De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Crystal red combineren met

7 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
John Holla

Berichten:
3

Geregistreerd:

Hallo, ik heb een nieuw aquarium gekocht van ca. 180 ltr. Op dit moment heb ik een nano-aquarium met crystal red garnaaltjes. Wie kan me wat tips geven welke visjes / kreeftjes / slakken een mooie combinatie vormen met de garnalen. Ook planten- en andere praktische tips zijn van harte welkom!


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Er kunnen alleen vissen bij, die een kleine bek hebben en daardoor niet de garnalen kunnen oppeuzelen. Extra schuilplekken voor de garnaaltjes kan helpen, maar grote vissen zullen altijd op jacht blijven.

Guppy's zijn voor het mooie net te groot. Die zullen de garnalen niet snel met rust laten.

Er zijn veel kleine visjes, zoals:

Roze tetra
Roodneuszalmen
Rasbora / Kegelvlekbarbelen
Neontetra's

Van de Roze tetra zijn er fraaie kweekvarianten, met extra hoge vinnen.

De kleinere vissen zijn leuk om te houden in een groot aquarium, vooral als je een hele grote groep van dezelfde soort in bak hebt zitten.

Je kan ook voor de extreem kleine visjes kiezen. Die kan je vinden op de onderstaande link:

kleinste vissen

Maar wil je toch een wat grotere vis, dan is de Honinggoerami misschien wel iets voor jouw! Een super leuk visje, vooral door zijn gedrag en voelsprietjes wat hem bijzonder maakt. De Honinggoerami is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Persoonlijk vindt ik de gele met oranje tint het mooist, omdat die zo lekker zichtbaar zijn tussen de planten. Ik zou van de Honinggoerami niet allerlei kleursoorten bij elkaar zetten, dat maakt je aquariumbak erg druk in aanzicht.

Op de bodem kan je Corydora's houden, die zullen de garnalen wel met rust laten.

Iedere algeneter kan zonder moeite bij garnalen.

Een appelslak is ook erg leuk om te hebben, omdat die zo groot kunnen worden. Appelslakken worden alleen niet meer in aquariumwinkels verkocht, door import verbod. Een appelslak kan je alleen nog maar kopen via een aquariumvereniging, aquariumbeurs, hobbykweker of een ander aquariaan die deze slakkensoort nog in zijn bezit heeft.

Een slak etende slak is een kleinere soort, die zijn ook mooi als alternatief. Maar die kan je dan niet bij andere slakken houden. Het mooie van een slak etende slak is, dat deze zich niet snel voortplant en je niet snel een slakkenplaag hebt.

Kreeften kan je niet beter niet bij vissen en garnalen houden.

Garnalen kunnen overigens vrij schuw worden door drukke vissen. Dat bevorderd de kweek niet en kan de populatie daardoor verminderen, waardoor je geen garnaal meer overhoudt.

Vooral de Crystal Red garnalen zijn lastig te houden, dit komt doordat deze zich vrij moeilijk voortplanten. Waterwaardes moeten goed optimaal zijn. Het soort voer is van belang. De eerste keer zullen de nieuwe CR garnaaltjes nog wel eitjes en jongen garnalen krijgen. Daarna gaat de kweek steeds slechter en langzamer als er iets aan de hoge eisen van deze garnalensoort ontbreekt.

Bij planten moet je opletten dat je daar niet meteen teveel van neemt. Begin rustig aan op te bouwen. Kies bewust voor de kleuren. Neem licht groene planten, maar ook donker groene planten. Dan verkrijg je daar een leuk contrast mee. Neem ook een paar roodkleurige planten. Begin met een tijger-lotus, omdat deze vrij gemakkelijk is in onderhouden. Rode planten zijn doorgaans moeilijker dan groene planten. Rode planten hebben extra ijzervoeding nodig, dit kan je gemakkelijk doen met klei-bolletjes. Het mooiste is dus om eerst met groene planten te starten en een tijger-lotus. Als je alles onder controle hebt, dan kan je een rode erbij nemen voor extra kleurcontrast en aanvulling op je plantenbestand.

#3

Door:
John Holla

Berichten:
3

Geregistreerd:

Super! Dank je voor de bruikbare tips. Mijn opzet is in principe om grotere groepen visjes te gebruiken voor het effect. Het beplanten van het aquarium bezorgt me op dit moment de grootste 'zorg'. Het is voor mij als beginner moeilijk in te schatten wat op termijn het effect is van mijn plantenkeuze...of is het gewoon een kwestie van doen en aanpassen kan altijd nog? Kan je CR ook combineren met andere garnalen in de bak?...of is dit af te raden?

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Over je planten, even iets belangrijks eerst:

Het belangrijkste bij het houden van planten is dat je ervoor zorgt dat deze voldoende voeding blijven krijgen.

Ik kan je één belangrijke tip geven, zorg dat er voldoende Co2 in je bak blijft, anders gaan je planten eraan! Mensen ademen zuurstof om te blijven leven, planten doen dit door Co2. Bij gebrek of weinig Co2 zullen je planten 'stikken'.

Het gevaar bij Co2 is wel, dat je vissen dit weer niet nodig hebben. Je vissen 'stikken' weer door teveel Co2. Dus een goede balans tussen de twee is belangrijk. Je kunt echter beter minder Co2 gebruiken, dan teveel.. in belang voor je vissen.

