De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Dekruit met kalkaanslag

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Benny 2

Berichten:
7

Geregistreerd:

Een dekruit is goed om het verschil in temperatuur van het water en ruit klein te houden. Maar vervelend is wel dat de dekruit inmiddels zo wit aanslaat dat het een lelijk gezicht begint te worden! Die witte laag is kalkaanslag heb ik gelezen. Hoe krijg je dit goed weg?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Het klopt dat dekruiten zorgen voor minder temperatuurverschil. Sommige vissen komen gedeeltelijk bovenwater en kunnen ziek raken als er teveel verschil in warmte is. Een dekruit heeft trouwens nog meer voordelen.

  • Minder waterverdamping
  • Minder kans op uitspringende vissen
  • Water houdt langer de temperatuur vast
  • Tussenruimte blijft warm

Een nadeel bij een dekruit is dat er condens aan de binnenkant van de dekruit kan vormen. Drijfplanten kunnen daar slecht tegen, een druppel condenswater op een blaadje kan al fataal zijn. Als je toch drijfplanten wilt houden dan kan je het beste de dekruit schuin houden zodat de condensdruppels zich op één plek verzamelen waardoor de planten er weinig last van hebben. Je kan dit doen door een stukje kurk tussen de dekplaat of ruit te plaatsen.

Nog een nadeel is dat je de dekruit moet schoonhouden. Bij het schoonmaken van het aquarium kan je het beste de ruit ook schoonmaken. Je kan dit doen door het er met een doekje goed vanaf te vegen. Toch zal erop de duur een kalkaanslag opkomen die je eens per maand heel simpel er vanaf kan halen door JBL Bioclean te gebruiken. Het is een middel wat voor aquariumruiten bedoelt is, die de kalklaag oplost. Het is niet schadelijk voor de vissen en planten, hoewel aanraken uiteraard beter is te vermijden. Het lost hardnekkige kalkafzetting op. Het makkelijkste is om een flesje te nemen waarbij een verstuiver zit.

Spuit de dekruit met JBL bioclean in. Neem een doek (die niet pleuzig is) of een stukje ongeparfumeerde keukenpapier. Wrijf de ingesproeide dekruit ermee af totdat het helemaal droog is. Neem goed de randen van de ruit mee, hier komt namelijk vaak een dikke kalkrand aan. Als je dit iedere maand één keer doet zal de dekruit mooi blijven.

Je kan ook natuurazijn gebruiken inplaats van JBL bioclean. Zorg dat je niet teveel ervan gebruikt. Het is niet schadelijk voor je vissen en planten omdat het op natuurlijke basis is. Maar ook hier kan je beter aanraking ermee voorkomen.

Het kan ook met water en een stukje gesneden ui erin. Zelf heb ik dat nog nooit gebruikt.

Steun ons op social media