De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Bange vuurtetra's

7 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
R Elzinga

Berichten:
4

Geregistreerd:

Hallo,

Ik heb sinds vorige week 10 vuurtetra's in mijn aquarium. Qua gezondheid gaat het prima. Ze zien er goed uit.

Maar het valt me op dat als ik op mijn bed lig, aan de andere kant van mijn kamer, ze druk door mijn bak zwemmen. Maar als ik aan mijn bureau gaat zitten, dan verstoppen ze zich ineens.

Waarom?
Ik heb mijn bakje op het bureau zelf staan.

Met vriendelijke groet,

relzinga21


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Leuk visjes, het klopt dat ze bang kunnen zijn. Het is heel herkenbaar wat je zegt.

Kom je er dichtbij, dan verstoppen ze zich heel goed. Ga je verderop zitten, dan hebben de vissen het door en vertrouwen ze het om tevoorschijn te komen.

Je hebt ook een goed aantal, 10 is minimaal aanbevolen. Met 10 stuks vormen ze een mooi groepje vuurtetra's.

Je vissen zullen ongetwijfeld gezond zijn. Een zieke of ongezonde vis is namelijk altijd veel makkelijker te pakken.

Het verstoppen, daar ontkom je niet aan. Vissen zijn gewoon voorzichtig, vooral als er weinig schuilplaatsen in aquarium zijn. Sommige vissen zijn van nature sneller bang dan andere. Groepsvissen zwemmen bewust samen, omdat ze dan veiliger zijn.

Een scholenvis die alleen is of in een veel te klein schooltje, zorgt ervoor dat de vis geen natuurlijk gedrag vertonen en langzaam wegkwijnen, met meer kans op bange vuurtetra's.

Als de vissen onvoldoende schuilplekken heeft laten ze zich minder vaak zien. Schuilplekken maak je van stukjes hout, stenen, maar ook planten of halve kokosnoten waarin twee gaatjes zitten. Een gaatje om erin te zwemmen, het andere gat als vluchtweg.

Ik denk wel, dat als je heel stil blijft zitten bij je bureau dat ze toch nieuwsgierig worden en uiteindelijk tevoorschijn zullen komen. Maar het kan wel 10 minuten duren voor de eerste vuurtetra's zich dan weer laten zien.

Wat je kunt doen bij bange vuurtetra's:

- Het aantal groepsvissen verhogen. Hoe groter de vuurtetra groep is, hoe veiliger de scholenvis zich voelt. Maar je aquarium moet daar wel groot genoeg voor zijn.

- Zorgen dat je veel rand beplanting hebt. Beplant voornamelijk aan de randen van aquarium en achterwand, zodat er voldoende zwemruimte in midden overblijft. Stukken hout, stenen en aquariumdecoratie helpen ook mee aan mooie schuilmogelijkheden.

- Verlichting, en fel invallicht. Houd de aquariumbodem donker, en zorg dat de verlichting niet te fel is. Je kunt drijfplantjes inzetten om de aquariumverlichting te dempen. Het voordeel is dat het ook de kleur van de vuur tetra's versterkt.

Maar er kan ook nog iets anders zijn. De waterkwaliteit. Als het aquariumwater niet optimaal is, kunnen vissen een ander gedrag vertonen.

Om te zorgen dat het water optimaal blijft kun je het best weinig voeren. Het is beter om de vissen twee of zelfs meerdere keren over de gehele dag verspreid, zeer kleine porties voer te geven.

Gebruik het liefst korrel voer wat lang in het water hard blijft. Dan tast het voer minder snel het water aan.

Zorg ervoor dat wat je aan vissenvoer geeft, niet op de bodem terecht komt. De vissen moeten het geven voer wat naar beneden zinkt, voordat het de bodem raakt al opgepikt hebben. Voer de vissen altijd op dezelfde plek, de tijd en wanneer, dat maakt niets uit.

Je kan zelfs een dagje in de week niet voeren, dat helpt voor de waterkwaliteit en de vissen blijven dan voldoende trek houden.

In de natuur krijgen vissen namelijk ook niet iedere dag hun buikje vol. In de vrij natuur is soms een overvloed aan voer, de andere dag weer niet.

#3

Door:
R Elzinga

Berichten:
4

Geregistreerd:

Bedankt voor de reactie, ik ben in iedergeval al blij dat het herkenbaar is.

Ik heb verder nog 3 corydoras, 3 5-streep barbelen en 2 algeneters in mijn bakje.. ik weet dat die corydoras en barbelen in een grotere groep horen te zwemmen, maar nu maken ze het wel goed. Vooral die corydoras.

Die 5-streep barbelen zijn hele rustige vissen, kunnen die misschien ook invloed hebben op die tetra's? Want ik merk dat sinds ik die tetras bij de rest heb gedaan, die barbelen veel gelukkiger zijn.

Maar ik weet niet hoe dat met de tetra's zit..

Ze konden zoals ik al zei:
Hun rustige gedrag wel overnemen?

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ja, die kleine groep vijfstreepbarbelen zullen zich inderdaad een stuk prettiger voelen bij de vuurtetra scholenvis. Maar of het uitmaakt voor de tetra's, dat weet ik niet. Het lijkt mij ook beter voor de tetravissen. Omdat ook voor de vuurtetra vissen de groep daardoor uiteindelijk vergroot.

Eigenlijk zou je de vijfstreepbarbelen eens goed in de gaten moeten houden. Opletten of ze niet elkaar achterna zitten, of soms gemeen naar elkaar doen.

Want meestal bij een te kleine groep, kunnen scholenvissen soms gemeen tegen elkaar doen, en vooral tegen andere vissen.

Maar sowieso is het handig om te zorgen dat de inrichting van je aquarium goed is. Ik weet niet of je aquarium ook daaraan voldoet.

Welk soort algeneters heb je?


#5

Door:
R Elzinga

Berichten:
4

Geregistreerd:

De algeneters (2) heten: otocinclus affinis.

Ik had een soort klein koraalbeeldje in mijn bakje, heb ik eruit gehaald en er een huisje met 4 ingangsplekken erin gezet. Hopelijk worden ze daardoor wat actiever..

Die vijf-streep barbelen doen eigenlijk heel normaal, ze zitten samen met de tetra's onder het filter in de hoek van mijn bakje. Ze reageren niet agressief oid.
Ik houd het even in de gaten, misschien doe ik ze dan ook wel bij een ander in zijn aquarium. Die is veel groter dan die van mij.

#6

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Otocinclus affinis zijn erg leuke algenetende visjes, ik heb er ook vijf stuks van. Ik had er eerst ook twee, later uitgebreid, maar wil het liefst het nog verder uitbreiden naar een stuk of tien.

Ik heb ook bij deze visjes gemerkt, dat als de groep groter is je ze ook sneller op aquariumruit actief worden.

Opvallend is dat ze ook normaal voer aannemen. Hoewel het algeneters zijn, lusten de Otocinclus affinis ook normaal voer, maar het hoofdvoer moet altijd uit algen bestaan.

Ja, houd de vissen maar goed in de gaten, ik hoor het wel weer van je. Succes met de vissen en je aquarium!

#7

Door:
R Elzinga

Berichten:
4

Geregistreerd:

Ja, de tetra's zijn overdag niet heel erg actief, maar 's nachts hoor en zie ik ze wel eens rond zwemmen.
Het gaat al een stukje beter, de tetra's zwommen zonet een aantal keren door de bak heen, terwijl ik aan mijn bureau zat. Dat is een goed teken, komt puur doordat ik een extra schuilmogelijkheid heb toegevoegd denk ik.

Bedankt voor alle info.

Steun ons op social media