Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
2 berichten • Pagina 1 van 1
#1
27-01-2013 - 23:20:16
Door:
Sjaak
Berichten:
7
Sinds een paar daagjes heb ik een jonge maanvis in de groep. Alle maanvissen eten normaal maar de nieuwe jonge maanvis niet. De nieuwe eet heel soms, maar dat is veel te weinig. Ik ben bang dat hij groei achterstand gaat krijgen. Het voer wat ik hem geeft spugt hij weer uit. Hoe kan ik zorgen dat hij wel gaat eten?
#2
29-01-2013 - 17:39:26
Door:
René de Ruiter
Berichten:
42
Hoi Sjaak,
Ik dacht dat je het maanvis houden nu wel aardig onder de knie begont te krijgen. Weetje, ik heb zelf ook een probleem gehad wat lijkt op dat van jouw. Ik ben er toen zelf achter gekomen na wat experimenteren hoe ik het beestje weer normaal aan het eten krijg. Het is vrij eenvoudig, bij mij werkte het attans. Luister of lees verder mee..
De waterwaardes spelen een rol bij maanvissen, wat eigenlijk wel bij iedere vis geldt. Zorg dat de waterwaardes dus goed zijn.
Daarna moet je het water deels verversen. Door het waterverversen krijgen maanvissen iets meer trek. Wacht een uurtje na waterverversen en voer dan gericht het jonge maanvisje wat niet goed eet.
Gericht voeren kan je doen door het voedsel in een spuitje te doen. Je kan ook een klein luchtslangetje of rietje gebruiken. Het beste kan je levend voer aan de kleine maanvis die niet wil eten geven. Levend voer nemen ze veel sneller aan dan ander voer. Ik gebruikte rode muggenlarven hiervoor en zoog het levendevoer in het spuitje op.
Doe dan voorzichtig, heel rustig het spuitje in het aquarium, laat de maanvissen niet schrikken. Probeer vlak in de buurt van de maanvis zijn bek te komen. Dit doe je heel voorzichtig. Als je vrij dicht bij bent dan spuit je wat rodemuggenlarven uit het spuitje.
Als de maanvis een klein beetje, misschien wel één rodemug opeet dan moet je hem de tijd geven om het op te peuzelen. Maanvissen happen het voer op maar houden het in hun bek. Ze zuigen het bloed uit de larf en eten op het laatst pas het velletje van het wormpje op. Let maar eens goed op het mondje, als het goed is begint hij na een poosje te happen, dan heeft hij het rodemuglarf wormpje bijna helemaal opgegeten. Het kan ook zijn dat de maanvis het velletje later uitspoegt, opzich is dat niet zo belangrijk. Als hij het bloed van de worm al binnen heeft zal de maanvis ongetwijfeld meer lusten.
Geef de jonge maanvis dus steeds een klein beetje en wacht dan tot hij het naar binnen heeft gewerkt. Je moet ook niet alles in één keer geven maar je kan over een uurtje het weer eens proberen. Na een uurtje hoef je geen water meer te verversen, hij heeft immers al de smaak te pakken. De eerste aanzet is het moeilijkst. De tweede keer zal de slecht etende maanvis zonder moeite wel meer eten.
Dan nog iets belangrijks. Een maanvis kan blijven dooreten. Als ze eenmaal begonnen zijn dan zijn ze opeens niet meer te stoppen. Jij bent degene die moet bepalen hoeveel voer de maanvis mag krijgen. Als je denkt dat hij nu wel genoeg heeft stop je met voeren.
De volgende dag kun je het beste de jonge maanvis nogmaals rode muggenlarven voeren, levend. Tussendoor kan je proberen te kijken of hij al wat droogvoer aanneemt. Je blijft het constant doorzetten tot hij wel droogvoer gaat eten. Op dat moment moet je stoppen met levend voer geven en ga je over op droogvoer.
Bij mij werkte dit super goed, met een spuitje gericht de maanvis voeren met levend voer. Als de maanvis eenmaal aangesterkt is kan je hem gevariëerder voeren. Levend voer, diepvriesvoer, droogvoer. Probeer het menu voor de maanvis zo gezond mogelijk te houden dan blijven ze lekker fanatiek eten wat ze krijgen.
Pagina waardering
Aquarianen
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel