Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
2 berichten • Pagina 1 van 1
#1
05-02-2012 - 13:43:31
Door:
Frank
Berichten:
11
Hallo,
vraagje over mijn dubbele TL verlichting;
ik dacht ergens gezien te hebben dat de voorste lamp fel moet zijn en de achterste zachter licht, klopt dat? Want bij mij zitten ze precies andersom..
Als ik het goed heb is de verlichting alleen maar bestemd voor de plantengroei. Staat er een amximaal branduren voor of maakt dat niet uit? Ik heb hem aan van 7 uur tot 22 uur
Is er een simpele oplossing om het licht langzaam op te laten komen en savonds weer langzaam terug te draaien zodat de beestjes in de bak niet schrikken van dat licht opeens..? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen..
grt., Frank
#2
05-02-2012 - 15:15:23
Door:
René de Ruiter
Berichten:
198
De TL lamp voor of achterin het aquarium gebruiken maakt verschil uit. Op de achtergrond staan doorgaans de meeste planten. Tegen de achterwand aan verspreid zodat voorin een mooie ruimte ontstaat waar de tropischevissen in kunnen rondzwemmen. Ook vooraan de ruit moet er een mooi aanzicht komen, een mooie inkijk in het tropischaquarium. De aquariumplanten groeien het beste bij gekleurd licht. Vandaar dat de gekleurde TL lamp achterin komt en die met wit-licht vooraan. De felste verlichting die wit licht opbrengt is voor de vissen en bedoelt voor de aanzicht in het aquarium. Ook hebben planten deze verlichting nodig om te groeien, het simuleert de dag en nacht voor zowel de aquariumvissen als voor de planten. Vroeger dacht men dat blauw licht zorgt voor de beste plantengroei. Blauwlicht zorgt ook voor veel algengroei, waar we last van hebben. Later is gebleken dat gekleurd licht veel meer plantengroei opleverd en dat de algengroei hierdoor meer beperkt blijft. Een combinatie rood en blauwlicht is aan te bevelen. Rood bevordert de lengtegroei en blauw de breedtegroei van planten.
De maximale branduren zijn erg belangrijk voor planten. De vissen kunnen makkelijk langere verlichtingsduur verdragen maar hebben ook de nacht nodig om tot rust te komen en nieuwe energie op te bouwen. Planten hebben de verlichting nodig om sterk te blijven en te kunnen blijven groeien. Wanneer planten sterk zijn en goed groeien kunnen ze mede hierdoor de algengroei beperken. De planten leveren ook zuurstof aan het water wat de vissen verbruiken. Belangrijk is daarom te zorgen dat de planten het goed doen. Over het algemeen heeft ieder aquarium 12 uur verlichting nodig. Het verschilt wel per bak, niet iedere bak is hetzelfde ingericht. Het hangt van de plantkeuze af, de lichtsterkte, grote van de bak, welke bodem je hebt, plaatsing van de bak, ect.. Maar over het algemeen kan je zeggen dat het 12 uur max. nodig heeft. Ga je langer verlichten dan heb je kans op algengroei. Meer licht dan 12 uur per dag is zinloos, omdat planten niet meer assimileren. De algen gaan bij meer licht profiteren van het overschot aan licht.
Het langzaam opbouwen van de verlichting. Het simuleren van de zonsovergang van dag naar nacht en andersom kan je doen met een lichtdimmer. Hiervoor zijn mooie apparaatjes te koop die je tussen de TL verlichting schakeld. Het enige nadeel is dat je een voorschakelapparaat nodig hebt anders werkt het niet. Dimmen kan alleen met een voorschakelapparaat. Bij een Juwel aquarium zit niet standaard een voorschakelapparaat in de armatuur van de TL verlichting bijgeleverd. Dit zou je dan zelf in de armatuur moeten gaan plaatsen. Dat is wel een grote ingreep, heel je TL armatuur moet dan uitelkaar gehaalt worden. De armatuur is nu waterdicht, als je het openmaakt dan heb je veel kans dat je het niet meer waterdicht kan krijgen. Ik riskeer dit liever zelf niet en maak daarom gebruik van een eenvoudige schakelklok. Met de schakelklok laat ik automatisch de ingestelde tijden regelen. De tijdklok schakel de verlichting in en uit op de juiste tijden. Dit geeft ook wel een soort regelmaat voor de vissen en zullen minder schrikken wanneer het aan of uitgaat. Het voordeel bij een dimmer is dat dit geleidelijk word gedaan en nog beter is. De aquariumvissen krijgen hier nog beter het besef van tijd. Hun bioklokje raakt nog minder verstoord en krijgen daardoor minder snel stress. Door gebruik van een dimmer kan je ook langer het aquarium verlichten, zeg 2 uur langer dan de maximale verlichtingsduur. Met een dimmer ertussen heb je dus nog meer aquarium plezier maar het vereist wel de nodige technische aanpassingen.
Aanbevolen pagina's
Pagina waardering
Aquarianen
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Frank schreuder:
Hallo. Ik heb laatst een paar waaierhandgarnalen gekocht en die zijn natuurlijk een enorme aanwinst in de bak. Nu de …
Witte watachtige laag op waaierhandgarnalen
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel