De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Nieuwe (eerste) bak

8 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Frank

Berichten:
6

Geregistreerd:

Hallo allemaal,

even voorstellen, ik ben Frank, 42 jaar en sinds vorige week in t bezit van een (eerste) aquarium 120x40x50
Mooie 2e hands juwelbak. Ik wil een bak maken met veel groen en kleinere visjes ala neon-tetra's en dergelijke. Omdat deze hobby vrij nieuw is heb ik op het WWW diverse informatie zitten lezen die me kan bijsturen naar de opbouw/indeling van een nieuwe aquarium. Er is nogal wat info. te vinden over dit onderwerp, iets te veel mijns inziens, want waar moet je beginnen.. Er zijn zo vreselijk veel websites!
Maar goed, afgelopen weekeinde een voedingsbodem gelegd, met daaroverheen een mooie bedekker van fijn grind licht en donker mix, op een donkere achterwand. Wat kienhout en lavasteen erbij en de juwel standaard H in-filter voorzien van nieuwe filtersponzen en daarna de bak afgevuld. (ik had hem al gelek-test..) Temp. is nu 25 graden.
Nu staat hij sinds zondagavond te filteren maar ik vond de bak vandaag nog zeker niet (kraak) helder.
Ben ik dan te voorbarig of moet ik nu ergens op letten?
Ik heb alvast zo'n tetra 6in1 test gedaan en daar was mn ph-7.0, KH-niets volgens mij, GH-14.0 en cl2- ongeveer 0.4. Bij die laatste (chloor) kwam uit dat ik er AquaSafe in moet gaan doen.
Nu had ik het voornemen om niet gelijk te beginnen met allemaal flesjes met hulpmiddelen maar proberen het zelf te doen.. maar, wat moet je dan doen? kan het wel zonder al die toevoegingen??
Ik heb er vandaag wel een paar plantjes in gezet voor 'het oog' maar besef dat dat nou niet echt zuurstof plantjes zijn dus die moet ik ook even gaan halen. Dan maar afwachten of een bio-cultuur zal gaan ontstaan..
Maar goed, jullie zijn van mij op de hoogte en als je nog een reactie hebt of tips hoor (lees) ik het graag!


groetjes,
Frank


#2

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Hoi en welkom Frank,
Het komt vast door de materialen die in je bak zitten.
Verkleuring kan komen door kienhout. Heb je het hout eerst uitgekookt?

#3

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Van kienhout kleurt het water licht bruin tot zwart maar veroorzaakt weinig troebel in het water. Lavasteen kan eerder de oorzaak zijn bij niet kraakhelder water. Lavasteen moet je altijd eerst goed schoonspoelen. Desnoods gebruik je daarbij een borstel om goed de ruwe oppervlakte schoon te maken. Bij het plaatsen kan nadat het goed is schoongemaakt de stenen nogsteeds afgeven. Dit duurt lang, mijn ervaring is dat na een halfjaartje het nogsteeds kan afgeven. Geen idee of daar iets voor is om dit te voorkomen.

Welke juwel aquarium is het, de Juwel Rio 240?

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Heb je al een idee welk vissen je erin gaat houden?

Zonder plantjes moet het water ook voldoende zuurstof bevatten. Zolang de wateroppervlakte goed in beweging blijft en er niet teveel aquariumvissen in je bak worden gehouden. Bij teveel vis zal de zuurstof snel verbruikt worden door de vissen.

Het wateroppervlakte in beweging zetten kan je eenvoudig doen door de uitstroom van je het filter te richten naar het wateroppervlak. Hierdoor doorbreek je een klein deel van het wateroppervlak waardoor er lucht in het water kan worden opgenomen.

Het voordeel van planten is dat het ook schadelijke stoffen afbreekt en het geeft een mooi aanzicht en veel schuilplaatsen.

Geef je aquarium ruim de tijd om te laten rijpen. Vooral niets doen, is belangrijk. Geen filtersponzen schoonmaken, dit zorgt ervoor dat je de goede bacteriën kweekt in je sponzen. Het enige wat je kan doen is het water aanvullen wat verdampt is. De grootste fout die namelijk gemaakt word bij een startend aquarium is het te schoonhouden. Het biologisch evenwicht is nauwlijks nog aanwezig, iets veranderen in de bak kan als gevolg hebben dat het bio-evenwicht wat nog aan het ontwikkelen is daardoor wordt verstoord en terug bij af is. De tehoog aan chloorwaarden gaat vanzelf weg, waarschijnlijk is die waarde al inmiddels verbeterd. Dus alles lekker laten rusten.


#5

Door:
Frank

Berichten:
6

Geregistreerd:

Ha Dennis!

klopt, het kienhoud is eerst uitgekookt, kwam 'pikgeel' water van af. Ook heb ik mn grind een paar maal uitgespoeld maar niet zo goed dat ik helder water had dus dat zal zeker een mede-veroorzaker zijn. Daar kwam ook echt grijs water van af..
De lavastenen, lijkende op koraal met veel gaatjes, zijn ook uitbundig schoon gemaakt.
Ik heb nog eens goed gekeken maar het water is eigenlijk niet echt troebel. Eigenlijk is het best wel helder, al betre dan vorige week, maar het heeft een geel/groene kleur. Ik zou er niet gek van opkijken als dat door dat kienhout komt..

