De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Filterwatten uitspoelen

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
TeCH

Berichten:
15

Geregistreerd:

Klopt het dat wanneer een aquarium al een tijd lang ingedraaid is dat het uitspoelen van filterwatten met aquariumwater dan minder van belang is dan een aquarium in begin fase.

Ik spoel namelijk nu telkens mijn filterwatten uit in aquariumwater om ervoor te zorgen dat de goede bacteriën erin blijft zitten. Dat is omdat ik dit zo geleerd hebt te doen. Maar nu heb ik gehoord dat als je al langer het aquarium hebt het er niet zo nauw meer op aankomt en je gewoon de filterwatten snel kan vervangen voor nieuw watten.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dat ligt eraan wat je doet. Als je bijvoorbeeld het aquariumwater ververst dan moet je wel oppassen dat je niet ook nog eens je watten gaat schoonmaken. Anders word het aquarium te schoon waardoor het uit evenwicht raakt.

Het klopt wel dat als je alleen een enkele filterwatt verwijderd en vervangt voor één nieuwe dat het bij een ingedraaid aquarium minder uitmaakt. De bacteriën zitten namelijk bij een goed ingedraaide bak ook in de bodem en ornamenten. Hierdoor kan het geen kwaad om de filtermatten en ander filtermateriaal gewoon in één keer te vervangen. Zolang je altijd maar rekening houdt dat je nooit te fanatiek schoonmaakt!

Zelf ben ik voorstander om de filtermaterialen te blijven uitspoelen totdat het niet meer mogelijk is, omdat ze uit elkaar vallen of kapot zijn. Pas dan vervang ik het materiaal voor nieuw. Ik doe dit omdat ik de natuur lief heb. In deze maatschappij gooien we tegenwoordig alles zomaar weg en vervangen we het direct voor nieuw. Als iets kapot gaat dan is het meteen oud en afgedankt. Iets maken wat kapot is gegaan zit er niet meer snel bij. In de gehaaste tijden kiest men snel voor de makkelijkste weg. Nu zijn er zelfs filtersystemen die je zo hup, in de prullenbak kan gooien. Lekker makkelijk maar ook duur! Dit doen de fabrikanten uiteraard express om extra winst te kunnen maken. Ik stimuleer dit gedrag liever niet en maak het graag even handmatig schoon, wat mij misschien nog geen minuut aan tijd kost. Overigens bespaar ik zo nog een paar euro's uit en het evenwicht in de bak blijft stabiel.

Steun ons op social media