De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Nieuw aquarium

6 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Myrt@hetnet.nl

Berichten:
3

Geregistreerd:

Hallo, ik ben nieuw hier en wil graag een aquarium beginnen. Heb me al ingelezen op verschillende websites maar kom ook een paar onduidelijke dingen tegen.

Ik wil graag een aquarium met veel planten en vraag me af of een voedingsbodem dan echt nodig is of is grind voldoende? Ik moet het aquarium nog inrichten dus kan nu nog alle kanten op. Ik heb vroeger ook al eens een bak gehad maar daar deden de planten het niet goed, ze werden na een snelle groeiperiode in het begin slijmerig en bruin. Kan aan de bodem hebben gelegen misschien?

En welke visjes kan ik goed mee beginnen?


#2

Door:
AquaTwan

Berichten:
13

Geregistreerd:

Je kan heel goed zonder voedingsbodem. Als je veel planten in je bak wil hebben, dan zal je ongetwijfeld CO2 moeten gaan toevoegen en vloeibare plantenvoeding moeten toedienen. Voor aquariumplanten die veel voeding uit de wortels haald kan je dan kleibolletjes gebruiken.

Heb je een klein bakje met veel planten dan kan je vloeibare CO2 toevoegen. Het is wel een chemisch produkt, dus voorzichtig gebruiken. Als je vloeibare CO2 gaat gebruiken moet je het heel langzaam opbouwen. Zodat de vissen er langzaam aan kunnen gaan wennen.

Heb je een middelgrote bak, dan zou je CO2 kunnen toevoeren met een zelfgemaakt Bio-CO2 systeem. Dat is een flesje met daarin een mengsel van suiker en gist. Daarbij moet je goed zorgen dat er een beveiliging op komt zodat niet de vloeistof zelf het aquarium in kan komen. Ik heb dit ooit zelf eens gemaakt en werkte wel goed. Het nadeel is dat je er je er veel omkijken naar hebt. Tevens is het moeilijk om de juiste hoeveelheid CO2 af te stellen.

Wanneer je een groot aquarium heb, dan zal je met een vloeibaar produkt of bio CO2 systeem niet ver komen. Een CO2 systeem om de planten te besmetten is dan nodig.

Met een CO2-indicator kan je visueel zien hoeveel CO2 er in het aquariumwater zit. De kleur geeft dan aan of er voldoende aanwezig is. Dit is een erg handig hulpmiddel.

Een goed beginners visje is een algeneter, zwaarddrager, platy of guppy.

Een mooi groepsvisje kan zijn de Rasbora, bij groepsvissen moet je altijd zorgen dat je er een flink aantal van neemt. Bij een te klein groepje zal je nooit het echte gedrag van de vissoort te zien krijgen.

#3

Door:
Myrt@hetnet.nl

Berichten:
3

Geregistreerd:

op dit moment draait mijn aquarium in. Ik heb er een stuk hout ingelegd die ik verschillende keren heb uitgekookt maar nu komt er een witte laag over het hout heen. Wie weet wat dit is en wat ik er aan moet doen? Het lijkt wel wat op alg maar dan niet groen maar wittig.

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
42

Geregistreerd:

Wat het precies is weet ik niet.

Heb je het hout ook goed afgespoeld? Het beste kan je voorbehandeld hout een dag in schoon leidingwater laten staan en daarna nog even goed afspoelen onder de kraan met koud water.

Hout waar algen aan zit gaan er vanzelf af door het een paar dagen uit water te houden. Voordat je het terug in het aquarium plaats moet je het eerst onder warmwater houden en dan koud afspoelen. Mocht het hardnekkig zijn dan maak je gebruik van een schone borstel om het laatste vuil en alg eraf te boenen.


#5

Door:
Myrt@hetnet.nl

Berichten:
3

Geregistreerd:

Ik heb het stuk hout er uitgehaald en schoongemaakt met een borstel. Er zat een laag slijm op.????Ik snap er ook niks van, het staat nu in een emmer water en morgen zal ik het weer terugplaatsen in het aquarium. De plantjes en siervoorwerpen hebben de aanslag niet dus dit zal toch wel aan het hout liggen.

#6

Door:
Thea Boelens-Bilars

Berichten:
2

Geregistreerd:

Als ik het goed heb moet je hout niet uitkoken, het kan dan gaan schimmelen dus waarschijnlijk is die witte laag een schimmellaag.

Steun ons op social media