Dries, ik weet niet welk type het is. Op de lichtbak zit wel een sticker maar t is net niet meer te lezen. Het is een Juwel panorama van 120x40x50 hoog met een Standaard H filter.
Ik kijk zojuist op Google en zie dat dat ook gewoon het type is, Juwel Panorama 240..

Rene, de vissen die ik houden wil zijn neon tetra's, kegelvlekjes, bijlzalm, coridara's en dergelijke, vuurgarnaaltjes.
zeg maar wat kleiner spul..
Wat je schrijft over t bewegend oppervlakte heb ik excact zo gelezen op een site en ook uitgevoerd. Het is op de foto niet goed te zien maar de uitvoer zit net iets boven het oppervlak, licht schuin naar beneden gericht. Het oppervlak beweegt lekker en ook in de bak is er een lichte stroming waar te nemen.
Is het zuurstof op e.o.a. manier te meten? Wat betreft t schoonmaken, de ruiten ook -nog- niet?
Inmiddels staan er al meer verschillende -groen- kleuren planten in met ook wat roods er tussen, mooi geheel. M'n bedoling is om de open plekken te voorzien van met javamos ombonden lei-stenen.

Ik moet eerlijk bekennen, ondanks mijn voornemen minimaal 4 weken te wachten, dat is er al een paar -test-visjes in gedaan hebt. schaam schaam.. 2 gupys en 2 panterdanio's
Ik hoop ivm dit laatste dat jullie jezelf hierin een beetje herkennen?

groetjes,
Frank

#6

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Het ziet er netjes uit, je bak! Ik kan idd de uitstroom een beetje zien. Een leuke inrichting heb je. Je heb mooie stukken steen in je aquarium zitten, lekkere grote stukken. Ze zien er inderdaad vrij ruw uit met veel openingen ertussen. Leun die rechter steen tegen je ruit aan?

Zuurstof kan gemeten worden door een O2 meetsetje. Maar zoals eerder gezegt is het niet echt nodig. Zolang er beweging in het water is en vooral aan de oppervlakte dan is dit voldoende voor de toekomstige vissen. Je kan ook heel goed aan de vissen zelf aflezen of zij genoeg zuurstof hebben. Dit kan je aan de bekjes van de vis zien. Hoe sneller ze open en dicht gaan, hoe minder zuurstof er in het water aanwezig is. Ook gaan vissen hoger zwemmen en bevinden ze zich meer aan het wateroppervlakte dan normaal. Ze kunnen ook telkens snel naar boven zwemmen om lucht te happen. Als dit vaak gebeurt dan zit er weinig zuurstof in. Dan moet je direct je waterverversen. Om zo snel zuurstof aan het water te voorzien. Maar ververs nooit teveel water in één keer. Als je wat vissen loslaat in je nieuwe aquarium dan kan je na een paar uur al goed de bekkies bekijken en zien hoe ze reageren, niet als je ze er net indoet. Dan moeten ze eerst nog aan het water wennen.

De ruit schoonmaken kan wel, die mag wel bijgehouden worden. Maar blijf er wel bij om zo min mogelijk schoon te maken. Dan creëer je de goede bacteriën en krijg je een sterk evenwicht in je bak. Dit kan vrij lang duren voordat je een evenwichtige bak hebt. Goede bacteriën nestelen zich niet alleen in je filter maar ook in de bodem, ect. Ook Nitriet in een beginnend aquarium is dodelijk voor vissen. Nitriet is een verbinden tussen stikstof en zuurstof (NO2). Voor een beginnende bak is de stof al in een redelijk kleine hoeveel giftig en in grote hoeveelheid zelfs dodelijk voor aquariumvissen.

Rode planten hebben doorgaans goede voeding en extra verzorging nodig dan groene planten. Rode planten zijn vrij lastig te houden, vooral in een nieuw aquarium. Hopelijk overleven ze het, afwachten.

Hehehe, ik denk dat iedere aquariaan dat wel heeft hoor. Het begint te kriebelen, het wachten duurt lang en je gaat al snel van start met wat visjes erin te doen. Ik herken mij daar ook in. Guppies zijn opzich vrij eenvoudig te houden, die stellen echt weinig eisen aan het water. Dus daar zit het wel goed mee. Zijn de guppy's een vrouwtje en mannetje? Die guppies van je hebben iniedergeval flink wat zwemruimte ;-)

#7

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Kan het 200 zijn? Juwel Panorama 200 - Productcode: 19300
http://www.juwel-aquarium.de/en/panorama335.htm?cat=28&mat=19300

Want die komt dichtbij die van jou. 121 x 41 x 55 cm
De 240 zie ik niet bij de Juwel fabrikant.

Die schuine zijkanten is het meest opvallend bij de bak.

#8

Door:
Bindi

Berichten:
15

Geregistreerd:

Hoi Frank,

hoe gaat het inmiddels met je nieuwe aquarium, ben benieuwd ?

Grt Bindi

Steun ons op social media