De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Geen plantengroei meer

9 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
HKC

Berichten:
4

Geregistreerd:

Een paar weken terug had ik veel last van baardalg in mijn aquarium (Juwel Vision 260). De bak was nog maar net opgestart en stond er prachtig bij, maar die alg was natuurlijk niet de bedoeling. Naar de dierenwinkel geweest en op advies een flesje gekocht tegen baardalg. Sinds die tijd is er geen plant meer in mijn bak die nog groeit. Ook als ik er een nieuwe in zet is hij binnen een week compleet overleden. Blaadjes laten los. Zo zonde, mijn hele bak naar de knoppen.

Iemand enig idee wat ik nou kan doen om er voor te zorgen dat het water weer goed wordt, zodat mijn planten het weer gaan doen?

Als bodem heb ik fluval substraat omdat ik voornamelijk corydorassen houd. De planten deden het dus perfect, totdat ik dat spulletje (Colombo) er in deed.

Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties. Ik hoop zo dat ik de bak (planten) weer aan de praat krijg.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ik had hetzelfde probleem, de plantengroei was gestopt. De planten gingen allemaal steeds dood.

Ik heb er veel over gelezen en gemerkt dat veel mensen weinig van dit algenprobleem echt afweten. De meeste zien baardalgen, zwarte algen of penseelalgen (roodwieren) als elk ander algensoort, en geven dan tips hoe je die standaard algen kan verwijderen. Baardalgen is een van de moeilijkste algensoort en zeker niet zomaar te stoppen.

Ik heb veel verschillende methodes uitgeprobeerd waarvan er weinig goed resultaat geven. Bij de meeste verdwijnen de baardalgen wat en krijg dan later zelfs nogmeer ervan terug.

De plantengroei staat stil. Dat is het grootste probleem, want daardoor gaan de planten dood. Wanneer de planten niet voldoende groeien zullen er algen aan de bladeren komen. De zwarte algen nemen dan al het voedsel uit de planten over en het is er niet af te krijgen. Nieuwe planten erin doen, helpt niets.

Wat ik ondervonden heb, is om alle slechte blaadjes van de planten af te knippen. Dit maakt planten die getroffen en zwak zijn geworden weer wat sterker, deze zullen weer voedsel op kunnen nemen. Planten die in enorm slecht staat verkeren, die kan je beter helemaal verwijderen.

Daarna moet je flink wat plantenvoeding gebruiken. Dit zal ook de algen voeden, maar de planten hebben dit hard nodig, vooral ijzervoeding maakt de plant sterk. Je kan een complete plantenvoeding gebruiken, met daarbij een ijzervoeding. Lees op de fles hoeveel ervan mag gebruikt worden, doe dan daar iets meer dan normaal van in je aquarium.

Wat ik gemerkt heb, is dat de zwarte algen dan minder kans krijgen. De aquariumplanten gaan dan zelf de strijd met de algen aan, zij verbeteren de waterwaardes. Het enige probleem is dat op achterwanden en stenen de algen dan nog niet weg zijn.

Je kan stenen of decoratie hout eruit nemen en tijdelijk buiten het aquarium in een emmer, aan het droge bewaren tot deze algenvrij zijn. Dan kan je het materiaal terug plaatsen.

Het belangrijkste voor mij was dus om te zorgen dat de planten het naar de zin krijgen. Dit door plantenvoeding te geven en de blaadjes die aangetast worden, blijvend te verwijderen. Hoe langer ik dit doe, hoe minder last ik van zwarte puntalgen heb. Zo kan ik de algen onder controle houden. De algenplaag is voor mij nu makkelijker te accepteren, omdat ik nu mooie planten heb die zo sterk zijn geworden dat er soms maar enkele blaadjes zijn die ik bij het water verversen makkelijk kan verwijderen.

Bij de decoratie stukken en achterwanden is het nu ook merkbaar minder aan het worden. Het heeft wel veel tijd nodig voor herstel, maar als je planten eenmaal mooi blijven is de aquariumhobby weer leuk.

#3

Door:
HKC

Berichten:
4

Geregistreerd:

Bedankt voor je reactie.

De baardalg is inmiddels al weken weg, maar ik krijg de planten gewoon niet meer aan de praat. Zou easy life voldoende zijn als plantenvoeding?

De bak draaide nog maar net, een week of 2-3, dus het was niet de vervuiling van die bak. Het probleem was, dat ik planten had bewaard in een andere bak, die dus blijkbaar besmet waren geraakt met baardalg.

