De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Mosbol als decoratie

9 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Hi,

Ik heb twee mosbollen gekocht, ze dienen als decoratie. Hoe lang blijft zo'n mosbol eigenlijk goed?


#2

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Bij mij zit er ruim een jaar een groene mosbal in en de bal ziet er nogsteeds mooi groen bekleed met mos uit. Het mos rond de bal is iets gegroeit. Mijn vissen proberen ook wat mos rond om het balletje te eten of ze het lekker vinden weet ik niet. Volgensmij is zo'n mosballetje meer bedoeld voor kreeften of garnalen.

Wat ik je wel kan aanraden is om de mosbal soms wat te draaien. Onderop de bal komt namelijk geen licht en zal dan een kale plek worden waar geen mos meer op zal groeien. Bij het verversen van het water in mijn aquarium rol ik de mosbal even om zodat er geen kale plek op de mosbal ontstaat. Ook moet je de bal niet op een schaduwplek laten liggen, het is beter om de hele rond beklede mos bol in het volledige licht te laten liggen.

#3

Door:
JonnyD

Berichten:
0

Geregistreerd:

Je moet wel opletten bij het kopen van javamos ballen, ik heb namelijk gelezen dat ze ook wel eens blijven drijven! Er schijnt binnen in zo'n mosbal een balletje te zitten waar lucht in kan blijven zitten. De persoon die het had heeft hem eerst aan een dun draaidje bevestigd, maar dat zag er niet fraai uit. De bal hing toen in het midden van zijn aquarium te dobberen. Hij kreeg een andere tip om het te doorprikken met een naald, hierdoor zonk het java mosballetje wel naar de bodem toe.

#4

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Dat heb ik gelukkig niet, hij blijft bij mij mooi op de bodem liggen.


#5

Door:
Max74

Berichten:
0

Geregistreerd:

Vreemd?! Toen ik een javamosbal had en hem niet meer mooi vond heb ik hem stuk gemaakt om te kijken hoe de bal er aan de binnenkant uitziet. Bij mij zat er geen rond balletje in of iets anders wat je lek zou moeten prikken. De javamosbal was bij mij helemaal groen tot aan de kern. Het bracht mij op het idee om een mosmatje op de bodem ermee te maken. Dat ging vrij snel groeien. Daar heb ik later weer twee kleine balletjes mee gedraaid. Met een javamosballetje kan je best veel leuke dingen doen!

#6

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

max74, het is geen javamos. Dat ziet er heel anders uit en groeit veel sneller dan mos. Op de ronde bal zit een speciale mossoort wat het uitstekend doet in het aquarium.

Nadat ik dit gelezen heb ben ik eens van dichtbij de mosbal gaan bekijken. Ik heb er eenpaar keer hard in geknepen en er kwam allemaal groene troep uit wat in mijn bak begon te dwarelen. Hopelijk kan dat geen kwaad, het lijkt mij niet! Die troep in het water is er nu inmiddels weer uit. Het water is weer glashelder.

Na het uitknijpen probeerde ik de mosbal voorzichtig uit elkaar te trekken. Het scheurden vrij snel. Het lijkt op allemaal soort vezels die aan elkaar gehecht zijn geraakt door de groei. Toen er een kleine scheur in zat kon ik zien dat de bal door en door met mos gevuld is. Door het volledig is ben ik de bal verder gaan scheuren tot ik twee helften had. In allebij de helften kneep ik weer hard en merkte dat ik ze weer als balletjes rond kon maken. Dit heb ik bij nog een keer bij een halve mosbal gedaan. En nu heb ik dus 3 mosballetjes in mijn aquarium zitten inplaats van één hele grote mosbal!

Bedankt max74! :)

#7

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Schrik niet als je onderwater keihard in de mosballen knijpt dan komt er meteen een heleboel troep in je water. Allemaal kleine groene deeltjes en ander vuil wat in de mosballen is ingetrokken. Het maakt je water vies maar dat zal ook snel weer weg zijn. Dus geen zorgen daarover maken als dat mocht gebeuren maar gewoon wat tijd geven en het verdwijnt vanzelf weer uit je water.

#8

Door:
Diederick

Berichten:
3

Geregistreerd:

Een stukje visdraad rondom draaien en tijdje laten zitten zo. Dan afknippen en de mosbal heeft weer de mooie ronde vorm terug.

#9

Door:
Bindi

Berichten:
15

Geregistreerd:

Wat een leuke tips over de mosbol ! Zelf heb ik er 3 in liggen en had ook al eens overwogen om er eentje los te halen om evt als bodembedekking te proberen. Ik lees hier nu dat het kan. Ergens las ik de tip om af en toe (om de 2 maanden) de mosbol in schoon water even uit te spoelen. Heb ik zelf nog niet gedaan trouwens. Die tip van het omdraaien zal ik zeker ook gebruiken, thnx.

Steun ons op social media