De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Aquarium water hevelen bodem schoonmaken

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
René van Zelst

Berichten:
5

Geregistreerd:

Om de bodem schoon te maken hevel ik elke 2e week. Daarbij gaat best veel water uit de bak (3-5 emmers).

Dit vul ik 2 wekelijks aan met Osmose- en leidingwater. Gaat prima alleen gaat zo veel water verloren.

Heeft iemand een idee hoe je waterzuinig(er) de bodem kan schoonmaken?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ik weet niet waarmee je het aquarium hevelen doet, er zijn vele manieren. Maar ik heb voorheen zo'n soortgelijke vraag gehad bij mijn manier van water hevelen.

Ik gebruik zelf een emmer met stuk slang. Voorheen gebruikte ik gewoon een stuk tuinslang. Ik had last dat de emmer zo snel volliep terwijl ik nog lang niet klaar was in mijn aquarium.

Het kwam omdat ik een dikke slang gebruikte. Hierdoor liep het water veel te snel. Sinds ik een dunnere slang gebruik kan ik alles rustig aan schoonmaken.

Maar het kan nog langzamer stromen. Ik zet de emmer tegenwoordig op een krukje dichtbij aquarium. Doordat de emmer nu wat hoger van de grond staat, stroomt het water ook langzamer.

Maar wat je ook moet weten is dat je niet teveel schoon moet maken in aquarium. Vooral de bodem niet, omdat daar veel nuttige bacterie zich kunnen nestelen. Als je deze allemaal opzuigt bij de bodem grind of zand schoonmaken, dan verstoor je teveel het biologische evenwicht.

Toch weet ik, dat je soms wel aardig wat rommel op en in de aquariumbodem kan krijgen. Wat ik doe is het in delen schoonmaken, dan verstoor je de bak een stuk minder.

Bij het water verversen doe ik eerst de vissen wat voeren. Zo hebben ze minder stress terwijl ik in aquarium te werk gaat.

Ik snoei de plantjes waar nodig. Verwijder wat plantenbladeren die lelijk zijn. Ruim het grove vuil van bodem.

De binnenkant van ruit met een sponsje algenvrij maken. Dit vuil komt in water, maar word later toch ververst. Met een schepnetje vang ik de plantendeeltjes en bladeren uit water.

Daarna doe ik maar één klein gedeelte van bodem, zo'n één derde deel stofzuigen. Maar sla soms ook wel eens twee weken de bodem over. Het belangrijkste is de hoeken en dode zones even na te lopen. De dode zones waar nauwelijks waterstroming is. Daar hoopt zich vaak behoorlijk wat vuil.

Daarna begin ik met normaal hevelen, om de totale 10% water van de aquariuminhoud naar de emmer te leiden. Dit met dezelfde dunne hevelslang. Het hevelen duurt dan wel wat langer. Om dit te versnellen haal ik de emmer van de kruk en zet deze op de vloer. Hoe lager de emmer bij de grond. hoe sneller het water zal stromen.

Er zijn ook speciale aquarium bodemstofzuigers in de handel die op batterijen of met een luchtpomp werken. Ik heb veel verschillende al versleten. Maar ik vind de slang met emmer nog het makkelijkste werken.

Maar heb je grind in plaats dan zand in aquarium, dan is het handig om een aquarium gravel cleaner te gebruiken. Dat is een stukje slang met een vergroot, verdikt mondstuk aan één uiteinde. Je moet dan wel opletten dat je de juiste koopt. Op verpakking staat voor welk aquarium deze geschikt is.

Er staat op de doos voor welke hoogte hij gebruikt kan worden. De hoogte van je aquarium. Kijk niet alleen naar de hoogte, maar ook naar de slang dikte. Zodat het hevelen niet te snel gaat.

Bodem afhevelen

Je kan uiteraard ook een aquarium gravel cleaner zelfmaken, dat gaat vrij makkelijk. Je neemt een klein plastiek waterdrink flesje. Daar snij je de onderkant eraf. Het dopje draai je van de fles los en maak in de dop een gaatje. Het gaatje moet groot genoeg zijn om het dunne slangetje doorheen te steken. Gebruik wat plakband om de slang aan dop vast te hechten. In het flesje kan je een stukje filterspons materiaal doen zodat het grind niet door de slang naar de emmer kan gaan.

#3

Door:
René van Zelst

Berichten:
5

Geregistreerd:

He bedankt, ik ga zeker een dunnere slang gebruiken en een 'gravel-cleaner' zelf maken. Ik laat wat van me horen als ik mijn resultaat weet over een paar weken.

#4

Door:
Anja

Berichten:
4

Geregistreerd:

Bedankt voor de tips en uitleg.
We zijn gestart met een aquarium, alle tips zijn welkom.


#5

Door:
René van Zelst

Berichten:
5

Geregistreerd:

He René,

je tips mbt het hevelen werken perfect. Ik heb niet de dikte vd slang verkleind maar wel de aanzuigopening. Ook zet ik mijn emmer voortaan op een barkruk en dus stroomt de hevel veel langzamer, maar toch meer dan krachtig genoeg om alles schoon te zuigen.

Dankjewel voor het delen van je kennis :)

Grroet
René.

Steun ons op social media