De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Aangedampte randen bovenaan aquarium

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Anke

Berichten:
1

Geregistreerd:

Hallo
Ik heb een aquarium met deksel(met verlichting in), maar als ik het deksel sluit is de bovenste rand van het aquarium aangedampt.
Heeft dit met zuurstof, koude, of andere dingen te maken?
Kunnen jullie tips geven?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dat is condenswater, verdampt water door temperatuurverschil.

Dankzij de deksel op aquarium behoudt je het water in je bak (minder waterverlies).

De temperatuur blijft ook beter bewaard, er gaat minder warmte verloren. Dus verbruikt het verwarmingselement ook iets minder energie om het water op temperatuur te houden.

Vrijwel iedereen met een afdekkap heeft een aangedampte rand bovenaan aquarium. Je krijg dit vooral als het in huis kouder wordt. Het aquarium is dan warmer dan de buitentemperatuur en ontstaat er meer condens.

Het condens kan een voordeel hebben op drijfplanten. De aquariumdeksel zorgt ervoor dat de drijfplanten bladeren niet snel kunnen uitdrogen. Alleen sommige drijfplanten kunnen daar weer wat minder goed tegen.

Mocht je nou veel last van condensverdamping hebben bovenaan aquarium, dan is daar wel iets tegen te doen. Je moet zorgen dat er dan een kleine opening is, zodat het verdampte water kan ontsnappen.

Bij veel aquaria zit in de afdekkap wel ergens een uitsparing die je een gedeelte open kan maken.

Mocht er geen uitsparing klepje in de kap zitten, dan kan je de kap een gedeelte oplichten, door iets onder de rand te steken.

Steek bijvoorbeeld een stukje kurk tussen de rand van de afdekkap en aquarium. Op die manier heb je een opening waar het condenswater door kan ontsnappen.

Steun ons op social media