De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Aquarium niet in laten draaien maar heb mijn betta er al in, wat nu

4 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Roann Elzinga

Berichten:
1

Geregistreerd:

Hallo,

Afgelopen zaterdag kwam ik in een dierenwinkel waar ik een heleboel betta splendens aantrof die er allemaal niet zo blij bij zaten. Ook werden ze gehouden met vissen waar ze eigenlijk niet bij horen te zitten, etc. In mijn medelijden dacht ik een goede daad te verrichten door er eentje mee te nemen. Het is een blauw mannetje en ik ben erg gek op hem. Ik heb speciaal voor hem die dag nog een nieuw aquarium aangeschaft en alle benodigdheden omdat ik in mijn andere aquarium momenteel een schildpad hou. Vandaag zwemt hij weer wat blijer rond maar gister was hij eigenlijk veel te rustig. Hij zwom niet meer en zat steeds helemaal in elkaar gedoken op schaduwplekjes. Nu ik dit zo gezien had begon ik me toch behoorlijk zorgen te maken. Ik vond ook geen symptonen van ziektes dus ben gaan zoeken op internet. Nu zag ik op een gegeven moment staan dat het zo belangrijk is een aquarium te laten indraaien en dit heb ik dus niet gedaan. Ik ben erg bang dat mijn betta nu zal overlijden door mijn eigen slordigheid. Wat moet ik nu doen? Ik heb bij het vullen van het aquarium wel bacterieen uit een flesje toegevoegd en een supplement die de schadelijke stoffen uit het water haalt. Ik hoop echt dat jullie mij kunnen helpen want weet niet zo goed wat ik nu moet!


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Een Betta kempvis is gelukkig sterk. En hebben ook een speciaal labyrint orgaan. Als het alleen om een Betta gaat dan hoef je denk ik nog geen zorgen te maken.

Wat wel belangrijk is om te zorgen dat het filtersysteem in korte tijd voldoende nuttige bacterie gaat krijgen. Dit kun je doen door een waterverbeteraar te gebruiken.

http://www.zooplus.nl/-307449/shop/vissen/waterverzorging/waterverzorging/easy_life/28876

Een waterverbeteraar zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit het water gehaald worden en voegt tevens wat nuttige bacterie. Tevens helpt dit spul om de vishuid / slijmlaag van de vissen te beschermen.

Hieronder een lijstje wat het spul precies doet.

- Water wordt kristalhelder.
- De waterkwaliteit wordt verbeterd en gestabiliseerd.
- Verwijdert zware metalen, chemicaliën, medicijnrestanten, algen en geurtjes.
- De stress wordt effectief geëlimineerd.
- Vissen worden minder ontvankelijk voor ziekten (betere weerstand).
- Intensievere kleuren en meer vitaliteit.
- Voorkomt bacteriële infecties en helpt bij de genezing.
- Vismortaliteit daalt aanzienlijk tijdens transport en quarantaine.
- Jonge vis groeit sneller en beter op.
- Bemest de planten.

Daarnaast zou je in het filter wat extra fijn filtermateriaal erbij kunnen plaatsen. Fijn materiaal zoals witte watten of een zeer dichte spons daar nestelen nuttige bacterie zich namelijk graag in.

Belangrijk is om in begin zo min mogelijk het aquarium schoon te maken, want daar dood je ook weer veel nuttige bacterie mee die je juist op dit moment nodig hebt.

#3

Door:
Jolanda Wisseborn

Berichten:
59

Geregistreerd:

Betta's kunnen zeker sterk zijn maar zijn zeker gevoelig voor nitriet en nitraat. Door nu je aquarium al op te starten, zonder in te draaien Is op zich niet heel erg, wel Is het zo dat je betta houd van vers/schoon water, dus verversen Is een must. Bij ingedraaide aquaria Is 1x in de week verversen voldoende maar bij een nieuw aquaria zou ik om de dag even een kwart verversen, blijf daarbij ook even je water meten op nitraat, nitriet en de rest van je waardes. Juist met pieken Is het gevaarlijk voor je vissen hun gezondheid. Hou die vooral in de gaten.
En ook bij wat kleinere bakjes blijven je waardes minder lang stabiel ;)

#4

Door:
Jolanda Wisseborn

Berichten:
59

Geregistreerd:

Ps; de beste remedie die voor betta's geldt als ze ziek worden of symptomen krijgen Is een theelepel zout ( op 1 liter) en amandelblad.
Vaak komen sommige vissen al binnen in blauw/groen water en Is hun afweer al veel minder. De natuurlijke oplossing werkt vaak beter.

Steun ons op social media