De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Advies voor ene ideale samenstelling

8 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Bob

Berichten:
5

Geregistreerd:

Hallo,

Ik heb vandaag na veel aandringen van de kinderen een starters aquarium gekocht. 60x30x30. Dat was natuurlijk het meest makkelijke deel van dit avontuur.

Wie kan mij een "ideale"samenstelling vissen opnoemen voor dit aquarium?

Alvast heel hartelijk dank!


#2

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Een goed vissenbestand samenstellen is inderdaad lastig. De keuze voor mooie zoetwatervissen hangt mede af van smaak. Je kan het best beginnen bij de bodemvissen en daarna het visbestand daarop uitbreiden.

Corydoras blijven erg leuke actieve vissen. Corydoras zijn levendig, niet enorm groot en zwemmen altijd vrolijk over de bodem of rusten lekker uit op een stuk hout of siersteen. Deze bodembewoners zijn makkelijk te houden, geschikt voor beginnende aquariaan. Minimaal in groep van 8 stuks. Je kan aan de hand van deze vissoort dan je visbestand verder uitbouwen met aquariumvissen die passen bij corydoras. Je zoek dan naar vissen die in vrijwel dezelfde watersamenstelling leven.

Guppys blijven leuke zoetwatervissen. Ze zijn kleurrijk, lekker actief. Guppys zijn makkelijk. Eigenlijk een perfect visje. Het enige nadeel van guppys zijn dat ze enorm snel zich voortplanten. Daar moet rekening mee gehouden worden. Het best kan je alleen mannelijke guppys bij elkaar plaatsen. Die zijn kleurrijk en je hebt geen last van inteelt.

Boraras Brigittae zijn kleine visjes, maar hebben een bijzonder mooie rode kleur. Dankzij dat deze vissoort klein is kunnen er veel Boraras Brigittae bij elkaar. Het is een klein scholenvisje. Een groot schooltje kleine visjes kan erg leuk zijn.

Het hangt af van wat je precies wil.

Neem nooit alle vissen tegelijk, je kan beter telkens wat vissen aan je bestand toevoegen dan meteen alles in huis te nemen. Dit voorkomt problemen en ziektes. Door langzaam je visbestand op te bouwen, heb je ook meer plezier. Iedere keer wat visjes erbij doen is leuker, dan in een keer je bak vol te stampen. Neem niet teveel vissen, anders word het te druk in je bak en er kan stress in je bak ontstaan. Waardoor de vissen ruzie met elkaar blijven maken en ziek kunnen worden.

#3

Door:
Bob

Berichten:
5

Geregistreerd:

Heel hartelijk dank voor de reactie. Bijzonder nuttig. We hebben gisteren toch last minute besloten om een groter aquarium te nemen, was nog net op tijd :-) Het is uiteindelijk een 96 liter aquarium geworden. Geeft ook wat meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, om iets meer en wellicht wat grotere vissen te kiezen.

Na een bezoek aan een winkel gisteren leek het ons wel leuk om een Aziatisch thema te kiezen.

Eerst maar beginnen met de inrichting, maar ik hou me van harte aanbevolen voor meer tips aangaande de ideale samenstelling. Net begonnen nu al een verslaving :-)

#4

Door:
Bob

Berichten:
5

Geregistreerd:

Voor planten: pogostemon helferi/erectus. Eleocharis parvula / acicularis
Midden/boven vissen:kempvis man
Galaxy rabora
Knor gourami
Diamant gourami
Dwerg gourami cobalt blue
Prachtbarbeel neon
kogelvis
Middenonder:
Pauwoog gobio
Sherry barbeel
Pracht regeboogzalm
Dwergrasbora
Bodem:
Indo goby
Gastromyzon marble (twijfel)
Gastromyzon punculatus
Fire rili garnaal
Algeneter saigon

Dat is wat ik (als leek) in gedachten heb
Zou dit kunnen?


#5

Door:
René de Ruiter

Berichten:
42

Geregistreerd:

Kempvis kan niet bij andere vissen. Zijn zeer agressief en andere vissen zullen naar zijn staart happen. Voorheen begreep ik nooit, waarom je sommige vissen wel in aquariumwinkels samen ziet terwijl het niet samen kan.

Dit komt, omdat in aquariumwinkels, de dieren nog klein zijn. De meeste vissen gaan pas natuurlijk gedrag vertonen als ze volwassen zijn. Dan beginnen ze problemen te vormen in je bak en heb je spijt dat je ze ooit heb genomen. Ook zullen er mensen op internet zijn, die zeggen dat ze zelf nooit problemen hebben ondervonden. Dit is tevens door dezelfde reden. Als je vaak door lees, of je beter in de persoon verdiept, dan merk je dat ze pas begonnen zijn. Uiteraard zal een baby visje vredelievend gedrag vertonen. Kempvissen, kogelvissen, zijn vissen die in speciaal ingericht aquarium moeten gehouden worden. In gezelschapsaquaria vormen deze later oorlog in je bak. Vaak zijn de mooiste siervissen helaas niet samen te houden.

#6

Door:
Bob

Berichten:
5

Geregistreerd:

Ah ok, dacht dat 1 enkele geen probleem zou zijn :-) goed dat ik het even vraag.

#7

Door:
René de Ruiter

Berichten:
42

Geregistreerd:

Heel goed, je bent goed bezig ;-)

#8

Door:
Bob

Berichten:
5

Geregistreerd:

Dan dank dank ;-)nu alleen de aantallen per soort nog even op orde krijgen

Steun ons op social media