Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
2 berichten • Pagina 1 van 1
#1
12-07-2014 - 23:15:32
Door:
Mandy
Berichten:
1
Hallo,
Mijn maanvissen hebben eieren gelegd en ik wil weten of het verstandig is om de eieren na bevruchting in een aparte bak te plaatsen met of zonder "ouders"? Iedere keer worden ze opgegeten. En als ik op internet kijkt zie ik merendeels wit,beige,bruin,oranje kleur eitjes die van mijn vissen zijn knalrood. Is dat een goed of slecht teken?
#2
13-07-2014 - 00:45:48
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
De eitjes van een maanvis is niet zeldzaam. Het gaat om goede waterwaardes en flink voeren, dan gaat een paartje al snel over tot afzetten van eieren. Maar dan moet er wel iets zijn waar de eitjes op afgezet kunnen worden, bijvoorbeeld een groot blad van plant.
Maanvissen zijn goede ouders. Het is vaak niet nodig om de eitjes in een aparte bak te houden.
De eerste keren kan het voorkomen dat de maanvissen hun legsel zelf opeten, het is voor hun een leerproces.
Wanneer maanvissen hun eigen eieren blijven eten is er vaak iets meer aan de hand. Ze hebben onderling ruzie of een andere vis heeft geprobeerd van de eitjes te snoepen. De maanvissen schrikken dan en eten het legsel vlug op. Het schrik effect heb je ook vaak als het licht in aquarium opeens uitgaat. De maanvissen raken dan ook in paniek. In de avond kan je dit voorkomen door een klein lampje alvorens het licht uitgaat buiten je aquarium aan te zetten.
Het probleem is dat bij het apart zetten nadat ze bevrucht zijn, de eitjes vaak niet uitkomen. Omdat daar de waterwaardes anders zijn dan in je huidige zoetwater aquarium. Het is veel beter om de eitjes in de bak te houden en die daar dan desnoods te beschermen.
Je kunt de eitjes bijvoorbeeld in een bakje doen met fijn gaas erover, zodat de vissen er niet bij kunnen. Zorg dat de eitjes lichtjes in een stroming van water staan. Want maanvissen bewaaieren met hun borstvinnen steeds het legsel om beschimmeling tegen te gaan. Je kan dit nabootsen door een klein extra pompje erbij te plaatsen, die wat water zacht in of langs het bakje pompt. Je kan ook daarvoor een bruissteentje gebruiken, al heeft dat niet mijn voorkeur.
Daarnaast kan je om beschimmeling tegen te gaan het water lichtjes aanzuren. Je kan daarvoor blaadjes gebruiken van de amandelboom, die worden in aquariumzaak verkocht. Je kan ook een beetje Esha2000 gebruiken, dit is een medicijn maar werkt ook goed tegen eier-beschimmeling.
Eitjes die rood zijn is nieuw voor mij. Normaal zijn ze wat geel of lichtjes bruin van kleur. De rode kleur kan misschien iets te maken hebben met wat voor voer je geeft?
Witte eitjes komen niet uit. Wanneer er veel witte eitjes tussen zitten moet je die weghalen, door aan te zuigen met slangetje. De witte eitjes zijn vaak beschimmeld en kunnen de andere dan aantasten. Het maanviskoppel haal ook altijd zelf de witte er tussenuit.
Houdt wel rekening ermee, dat maanvissen veel eitjes kunnen afzetten. Een afzet kan rond de 60 tot 300 eitjes zijn. Als deze uitkomen en het jongbroed groeit, dan worden het even grote exemplaren. Daar moet je dan wel de ruimte in je aquarium voor hebben.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel