De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Bodem met bladeren

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Bij een filmpje zag ik een aquarium met bladeren op de bodem. Nu wil ik dit ook doen alleen weet ik niet welke bladeren ik kan gebruiken.

Welk soort bladeren kan ik het best gebruiken? Kunnen bladeren gaan rotten?#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Je kan denk ik het beste beukenbladeren of eikenbladeren daarvoor nemen. De bladeren moet je wel eerst voorbehandelen voordat je ze in het aquarium kan gebruiken.

Pluk alleen bladeren zonder schimmel! Ga niet van de grond afrapen omdat die blaadjes aan het rotten zijn. Alleen de mooiste blaadjes moet je dus kiezen. Afhankelijk van waar je het plukt moet je goed rekening houden dat je niet gaat plukken bij dichtbij liggende industrie en wegen. Ook is het sterk af te raden om in het najaar bladeren te verzamelen. Schadelijke stoffen hebben zich langdurig in de blaadjes kunnen ophopen. In de herfst zijn er bomen zoals de loofboom die om deze reden zijn blad laat vallen. Na het uit de boom plukken of van de laagstaande beukenhaag moet je de blaadjes in een kommetje doen. Giet in het kommetje kokendwater, doe dit een paar keer. Als je ze wilt bewaren dan kan je ze drogen in de oven. De andere bladeren die je over heb kan je nu in je zoetwateraquarium doen.

Sommige bladeren zoals van de beukenhaag en eik kunnen wat zuur aan het water brengen. Bij sommige biotopen is dat niet geschikt. Voor de andere aquaria kan het juist een positief effect geven. Wanneer de blaadjes zacht beginnen te worden kunnen aquariumvissen het eten. De blaadjes dienen tevens dus als voer voor de aquariumvissen.

Sommige aquariumwinkels verkopen zelfs bepaalde bladeren. Het zijn gedroogde bladeren zoals de Amandelboomblad of Ketapangblad. De catappablad (katapangblad) geeft een ontspannende werking op de vissen en is PH verlagend. Het helpt zelfs bij het voorkomen van vinproblemen of andere huidproblemen aan vissen. Kwekers maken veelal ook gebruik van het blad om zo beschimmeling aan de eieren te voorkomen. Ze laten het blad erin liggen zodat het de jongbroed beschermd en dienen als voedsel.

In het aquarium zal het blad op langer termijn gaan rotten. Het ene blaadje zal dit sneller doen dan de andere. Ook kan het blad verkleuring aan het water geven. Als ze uitelkaar beginnen te vallen dan moet je ze wel eruit halen. Het geeft dan veel rommel op de bodem en dat moet je zien te voorkomen.

Steun ons op social media