Maar zoals gezegd: dat probleem is dus wel over, maar nu groeit er gewoon helemaal niks meer. Wat ik er ook in zet, het is binnen no time overleden :-(

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Goed dat je geen baardalgen meer hebt.

Ik gebruik twee plantenvoeding flesjes. Voor mij is dit voldoende. Het is inderdaad van EasyLife, maar die hebben meerdere producten, dus welke jij gebruikt weet ik niet.

Hier gebruik ik EasyLife Profito en Ferro. De Profito is een complete plantenvoeding. Ferro is een ijzervoeding die de planten sterk maken.

De ijzervoeding vindt ik geweldig spul. Als ik planten zie verzwakken en ik ijzer gebruik, komt de plant er snel weer bovenop. Maar uiteraard is ook een volledige plantenvoeding noodzakelijk, om alle voedingselementen te geven.

Bij waterverversing doe ik van elk de hoeveelheid van wat op gebruiksaanwijzing staat voorgeschreven. Als ik merk dat mijn planten slechter gaan, dan doe ik desnoods gewoon een dubbele dosis gegeven. Dit kan geen kwaad, zolang je het maar niet altijd zo doet.

Aan mijn drijfplanten kan ik zien of er nog voeding aanwezig is, die hebben namelijk meer voeding nodig. Als deze verschrompelen, dan is er vaak een voedingstekort.

Profito zou volgens zeggen voldoende moeten zijn, maar met combinatie van het ijzer product werkt het hier beter.

Het enige probleem bij jouw is dat misschien het spul nog niet volledig is uitgewerkt in je bak. Meestal bij een anti-alg product wordt voedingselementen eruit verwijderd die de algen nodig hebben. Echter niet alleen de algen hebben dit nodig, ook de planten. In jouw geval zou je dan kunnen proberen om een tijdje met kool te filteren. Die zuivert het water. Filter over kool wordt veel gebruikt om medicijnresten eruit te filteren. Dus ook de anti-algen product zal daar mee eruit gefilterd worden. Daarna kan je dan het kool uit je filter weer verwijderen en dan pas te werk gaan met plantenvoeding. De eerste keer gebruik je dan een dubbele dosis, om de plantengroei op gang te brengen.


#5

Door:
HKC

Berichten:
4

Geregistreerd:

Dank je wel. Ik heb beide easy life producten in huis, dus zal er mee aan de slag gaan. Ik filter in principe alleen over kool, dat is het enige wat in mijn filter zit (plus het blauwe filter natuurlijk).

Ik ga het proberen. Ontzettend bedankt!!!!!!!
Ik laat weten of het geholpen heeft, maar dat zal wel even een tijdje duren ben ik bang.....

#6

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Kool filteren is alleen nodig als je bijvoorbeeld, medicijnresten eruit wil filteren. Filteren over kool haal alle kleine elementen uit water.

Als je dus altijd al over kool filter, dan ben ik bang dat daar juist je probleem zit. Kool filteren kan in dat geval, de oorzaak zijn waarom je planten niet willen groeien. Want die haalt alle elementen, dus ook voedingstoffen uit je bak die de planten nodig hebben.

Haal de kool filtermateriaal eruit en plaats er normale sponzen, ect in. Dan wat voeding voor de planten erbij en overmorgen kijken of je planten iets groeien. De plantengroei kan namelijk dan al vrij snel te zien zijn.

#7

Door:
HKC

Berichten:
4

Geregistreerd:

Het zijn van die superfish filters. Ik gebruik ze in al mijn bakken, en daar doen alle planten het prima.

Maar, ik ga niet eigenwijs zijn, ik ga je advies ter harte nemen. Het kool eruit halen en de voeding erin.

Bedankt!!!!

#8

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Later indien nodig; kan je altijd nog de kool erin gebruiken, eerst de plantengroei, die staat voorop.

Laat maar weten hoe het verloopt, de planten moeten eerst uit je bak klimmen, dan zoeken we daar wel weer wat op! Succes! ;)

#9

Door:
HA v Aanholt

Berichten:
55

Geregistreerd:

Hallo, als jij problemen hebt met je overtollige algen gebruik je met die andere spullen van Easy-Live ook van hun Algen _Exit,dan moet je dat ook steeds toedienen met die andere producten,want dan blijft de algen weg(penceelalgen)anders komt dat weer terug!!succes

Steun ons op social media