De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Reflectoren aquarium lichtbak verlichting

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Marco

Berichten:
22

Geregistreerd:

Hebben jullie reflectoren op de lichtbak van aquarium gemonteerd. Wat zijn jullie ervaring, heeft dit nut?

Het liefst wil ik meer licht boven het aquarium. Reflectoren op lichtbak kan de lichtopbrengst optimaler maken. Is de aanschaf van reflectoren het waard, of kan ik beter gewoon sterkere lampen halen of er een extra TL buis bij hangen.

Heeft veel verlichting nog nadelig effect op vissen. Kunnen vissen schrikachtig zijn bij teveel licht. Ik weet wel, dat met veel licht de algen groei bevorderd, groene draadalgen vind ik wel mooi. Zolang het beperkt kan blijven. Ik hoop dat lichtbak reflectoren daar een gunstig effect op zal hebben.

Momenteel is het aquariumwater helder, de planten groeien goed maar nog geen algen. De belichtingsduur is 10 uur per dag. Ik heb nog geen tijdklok op mijn twee TL buizen aangesloten. Alles gaat voorlopig nog handmatig. Eerst maar uitzoeken wat beter is. Lichtbak reflectoren of extra lampen.


#2

Door:
Mark Labordus

Berichten:
12

Geregistreerd:

Ik heb recent mijn reflectoren eraf gehaald.. de hoeveelheid extra groeilicht bracht met zich mee dat mijn planten tekorten kregen aan voedingsstoffen, en flink moest bemesten.
Nu zie ik dat mijn plantjes weliswaar minder snel groeien.. maar geen (althans minder) tekorten hebben.. en dan heb ik nog t8-buizen.
Met moderne t5-buizen + reflectoren ontkom je hoogstwaarschijnlijk niet aan het bemesten van de planten. Waarvan je je kunt afvragen of je dat wilt en ook of je planten in je aquarium hebt die daadwerkelijk zoveel licht eisen.

Ik dacht ergens te hebben gelezen dat een goeie reflector je lichtopbrengst met 60% kan doen toenemen.. weet niet of dat zo is, maar het zou me niet verbazen.
Wat ook kan is spiegelfolie of gewoon wit folie (niet metaal houdend) op de binnenkant van je kap plakken.

De oorzaak van draadalg is meestal toch een tekort aan voedingsstoffen.. dus je verlichting verhogen zal de draadalg waarschijnlijk doen toenemen.

Steun ons op social media