De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Slakken overlast bestrijden

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Niets is vervelender dan een ongewenste slakkenplaag in je bak te krijgen. Vaak kan je die zomaar krijgen als je bijvoorbeeld plantjes heb gekocht. Ondanks dat je de planten eerst goed heb schoongespoeld kan er toch nog een slak of slakken eitjes ongezien je aquarium in komen. Enige tijd daarna kom je opeens een jonge slakje tegen het raam in je bak tegen. Vaak is het dan al te laat en zijn de slakken al verspreid in je bak. Er zitten een aantal onder je mooie stuk kienhout en een ander groepje slakken kruipen rustig over het blad van je mooie planten.

Ik heb een leuke tip voor als je een slakkenplaag heb. Leg een blaadje sla op een plek waar je er goed bij kan. Doe dit in de avond en haal 's morgens met een schepnetje de slakken van het aangevreten slablaadje af. Je kan dit ook doen met gekookte komkommer, iets wat slakken graag lusten. Je kan het voer ook in het schepnetje op de bodem leggen. Als je geen schepnetje heb kan je een dekseltje onder het voer leggen. Dan haal je 's morgens het deksel met veel slakken in één keer uit je aquarium. Doe dit een aantal keer en je bent veel slakken kwijt.

Er zijn ook slaketende slakken en een aantal vissoorten die graag of soms ook een slak eten voor als je veel last van de slakken overlast blijft houden.


#2

Door:
HA v Aanholt

Berichten:
55

Geregistreerd:

Hallo,je kan beter geen groenten in je bak doen want dan word je water troebel van,als je last van slakjes hebt kan je beter een clownbotia in je bak doen 1 is al genoeg voor een kleine bak heb je een grote bak dan kan je er 5 in doen! succes!!
dan ben je in de loop van de tijd van je slakkenplaag af!!

#3

Door:
Mark Labordus

Berichten:
12

Geregistreerd:

Ik ben zelf niet van het toevoegen van dieren puur omwille van hun functie.. slakkeneters, algeneters etc..
En al helemaal geen clownbotia, een beetje inlezen en je weet dat zo'n dier 20/30 cm worden en een groot aquarium eist, tenminste.. als je er verantwoord voor wilt zorgen.
Daar komt bij dat als je niet in staat bent om een aquarium in balans te houden (qua slakken).. dat een clownbotia zeker te hoog gegrepen is!

De oorzaak van een (telkens terugkerende) slakkenplaag heeft in 9 van de 10 gevallen te maken met verkeerde keuzes van de aquariumhouder.. overvoeren, slecht onderhoud etc..
Daar waar de slakkenpopulatie iets moet worden uitgedund ben ik ook voorstander van lokvoer, eventueel met een slakkenval.
Maar het belangrijkste is er voor zorgen dat een aanwezige slakkenpopulatie in balans blijft, in plaats van het vizier te richten op de bestrijding.

#4

Door:
HA v Aanholt

Berichten:
55

Geregistreerd:

Hallo,er is maar 1 optie? en dat is:minder voeren en een clown-botia erin en de nieuwe planten,steen,hout goed wassen dan ben je na een tijdje van je slakkenplaag af!!want dit probleem had ik ook in het verleden?nu niet meer!!!succes anthonius.


#5

Door:
Gerdina Zondernaam

Berichten:
4

Geregistreerd:

Ik had het probleem met slakken ook ik heb nu een meerval(clown) gekocht en ik ben al mijn slakken kwijt werkt ook beter dan medicatie er tegen en goedkoper:D

Steun ons op social media