Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
5 berichten • Pagina 1 van 1
#1
27-01-2012 - 00:01:16
Door:
Marco
Berichten:
22
Zijn koekoeksmeervallen altijd zo schuw? Sinds kort heb ik 3 meervallen in mijn gezelschapsaquarium. Maar ziet ze nooit! Ze schuilen zich heel de dag door achterin. Hoort dit wel? wat kan ik eraan doen?
#2
27-01-2012 - 14:31:32
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Volgensmij wel, ik heb zelf ook wat meervallen. Dezelfde die jij hebt. Ook bij mij houden ze het liefst op de achtergrond. Verscholen in de plantjes en heel vaak weggedoken tussen de kieren van mijn opgestapelde stenen. Volgensmij hoort dit gewoon bij deze meervallen. Ik heb me eigenlijk nooit echt verdiept in hun gedrag. Ze bewonen mijn gezelschapsaquarium en heb er verder geen last van.
Wat ik wel bewust doet, is ze voeren op de voorgrond. Zo komen ze uit hun schuilplekken tevoorschijn zodat ik ze kan zien. Ze zijn vrij druk bij het eten en schieten snel weg als een vis tedicht bij hen in de buurt is. Gelukkig komen ze hierna weer snel tevoorschijn.
Het lekkerste vinden ze Tetra Tabimin Tabletten voer. Als ik die erin gooi komen ze vrijwel meteen tevoorschijn. Elk ander voer wat ik de koekoeksmeerval geeft komen ze een stuk minder enthousiast voor, zoals Sera VipaChips. Ook allerlei soorten groente heb ik geprobeert, ze vinden het allemaal niet lekker. Droogvoer lusten ze daarintegen weer wel graag, dus die probeer ik te varieren met voertabletten. Er zitten ook slakken in mijn aquarium, daar komen ze ook niet aan. Ik vind de koekoeksmeerval vrij moeilijke eters, maar zeer mooie grondbewoners.
#3
28-01-2012 - 21:28:06
Door:
Marco
Berichten:
22
Geeft u de vissen ook levendvoer of diepvriesvoer zoals rode larven of lusten ze alleen het voer waar algen in zit? Heeft u veel schuilplaatsen zoja, welke schuilplekken heeft u dan? Maken de meervallen alleen gebruik van deze schuilplekken? Is het zo dat deze meervalsoorten een zandbodem moeten en waarom?
#4
29-01-2012 - 20:07:22
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Het geven van levendvoer aan de meervallen is lastig omdat de tropischevissen het vaak sneller tepakken hebben dan de bodembewoners. Toch probeer ik ze rodemuggenlarven en andere voederdieren te geven maar dan wel in diepvriesvorm. Een koekoeksmeerval vind dit voer heerlijk, ondanks het diepgevroren is. Buiten de voertabletten en droogvoer krijgen ze bij mij één keer per week diepvriesvoer.
Ik heb wel aardig wat schuilplekjes voor ze gemaakt. Zo heb ik lavastenen gestapeld in een hoek geplaatst met ertussen een vrij grote ruimte. Hier kunnen ze allemaal tegelijk in schuilen. Ik heb ook een groot stuk hout in het aquarium zitten die ik zo geplaatst heb dat eronder een hele grote plek met veel schaduw is. Voor het stuk hout heb ik een aantal planten gepoot en groter laten groeien, zodat het een zeer beschutte plek is geworden voor de meervallen. Op die plek komen maar zelden de aquariumvissen. Ongeveer in het midden van mijn aquarium heb ik een halve kokosnoot op een stuk steen staan. Meestal maken daar de vissen gebruik van, maar ook soms zie ik daar de meerval inzitten. In het aquarium heb ik ook veel planten zitten, omdat ik ze erg nuttig vind heb ik er daar lekker veel van beplant. Sinds kort heb ik een nieuwe plant erbij geplant die vrij grote bladeren heeft. Ook daar kunnen de meervallen zich lekker in verschuilen.
Het allerbeste is zand als bodemdekker. Bodemzand zorgt ervoor dat de sprieten niet snel kunnen beschadigen. Die sprietjes zijn erg belangrijk voor hen. Hiermee tasten ze de aquariumbodem af opzoek naar voedsel. Als je grind zou gebruiken dan heb je kans dat die voelsprieten snel slijten. Je kan het beste dus een zandbodem nemen of een grindsoort die niet te scherp is. Zelf heb ik er zwart grind in zitten omdat ik toen nog niet wist dat ik ook koekoeksmeervallen zou nemen. Gelukkig heb ik wel toen al grind genomen die geschikt is voor het houden van meervallen.
#5
19-03-2012 - 01:35:29
Door:
Dennisvbeek
Berichten:
22
Meervallen die alleen worden gehouden of waar de groep te klein van is, zullen zich weinig laten zien en zich verbergen tussen de rotsen en planten. Ook het felle licht in onze aquaria speelt daar een gote rol bij. Zodra de groep wordt uitgebreid en het licht iets wordt gedimt zullen de koekoeksmeervallen wel weer meer naar voren komen.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel