De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Nitraat te hoog

6 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Anneke

Berichten:
2

Geregistreerd:

De 17e maart 50 % van t water verschoond omdat t nitraat veel te hoog was, visbestand aangepast ( 10 weg gedaan), en nu vandaag is het nitraat weer te hoog ( 100).
we hebben een bak van 80 cm ( 96 liter),zitten 8 planten in,
heb een extern filter en daar zitten van die pijpjes , watten, schuim en kool in.
onze vissen 4 black mollies, 4 plaatjes, 15 guppen, 2 corydora ,1 botia, 6 zebradigen ( weet de naam niet) en 3 algen eters waarvan 2 zogenaamde l nummers
de bak draait sinds januari, was altijd goed , maar sinds deze week aan t tobben


#2

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Je hebt teveel vissen.

Kool in je filter? dat moet eruit! Gebruikt kool enkel om medicijnen eruit te filteren of bij het opstarten van een nieuw aquarium. Kool haalt veel elementen uit het water, dus ook de goede, die nodig zijn.

Waarmee meet je de nitraat?

Heb je het kraanwater al eens zelf gemeten of getest, om te kijken hoeveel nitraat er in het leidingwater zit.

Gebruik je middeltjes in je bak? niet doen.

Nitraat is één van de voedingsstoffen voor planten. Ik heb niet gelezen of je plantenvoeding gebruikt. Planten groeien beter met plantenvoeding en hebben het soms wat nodig (niet alleen het nitraat is nodig).

Misschien komt het nitraat te hoog door tekortkoming van andere voedingsstoffen. Dat planten daardoor de nitraat minder goed kunnen opnemen. Easy-Life Profito is een compleet voedingsproduct voor aquariumplanten. Planten hebben dit nodig om sterk te blijven. Daar zit bijvoorbeeld IJzer in, kalium, mangaan en vele andere vitale voedingsstoffen. Easy-Life Profito kan je zonder problemen gebruiken, er zit geen nitraat in verwerkt. Het product is nitraat en fosfaat vrij.

Je kan proberen wat extra voeding aan je waterplanten te geven om te zorgen dat al het groen beter gaat groeien en het teveel aan nitraat in je aquariumbak daardoor nodig heeft bij de plantengroei.

Drijfplanten vinden nitraat zeer fijn. Het zijn nitraat vreters. Daar staan de drijvers over het algemeen bekend om. Je kan een paar drijfplantjes in je bakje plaatsen. Je hoeft niet veel drijfplantjes te hebben, ze vermeerderen zich vanzelf, dat gaat tamelijk snel als er voldoende nitraat aanwezig is. Aan de hand van de drijfplantjes kan je ook aflezen / zien of er veel nitraat in je aquariumbak aanwezig is. Drijfplanten zijn een goede graadmeter om te zien hoe de waterkwaliteit is.

Zorg ervoor, dat het geen eendenkroos is, of ander ongewenst drijvertje. Want die kunnen weer een plaag worden. Beste is om daarvoor naar aquariumzaak te gaan of eerst op internet zoeken welke je het best kan nemen. Zodat je zeker weet dat het geen onkruid of plaag wordt, maar een nuttig plantje is voor in je aquarium.

#3

Door:
Anneke

Berichten:
2

Geregistreerd:

Ik voed mijn planten wekelijks met hs aqua floracarbo.
En ik test met die dompeltestjes 6 in een, van esha aqua test
En nog steeds te veel vissen? hoeveel zouden erin moeten dan?
Ik ga dus kool uit mijn filter halen, wat moet ik er dan voor in de plaats doen?

#4

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Hoeveel vissen is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van je bak grote, hoe goed je planten en filter werkt, je aquariumbodem en materialen, ect. Dat het er teveel zijn, is wel duidelijk.

Nitraatproblemen is te wijten aan gewoon te veel vissen in de bak. Waarom? Omdat nitraat een eindproduct is en niet verder kan worden afgebroken.
Aquarium nitraat waterwaarden

Gelukkig kunnen planten nitraat verwerken, tenzij het veel te hoog wordt. Bij een wat te hoge nitraat gehalte kan je planten inzetten. Maar ook minder voeren is belangrijk. Dode bladeren uit je bak verwijderen helpt ook, ect.

Mocht het te hoog oplopen, dan is dagelijks wat water verversen een optie om het tijdelijk te verhelpen, echter moet er wel iets gedaan worden om het in vervolg te voorkomen.

Je kan het kool vervangen voor een normaal filter materiaal, een vrij dichte spons is eigenlijk het beste. Daarin zullen nuttige bacterie zich goed in kunnen behuizen.

De filter-pijpjes worden vaak gebruikt, omdat deze het filter niet snel zal vast laten slibben. Een dichte filterspons is dus het beste, maar ander materiaal mag ook, zolang je het kool maar verwijderd, want die filter juist voedingsstoffen en elementen uit het water die gunstig zijn. Kool is bedoelt om medicijnresten uit je aquarium te filteren. Dus kies iets wat in je filter kan / past, zolang het kool er maar uitgaat.


#5

Door:
HA v Aanholt

Berichten:
55

Geregistreerd:

Hallo,een juiste koolfilter wat in je pomp past dat is het beste,maar dat hoge nitraat komt omdat je niet de juiste balans hebt? je moet easy-live,profito,ferro ,carbo en algen -exit gebruiken met de juiste dosering dan heb je geen problemen meer en af entoe testen met strips dus proberen maar!!!

#6

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

Hoi anneke. ik zie dat je je vraag op 19-03-2014 heb geplaats. ik ben heel erg benieuwd hoe het nu met je nitraat problemen verder is verlopen. ben je er nog achter gekomen wat echt de oorzaak was van de no3 stijging, was het wel echt te verwijten aan teveel vissen in je aquarium. ik zit pas op deze aquarium discussieplein om de hobbyist te helpen met goeie advies waar ze tegen aan lopen. maar ben ook soms effe benieuwd hoe het nu gaat met ze en of de hobbyist er wijzer van is geworden van de problemen waar ze tegen aan liepen.mvg harald

Steun ons op social media