filtermateriaal zodanig vol zit met drab dat het wel moet gedaan worden. Maar dan haal je meestal maar één filterspons of matje eruit en maak je voorzichtig schoon. De andere keer doe je dit weer met een andere, om te zorgen dat er weinig bacterie worden gedood.
Wanneer er voldoende nuttige bacterie in je aquarium komt, zal de witte waas, de melkachtige kleur vanzelf verdwijnen.
Vaak word bij de witte waas aangeraden om dus veel aquariumwater te verversen, maar daarmee maak je het alleen erger. Omdat je dan nog meer bacterie dood. Men zegt vaak achteraf dat het toch wel een beetje geholpen heeft, maar dat komt omdat uiteindelijk, na lang wachten, er steeds meer bacterie in aquarium filter komt die de witte waas oplost.
Ook bij een slecht draaiend filtersysteem, die kapot is of niet goed meer functioneert, of waarvan het filtermateriaal niet deugt kan zo'n witte waas opduiken.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel