De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Algen door led

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Berjo van Peer

Berichten:
2

Geregistreerd:

Ik heb vorige maand voor 400 euro geïnvesteerd in LED verlichting en tijdklokken met zonsopgang functie. Nu na 3 week heb ik veel last van algen, terwijl je overal leest dat je door led minder last van algen zou moeten krijgen. Ik heb de lichtintensiteit reeds terug geschroefd naar 65% . Wie heeft de oplossing, want baal hiervan.( ik had geen last van alg namelijk )


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Is het groene algen? Want bij groene algen is de kans inderdaad aanwezig dat het door de verlichting komt.

Led verlichting is vaak zwakker dan normale TL verlichting. Hoewel de Led verlichting wel steeds beter begint te worden. Het voordeel van Led-verlichting is dat je de hoeveelheid licht al standaard kunt regelen met een bijgeleverde dim-schakelaar. Bij TL verlichting kan dit ook wel, maar dan moet er eerst een speciaal voorschakel-apparaat tussen geplaatst worden.

Het klopt wel dat je met aquarium led verlichting minder kans hebt op algen, alleen de sterkte, intensiteit van de verlichting zelf hoeft niet het enige te zijn waardoor er meer kans op algen is.

De kleuren hebben ook invloed op kans van algengroei. Rood en blauw licht zorgt ervoor dat planten sneller kunnen groeien. Dus het is een kwestie van de hoeveelheid licht, maar ook de kleur wat moet worden afgestemd op wat de planten nodig hebben.

Algen doen het juist goed in het blauwe lichtbereik. Daarom is het vaak aan te bevelen om het licht meer oranje dan blauw van kleur te houden.

De lichturen in aquarium zijn 8 uur tot 10 uur.

Groene algen komen ook veel voor bij startend aquarium omdat de planten dan nog eerst de kans moeten krijgen om hun werk te doen. Als de planten het goed doen dan kan de algen verdwijnen.

Oude lampen geven vaak minder licht dan vervangende nieuwe. Het kan dus ook heel goed zijn dat het komt doordat je nog maar pas de nieuwe aquarium Led verlichting hebt en je planten daar eerst nog even moeten aan wennen. Want normaal moet je bij nieuwe verlichting het altijd per TL vervangen om te voorkomen dat je algen krijgt.

#3

Door:
Arie blokland

Berichten:
1

Geregistreerd:

De blauwe kleur verminderen naar 0ngeveer 40/50% van de max waarde en evt. een uv lamp er tussen helpt gelijk tegen ziektes. De rest van de verlichting langzaam naar gewenste sterkte op laten lopen dit een paar uur laten branden en dan langzaam weer verminderen daarna kan blauw nog even dienst doen voor de nacht deze langzaam laten ver minderen naar uit in de ochtend weer langzaam met blauw dan het dag ritme weer, dan ga je zien dat de alg langzaam weg trekt.

Steun ons op social media