De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Planten worden lelijk en bruin van kleur

21 berichten • Pagina 1 van 3

#1

Door:
Flame

Berichten:
10

Geregistreerd:

Al mijn plantjes worden bruin en lelijk, wat kan ik daartegen doen?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dat komt veelal door teweinig co2, wat de oorzaak daarvan is, is moeilijk te raden zonder meer informatie over je aquarium te hebben. Je kan met een vloeibaar middel extra co2 in je bak brengen. Door gebruik van EasyCarbo en misschien kan je een product gebruiken voor extra voeding voor je planten, mits je dat nog niet gebruikt.

#3

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Gebruik je bruissteentje? je wateroppervlakte is misschien te veel in beweging. 't kan ook door de filter uitstoot zijn.

#4

Door:
Flame

Berichten:
10

Geregistreerd:

Het water stroomt hard zodat mijn vissen zuurstof krijgen. Ik maak gebruik van vloeibare stof dus het moet een ander probleem zijn.


#5

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Fout!

Teveel wateroppervlakte beweging zorgt juist dat het zuurstof uit het water raakt. Als je de uitstroom van je filter kan veranderen richt het dan tegen een zijkant aan en naar beneden toe. Zo komt er vanzelf zuurstof in het water.

#6

Door:
Flame

Berichten:
10

Geregistreerd:

Dat heb ik gedaan, hoe lang zal het duren voor mijn plantjes weer mooi zijn?

#7

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Hoe lang dat duurt is moeilijk te zeggen, het kan vrij lang duren namelijk voordat je echt merk dat planten versterken en opgewassen raken tegen algen. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat je na 4 weken zichbaar resultaat krijg te zien.

Voor de duidelijkheid, EasyCarbo is een vloeibarestof wat iedere dag een beetje in het aquariumwater moet worden gedaan. De hoeveelheid wat je iedere dag moet gebruiken staat op de gebruiksaanwijzing. Het maakt niet uit op welk uur van de dag je dit aan het water toevoegd. De werking van EasyCarbo is namelijk 24 uur!

EasyProfit word weeklijks gebruikt. Hierbij is ook de hoeveelheid op de gebruiksaanwijzing terug te vinden. Je kan er ook voor kiezen om EasyProfit dagelijks te doseren inplaats van weeklijks. Het is namelijk veel beter dan een hele dosis Profit in één keer voor de hele week aan je water toe te voegen. Omdat de planten niet alles in één dag kan opnemen en het meeste in je filtersysteem verdwijnt. Door dagelijks een beetje te geven inplaats van één keer de hele weeklijkse dosering kunnen de planten van de vloeistof goed gebruik maken!

Omdat je Profit in combinatie met Carbo kan gebruiken en je toch iedere dag al een dosering vloeistof moet geven kan je dus net zo goed kiezen om ook dagelijks Profit te geven. De dosering wordt dan uiteraard wel minder dan op de verpakking staat beschreven. Deel de hoeveel wat op de verpakking staat door zeven en je hebt de juiste dosering voor iedere dag.

#8

Door:
Flame

Berichten:
10

Geregistreerd:

Ok 't gaat al beter nu! nog wel lange weg tegaan! bedankt!

#9

Door:
Frank

Berichten:
6

Geregistreerd:

..is het wijs, Rene, om dat 'altijd' te gebruiken als je een aquarium hebt?

Ik heb nu 6 weken mn bak draiien met de uitstroom op het oppervlak, dus een flinke beweging, en ik zie ook dat het bovenste deel van de planten (met name de waterpest) een bruinige alg laagje krijgt..

FRank


#10

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Nee, het allerbeste is om geen middelen te gebruiken. Wanneer je een aquarium helemaal in balans hebt hoeft je zulk soort middelen niet te gebruiken. Om het makkelijker te maken is Easy Life wel een uitkomst. Ik gebruik het alleen als ik mijn planten wil laten groeien en bloeien of als er algen tevoorschijn komen. Het liefst gebruik ik geen spul, maar soms ontkom je er niet aan. EasyLife Carbo bijvoorbeeld kan bij teveel gebruik gevaarlijk zijn voor je aquariumvissen. Wanneeer je het gaat gebruiken kan je het beste de dosering langzaam opbouwen en nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid gebruiken. In jouw geval Frank, zou ik het nog niet gebruiken.

Bruin algen ontstaan vaak in pas ingerichte bakken. Ze groeien tegen de ruit aan en op planten. In een niet voldoende gerijpte bak horen ze erbij en zullen vanzelf weggaan.

Ook komen bruine algen tevoorschijn bij teweinig licht opbrengst. Je hebt een Juwel tweedehands aquarium. Ik ga er vanuit dat de verlichting nog goed is en de bruinealgen vanzelf verdwijnen als je bak nogmeer inrijpt.

Lampen vervangen
Houdt er rekening mee dat TL-balken na één of twee jaar aan vervanging toe zijn. Uiteraard hangt dit wel af van het type lamp en het aantal uur waarop de lamp brand per dag. De lichtopbrengst en kwaliteit verlichting verzwakt na mate de verlichtingsbalken verouderen. Bij vervanging TL-lampen moet je ze altijd per stuk vernieuwen met daartussen minimaal een week, zodat de planten genoeg tijd krijgen om aan de vernieuwde situatie te wennen.

Steun ons op social media