Co2 kan je bij aquariumwinkel in flesje vloeibaar krijgen (Easylife Carbo). Gebruik wat is aangegeven op verpakking. Heb je veel planten, dan moet je meer gebruiken. Maar bedenk dan wel, dat je de vissen daar goed bij in de gaten moet blijven houden.

Begin gewoon met de standaard dosis vloeibare Co2. Heb je de indruk dat het teweinig is, dan voorzichtig wat meer gaan gebruiken.

Buiten het Co2 heeft planten ook vitamines nodig en andere voedingselementen. Planten moet je voeden met Easylife Profito. Hierin zitten alle overige voeding die planten nodig hebben. Gebruik hier niet teveel van, want dit kan ook algen kweken. Kijk daarom goed naar de planten, zie je dat de blaadjes niet mooi zijn (scheurtjes, of verlepte blaadjes, bladeren met gaten). Dan gebruik je iets meer.

Wanneer je dit hierboven doet, dan is eigenlijk iedere plant goed geschikt voor je. Behalve de rode planten, want die hebben nog meer voeding nodig dan de groene.

Rode planten moet je bemesten bij de wortels. Dit doe je met klei-bolletjes.

Er zijn veel plantensoorten, het is moeilijk te zeggen welke jij daarvan mooi vindt. De tijger-lotus kan ik je wel aanraden in groot aquarium. Mede omdat de rode tijger lotus evenveel eisen stelt dan de groene planten.

Sterke makkelijke planten voor in aquarium zijn, die erg sterk blijven in slechte tijden:

- Echinodorus
- Limnophilla sessiliflora
- Microsorum pteropus/ javavaren
- Vallisneria (krul variant: Vallisneria asiatica)
- Aponogeton

De Ceratopteris cornuta is een plant die je in bodem, maar ook aan oppervlaktewater kan laten drijven. Leuk en decoratief te gebruiken.

Begin met een paar planten, je hebt maar een enkele nodig. De rest groeit vanzelf. Later kan je uitbreiden, dit is makkelijker en ook leuker dan alles in één keer kopen.

Het is makkelijker, omdat je dan eerst leert om de paar planten goed te onderhouden. Tevens kan je die dan nog verplaatsen als de stekken groter worden. Want in de winkel koop je veelal plantenstekjes.

Stekjes groeien vrij hard, je kan ze iedere dag groter zien groeien! Vooral als de stekjes sterker worden versnelt de groeisnelheid.

Door met weinig planten te beginnen, is de vraag naar co2 en plantenvoeding minder, en kost het je niet gelijk veel geld.


#5

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Je garnalen combineren met andere garnaalsoorten.

In één aquarium kan je verschillende garnaalsoorten bij elkaar houden. Je moet wel letten dat je garnalen niet met elkaar gaan kruisen. Omdat anders de kleur en sterkte van de nakomelingen bij het kruisen van de soorten minder mooi worden.

De tekenen (witte strepen) van de Crystal red kunnen dan verloren gaan, wat zonde is.

Wil je garnalen combineren, dan moet je goed kijken welke bij elkaar passen.

Voor de (CR) Crystal Reds is bekent dat deze goed samen gaan met:

- Japonicagarnaal ( Cardidina Multidentata )
- Mandarijngarnaal ( Cardidina Propinqua )
- Ninjagarnaal ( Cardidina Serratirostris )
- Roodneusgarnaal ( Cardidina Gracilirostris )
- Babaulti var. Malaya
- Gestreepte Babaulti ( Cardidina Babaulti Stripe )
- Babaulti groen / Rood / Blauw / Zwart
- Vuurgarnaal ( Neocaridina Heteropoda Red Fire )
- Neocaridina Heteropoda Sakura, Orange, Blue
- Citroengarnaal ( Neocaridina Heteropoda Yellow )
- Witte of Blauwe Parel( Zhangjiajiensis White or Blue Pearl )

Welke beslist NIET samen kunnen bij Crystal Red garnalen zijn:

- Bijengarnaal ( Caridina Cantonensis Bee )
- Crystal Zwart ( Caridina black )
- Sneeuw-wit ( Caridina Cantonensis Snow White )
- Gouden Bijen ( Caridina Cantonensis Golden Bee )
- King Kong ( Caridina Cantonensis Kingkong )
- Panda ( Caridina Cantonensis Panda )
- Super Red ( Caridina Cantonensis Super Red )
- Incredible Hulk ( Caridina Cantonensis Incredible Hulk )
- Blue Bold ( Caridina Cantonensis Blue Bold)
- Tijger ( Caridina Cantonensis Tiger )
- Tijger Blauw/Rood/Wit ( Caridina Cantonensis Tiger Blue/Red/White )
- Hommelgarnaal ( Caridina Cantonensis Breviata )

Bij Crystal Red garnalen past vuurgarnalen erg mooi. Dan vallen (CR) Crystal Red tussen de vuurgarnalen iets meer op, en het lijkt of ze bij elkaar horen.

Vuurgarnalen zijn tevens makkelijker te houden dan CR. Dus wanneer je Crystal red garnalen uitvallen, dan behoud je toch een mooie collectie aan rode ongewervelde dieren over.

#6

Door:
John Holla

Berichten:
3

Geregistreerd:

Dank je! Super info

#7

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Mocht je nog vragen hebben, wij helpen je graag verder.

Begin bij iedere vraag eerst met een nieuw onderwerp. Zo kunnen andere ook je vraag beantwoorden.

Succes met je aquarium!

Groet
René

Steun ons op social media