De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Betta splendens springt uit aquarium

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Sibrecht h

Berichten:
41

Geregistreerd:

Ik heb nu twee nieuwe Betta splendens vissen. Ze zijn al aan elkaar en de rest van de vissen gewent want zo kreeg ik ze.

Maar één van de twee, geen idee of het een mannetje of een vrouwtje is, is totaal niet bang voor en en probeert me steeds te bijten...

Springt uit het water en bijt me dan. Als ik nu een Pleco tablet moet geven heb ik een visnet je nodig om de Betta op afstand te houden.

Maar vanochtend was het echt erg!

Ik deed het aquarium open om te voeren en de Betta sprong uit het aquarium! En toen lag ie op de vloerbedekking gelukkig niet van heel hoog. Ik heb er geen meubel onder de vis lijkt nergens last van te hebben. Maar ik weet niet wat ik moet doen weet jij het?

Alvast bedankt!


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Een mannetje Kempvis is groter en kleurrijker dan het vrouwtje. Hij heeft langere vinnen.

Een Kempvis vrouwtje heeft vaak wat saaiere kleuren. De vrouwtjes Kempvissen hebben meestal een wat bruinachtig vissenlichaam met iets gekleurde vinnen.

Je hebt in ieder geval een koppeltje, een vrouwtje en mannetje. Want twee Betta splendens mannetjes die kunnen nooit samen, want dan vechten ze tot de dood volgt. Daar hebben zij hun naam Kempvis aan te danken, wat vechtvis betekend omdat Betta splendens vissen zeer agressief tegen mannelijke soortgenoten zijn.

Dat hij of zij uit je aquarium sprong kan wel is voorkomen. Je Betta splendens vis is dit gewoon gewend om te doen denk ik Sibrecht, misschien aangeleerd.

Je kan namelijk een Betta vissen van alles aanleren. Het zijn slimme dieren, maar dat is je vast al opgevallen.

Ik heb sterk de indruk dat hij dit gewoon leuk vind om te doen Sibrecht. Ik heb op verschillende video's gezien waarin ze dit juist de Betta splendens aanleren, omdat het zo leuk is.

Daarin houden ze een voerstukje boven het water, zodat de vis uit het water springt om het te pakken.

Ze trainen de vis om trucjes te leren. Telkens houden het voer steeds wat hoger uit het water, de Betta splendens vis gaat steeds hoger springen.

Het lukt de vis keer op keer om het voerstukje uit de lucht te pakken. Het lijkt net alsof het een dolfijn is die hoog uit het water springt.

Zo zijn er veel Youtube filmpjes te vinden, waarin je kan zien wat je de Bettavis allemaal voor trucjes kan aanleren. Misschien ook leuk om zelf eens op Youtube daar filmpjes van te zoeken Sibrecht.

Bijzonder opmerkelijk is dat een Betta splendens uitstekend trucjes kan aanleren, het zijn zeer slimme dieren.

Ik denk dat je er weinig aan kunt doen om het af te leren. Gewoon wat voorzichtiger zijn met voeren en bij de aquarium deksel eraf halen.

Ik heb hier bijlzalmen in mijn aquarium. Deze springen ook enorm hoog uit aquarium. Dit doen bijlzalmen van nature om prooidieren te vangen, zoals vliegjes of andere insecten uit de lucht te pakken.

In de vrije natuur springt een hele grote groep bijzalmen tegelijk uit het water zodat de insecten geen kans van ontsnappen hebben. Bijlzalmen springen ook uit het water om hun vijanden te slim af te zijn.

Ik heb ook wel eens een bijlzalm naast mijn aquarium op de vloer gekregen. Bijlzalmen zijn platte vissen en zeer moeilijk om van de vloerbedekking af te rapen.

Je moet ook heel voorzichtig de vis oppakken, want anders kan je hem beschadigen. Ik heb toen een dun stukje papier gepakt. Die kon ik er voorzichtig onder schuiven. Hij sprong nog wat omhoog, dus ik kreeg gemakkelijk het papiertje eronder geschoven. Meteen daarna weer teruggeplaatst in aquarium.

Wel heb ik de bijlzalm daarna een middeltje toegediend tegen stress. Want bijlzalmen zijn al zo gevoelig voor stress.

Misschien is het een idee om dicht in de buurt van je aquarium al iets klaar te leggen, zoals een stukje papier of iets waarmee je de uitgesprongen vis meteen kan pakken en terugzetten.

Maar belangrijker is natuurlijk om zo'n ongelukje te zien voorkomen.

#3

Door:
Sibrecht h

Berichten:
41

Geregistreerd:

Bedankt voor je antwoord.

Ik vind het echt heel cool dat je ze trucjes kan leren echt vet!

Ik weet nu dat het niks raars is en dat is fijn bedankt! Ik zal een op YouTube kijken!

#4

Door:
M. vanderhoven-ay

Berichten:
5

Geregistreerd:

Dag Sibrecht
Bettas zijn inderdaad slimme beestjes en er zijn mensen die zich ermee bezig houden om hen springtrucjes aan te leren.

Dit is echter gevaarlijk want zodra ze een hand boven het oppervlak zien gaan ze springen.

Ik zou dit ten zeerste afraden. Leer hen dan door een hoepeltje zwemmen. Veel veiliger.

Verder hebben ze allemaal een eigen persoonlijkheid. Meestal ook heel agressief. İk zou je ook niet aanraden om een mannetje en een vrouwtje bij mekaar te zetten.

Het mannetje jaagt haar dan vaak letterlijk de dood in. Soms, als je een groepje kalme vrouwtjes hebt, kunnen ze wel in groep gehouden worden.

Het hangt af van hun persoonlijkheden. Je hebt ook natuurlijke springertjes hoor.

Ik zou persoonlijk één van de twee een eigen bak geven. Minstens 15 liter met filter en verwarming. Het zijn in elk geval superbeestjes.

Hou hen goed in het oog, je zal hen zo snel leren kennen!
Veel succes nog!


#5

Door:
Jolanda Wisseborn

Berichten:
59

Geregistreerd:

Net wat meneer van der hoven al aangeeft, betta's zijn zeker springers van zichzelf. Zelfs door de kleinste gaatjes, bv van je aquakap, kunnen ze eraf vandoor gaan. Misschien ook een tip, deze afplakken, voordat ze dood liggen op de grond omdat je het net niet in de gaten Had. Zeker kan je betta's alles aanleren, ze zijn altijd nieuwsgierig, dat happen Is ook normaal, ze willen dan gewoon kijken of jij te eten bent want ook daar zijn ze gek van en altijd naar op zoek. Hier hoef ik maar voor de bakken te staan of alles schoolt samen aan het oppervlakte voor eten.
Wat ook leuk Is om ze bezig te houden zijn bv pvc buizen in het water waar ze door kunnen zwemmen of een pingpongbal Kunnen ze lekker bezig zijn zonder te springen;)en hun nieuwsgierigheid wordt gevoed. Dit kun je ook in je Aqua doen met allerlei verstopplekjes en veel hoge beplanting

Steun ons op social media