De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Aquarium gourami met verstopping dikke buik

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Sylvia van Duuren

Berichten:
5

Geregistreerd:

Hallo allemaal, in mijn bak heb een gourami zitten, die nu wel erg dik begint te worden.ik denk aan een verstopping. ze hangt op de bodem, en komt minimaal voor eten.ik zie ook geen ontlasting. Ik vind het erg zielig, kan ik hier iets aan doen??


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Stoppen met voeren voor lange tijd. En maak het aquarium een deel goed schoon. Dus niet helemaal, maar een deel. Bijvoorbeeld de bodem waar ook eten resten in kunnen zitten. Het filtersysteem laat je zoals het is.

Het is bekend dat een gourami last kan krijgen van verstoppingen. Normaal is het de bedoeling om dagen er tussen niet te voeren om verstoppingen te voorkomen.

Dus wat je nu moet doen is een zeer lange duur niets meer voeren. Dit lijkt zielig, maar is het beslist niet. Het is vrij normaal dat vissen gewoon dagen lang zonder voedsel kunnen. Hun lichaam is daarop gebouwd en kunnen zelfs in spaarstand staan waar ze nog minder voedsel nodig hebben.

Maar er is nog meer om te weten. Niet iets waar je direct zorgen om hoeft te maken maar je wel moet weten. Er bestaat ook een soort ziekte. Niet dat jouw vis daar last van hoeft te hebben, maar wie weet. Buikwaterzucht, wat voornamelijk veel voorkomt bij levendbarende vissen.

Buikwaterzucht kan een overdragelijk zijn van vis naar vis. Deze ziekte variant is zeldzaam, dus ga er maar vanuit dat dit niet het geval is.

Er bestaat ook een bacterie-infectie variant die ook buikwaterzucht genoemd wordt. Deze variant komt vaker voor, vooral dus bij levendbarende vissen. Deze ziekte ontstaat door slechte waterkwaliteit.

De meeste denken, als ik de waterwaardes opmeet en als die goed zijn dat zit ik goed, maar dat is niet zo. Buikwaterzucht ontstaat doordat er onvoldoende nuttige bacterie in het filter zit en bijvoorbeeld doordat de bodem ernstig vervuild is geraakt (slechte waterkwaliteit). Vandaar dat je matig moet voeren en soms de bodem eens moet uitmesten.

Het probleem bij een aquarium is altijd dat bij teveel schoonmaak je weer veel nuttige bacterie doodmaakt die in het filtersysteem, de sponzen en in de bodem zitten. Deze zijn uiterst belangrijk voor de leefbaarheid van de vissen.

Daarom kun je beter nooit het filter helemaal schoonmaken, maar enkel voorzichtig de sponzen uitknijpen in een klein emmertje met aquariumwater, zodat de nuttige bacterie in de sponzen blijven zitten.

De aquariumbodem doe je in drie gedeelte opsplitsen, afhankelijk van de grote van je aquarium. Elke keer bij het schoonmaken pak je maar 1/3 deel van de bodem mee om schoon te houden. Zo zorg je dat de bodem schoon blijft en er toch voldoende nuttige bacterie in de bodem kunnen blijven zitten. Dus iedere keer pak je een ander deel van de bodem.

Wat ook veel kan voorkomen, vooral bij een dikke bodemlaag is dat het begint dicht te slibben. Door dichtslibben ontstaat weer bodemrot. Met bodemrot kunnen er weer slechte bacterie ontstaan die je niet in aquarium moet willen.

Aquarium bodemrot kun je voorkomen door zo nu en dan met de handen de bodem even om te woelen zodat het weer een luchtig geheel wordt. Maar nog beter is eigenlijk de bodem minder dik maken, want dan kan het water makkelijker door de bodem heen stromen, dit voorkomt veel beter kans op bodemrot.

Wat ik zelf altijd doet is om de twee weken tijdens het water verversen met een slang en emmer dat ik meteen via de slang een deel bodem afzuig naar de emmer. Het water gooi ik uit de emmer en spoel de bodemgedeelte daarna goed schoon. Vervolgens strooi ik de bodem voorzichtig weer terug in aquarium. Laat dit even zinken en ga verder met het water hevelen. Zo gaat het sneller bij het schoonmaken van aquarium.

Maar er is nog iets. Sommige vissen kunnen last krijgen van wormen. Dit gebeurt door het voeren van levendvoer voor vissen. Denk aan Artemia, muggenlarven, ect. Ook dan kunnen vissen verstopt raken en dik worden en zelfs in langer stadium geen lust meer hebben om te eten.

Eerst zijn de uitwerpselen nog lange dunne slierten en later poepen de vissen dan nauwelijks meer maar worden alsmaar dikker, ook kan het zijn dat de vis juist dunner wordt omdat die niet meer eet. Daar is wel een medicijn middel voor op de markt. Dit middel is werkzaam tegen flaggellaten.

Of Gourami vissen hier ook last van kan hebben, dat weet ik niet. Maar "Colombo Cerpofor Flagellex" is bijvoorbeeld zo'n geneesmiddel die flagellaten bestrijdt.

Je kan desnoods wel zo'n middel als medicijn voor je vis gebruiken. Want volgens mij helpt dit ook om de ontlasting wat zacht te maken. Het spul kan in ieder geval geen kwaad. Normaal is dit medicijn bedoeld voor vissen die bekend staan dat deze flaggelaten hebben.

Bij maanvissen en discusvissen wordt ieder jaar aanbevolen om met Colombo Cerpofor Flagellex te laten behandelen, ook tegen gatenziekte.

#3

Door:
Sylvia van Duuren

Berichten:
5

Geregistreerd:

Dank je wel voor de tips.vanaf nu geen eten meer. Het water ververs ik al regelmatig, en ook de bodem doe ik reinigen. Ik hoop dat het snel beter gaat.
groetjes
Sylvia

Steun ons op social media