Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
3 berichten • Pagina 1 van 1
#1
10-08-2014 - 12:13:59
Door:
Dirk Vanmarcke
Berichten:
3
Hoi, nog maar een half uur lid en daar ben ik al met een eerste vraag.
Sinds een vijftal maanden heb ik een aquarium van 240 liter waarin een 70-tal Malawi-Cichliden de beperkte ruimte delen. Er zitten ook nog een vijftal meervallen tussen 10 en 30 cm in en 1 zoetwaterkreeft van 15 cm.
Ik weet dat de ruimte te beperkt is, want de Cichliden betwisten elke kubieke cm van elkaars territorium. Ik ben echter een 1200 liter aquarium aan het inrichten, maar daar zal ik nog wel enkele weken zoet mee zijn.
Tot nu toe had ik weinig problemen, maar sinds enkele dagen heb ik een drietal meervallen en enkele Cichliden, die witte krassen op hun huid hebben, het lijken wel littekens van enkele cm lang.
Hoewel de witte krassen helemaal niet lijken op witte stip, ben ik voor alle zekerheid begonnen met een kuur met Costapur F van Sera. Daarnaast heb ik de temperatuur verhoogd tot 28 graden, het aquarium zoveel mogelijk verduisterd en het zoutgehalte opgevoerd tot 4 gram per liter.
Ik denk echter dat de schuldige te zoeken is bij de zoetwaterkreeft. Zij wordt immers actief als het donker wordt en dan gaan mijn Cichliden en meervallen slapen op de bodem, waar ze een makkelijke prooi vormen voor de kreeft. Ze kan ze dan misschien wel niet opeten, maar kwetsen met haar grijpgrage scharen.
De enige reden dat ik nog twijfels heb, is omdat dit gedurende de eerste 5 maanden nooit gebeurd is. Misschien is ze te traag om overdag voldoende te eten ?
Voor alle zekerheid heb ik haar nu apart gestopt in een kleiner bakje van 15 liter dat in mijn aquarium drijft en waarvan ik alle dagen het water ververs. Ik voeder haar ingevroren muggenlarven.
Zo, dat is wat er gebeurd is en wat ik tot nu toe gedaan heb.
Graag zou ik weten of iemand bemerkingen heeft of goeie tips.
#2
10-08-2014 - 17:17:35
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Het is heel goed mogelijk dat de kreeft dit gedaan heeft. Eigenlijk zijn kreeften samenhoudend met vissen, een niet zo'n goede kombinatie. Een kreeft zal altijd proberen om een visje te pakken, bij de vis geeft dit stress om zo dichtbij een vijand te leven.
Indien het een open wond of diepe beschadiging is, dan kan je dit behandelen met Esha2000 medicijn. Esha2000 is een middel voor uitwendige problemen.
Costapur F van Sera kan ik niet, maar is volgens mij meer bedoeld voor Parasieten (witte stip), niet voor uitwendige beschadigingen en aandoeningen.
Uitwendige beschadigingen en diepe verwondingen aan vissen moet je behandelen. In het aquariumwater kan slechte bacterie zitten die de open schram verder kan aantasten, waardoor de verwonding zal verergeren of zelfs bacterie-infectie kan optreden. Wanneer het enkel een schrammetje betreft, dan verdwijnt dit vanzelf weer. Belangrijk is het water optimaal te houden en indien nodig het te behandelen met medicijn.
Het gedrag van vissen en kreeften veranderen wanneer ze ouder worden. Als de vis of kreeft jong is gekocht, dan is het in begin vaak nog vredelievend tegenover soortgenoten en andere vissoorten. Op dat moment kan het aquariumdier nog zonder problemen in gezelschapsaquarium worden gehouden. Je ziet dit vaak terug in aquariumwinkels, waar de dieren nog jong zijn en gemakkelijk bij elkaar in één aquarium gezet zijn.
Wanneer de vis of kreeft ouder raakt, komt zijn ware karakter naar boven. Een territoriaal of agressieve dier zal zich dan pas anders gaan gedragen tegenover aquariumbewoners. Het kan dus makkelijk dat je kreeft nu pas dit gedrag vertoont, vandaar dat je dit wellicht nooit eerder hebt meegemaakt, zoals je zelf aangaf, omdat dit gedurende de eerste 5 maanden nooit gebeurd is.
Als dit klopt, dan zal het een probleem in je aquarium blijven. Overplaatsen is dan de enige juiste oplossing, omdat je dit gedrag niet kan beïnvloeden.
Let wel op, bij het overplaatsen in kleinere bak dat daar de waterwaardes en bacteriecultuur van het filter juist zijn.
#3
10-08-2014 - 23:19:18
Door:
Dirk Vanmarcke
Berichten:
3
Ja hoor, ik heb de kreeft wel in een apart bakje van zo'n 15 liter gestopt, maar dat laat ik drijven in de grotere bak, waarbij ik dan automatisch de juiste temperatuur heb. De juiste waterwaarden verkrijg ik door iedere dag het bakje terug te gieten in de grote bak en een schoon bakje te vullen met het water uit die grotere bak. Dan nog de kreeft beetpakken (altijd beetje griezelig) en overplaatsen.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel