Vissenkom schoonmaken

GoudvissenVissen in kom De goudviskom

Als je dit van tevoren wist, had je nooit je vis gemarteld!

De vissenkom bestaat al jaren, maar heeft zijn beste tijd gehad.

Door de jaren heen zijn aquaria steeds kleiner geworden. Die zijn nu de vervanger van de visonvriendelijke viskom. Ze zijn niet alleen mooi, maar verbruiken nauwelijks nog stroom. Een klein aquarium is minimaal 60 liter, omdat daar de waterwaardes iets stabieler in blijven. Een goudvis heeft minimaal 50 liter nodig!

Het stroomverbruik is waarschijnlijk de grootste reden geweest waarom de vissenkom zo lang heeft blijven bestaan, ondanks dat de vissenkom enorm fout is voor het welzijn van de vis. Wist je dat een aquarium veel minder onderhoud nodig heeft dan een vissenkom?

Aquarium met mooie grote goudvissen

Vissenkom fout, waarom?

Ieder levend wezen heeft zuurstof nodig, ook vissen.

In een vissenkom zit voor korte duur zuurstof. Denk niet dat je met wat waterplantjes meer zuurstof in de viskom krijgt. Het extra zuurstof is voor één enkele vis niet eens voldoende. Bovendien nemen waterplanten in de nacht zelf ook zuurstof op in plaats van stikstof. In de nacht is er dus nog meer kans op zuurstofgebrek. Terwijl wij slapen, happen de vissen naar zuurstof.

Om voldoende zuurstof in een vissenkom te houden moet er een luchtpomp in, of er moet iedere dag water worden ververst, maar dat doet niemand!

Bovendien zit in kraanwater giftige stoffen, het water moet eerst worden gezuiverd. Doe je dit niet, dan zal de slijmlaag worden aangetast en de vis doodgaan door de verkeerde watersamenstelling. Ja, kraanwater is niet hetzelfde water als waar vissen in leven.

Leidingwater is gezuiverd naar drinkwater, niet gezuiverd om vissen in levend te houden. Er zijn juist elementen uit het drinkwater gehaald en stoffen aan toegevoegd om het drinkbaar te maken. Sommige stoffen die juist zorgen dat vissen erin kunnen leven zijn eruit verwijderd. Stoffen zoals chloor wordt aan water toegevoegd om water langer gezuiverd te houden, voor consumptie. Het chloor tast de huid van de vis aan. Deze stoffen zijn schadelijk voor vissen.

Er zijn waterverbeteraars te verkrijgen die het water weer leefbaar moeten maken voor vissen. Het werkt aardig, maar zeker niet voldoende. Simpelweg omdat je daar niet mee kan aansturen welke waterwaardes er moeten verbeterd worden. Dit product is een prima hulpmiddel voor het inrijpen van een aquarium, verder niet. Iedere keer waterverbeteraars gebruiken is ook nog eens kostbaar, maar het zuurstofprobleem verhelp je daar niet mee.

Goudvissen houden het langer vol in leidingwater dan andere vissen, omdat die sterker zijn. Goudvissen krijgen net zo goed een flinke klap te voorduren bij iedere schoonmaak. Uiteindelijk zal een goudvis er ook aan overlijden. Wist je dat goudvissen in het wild wel 40 jaar kunnen worden. Ga nu maar eens na hoe slecht een goudviskom is. Doordat een goudvis sterker is overleeft de vis het langer dan andere vissoorten. Een vissenkom schoonmaken zonder de juiste watersamenstelling is voor iedere vis geen pretje.

Hoe komt het dan dat een goudvis vrolijk wordt als zijn viskom net is schoongemaakt? Omdat de goudvis dan weer normaal kan ademhalen, maar dat is maar voor korte duur. Dit is ook mede de reden waarom veel goudvissen aan het wateroppervlakte happen. Net onder het wateroppervlak zit iets meer zuurstof. Ze proberen zich dan te redden van de dood, triest om zo vissen te houden... toch?

Doe die vissenkom de deur uit en neem in plaats daarvan een klein aquarium. Ze zijn goedkoop en visvriendelijk! Bovendien zijn ze mooier en je kan er veel meer mee! Denk bijvoorbeeld aan de mooie inrichting en andere vissoorten die erin gehouden kunnen worden. Je vissen zullen stralen in zo'n bak!

Aqua 20 Goldfish kit Het aquarium

De vervanger van de vissenkom heeft buiten zijn mooi uiterlijk ook vele voordelen. Zo'n klein aquarium werkt hetzelfde als een groot aquarium.

Elke goudvis of sluierstaart heeft minimaal 50 liter water nodig.

Dankzij het intreden van de ledverlichting is het stroomverbruik nog lager! Ledverlichting werkt op maar 12 volt! Voor de koudwatervis heb je alleen maar een filtersysteem nodig. Ga je er guppy's of andere tropischevissen in houden dan heb je een verwarmingselement erbij nodig. Guppy's en ieder ander visje die afkomstig is uit het tropengebied kunnen beslist niet in koudwater leven, ook al word dit wel vaak wel in winkels als verkooppraatje beweerd. Als verkoper wil je toch iedere dag iets aan de klant verkopen.

Bij een klein aquarium met tropische vissen hoort een verwarmingselement te zitten met zeer weinig vermogen, let daar goed op bij aanschaf. Gelukkig zijn er al kant en klare aquaria verkrijgbaar voor een uiterst aantrekkelijk lage prijs.

Mooie siervis Aquarium inrijpen is belangrijk

Voordat je een aquarium koop moet je eerst dit nog weten. Een aquarium moet ingegrijpt worden voordat je er vissen in doet. Je aquarium moet met filtersysteem minimaal twee weken indraaien, zonder vissen! In het filtersysteem komen goede bacteriën die ervoor zorgen dat giftige stoffen in het water worden afgebroken.

Na twee weken kan je voorzichtig een paar sterke visjes erin loslaten. Iedere week moet je 10% van het water verversen met schoon leidingwater. Het filter zorgt ervoor dat het leidingwater onschadelijk wordt voor de vissen en planten. Daarom moet je nooit teveel waterverversen, 10% van de inhoud is ruim voldoende!

Het filter mag je nooit schoonmaken, tenzij het verstopt raakt. Wanneer het filter verstopt begint te raken haal je het filtermateriaal er deels uit en knijpen je het lichtjes uit, en plaats het terug. Gaat het filtermateriaal kapot dan vervang je het pas met nieuw materiaal. Zorg dat je het per delen met nieuw vervangt. Omdat in het filtermateriaal de goede bacteriën zitten, die nodig zijn om het water te zuiveren moet je daar voorzichtig mee omgaan. Dit zelfde geldt ook voor het schoonmaken van het aquarium zelf. Maak nooit teveel in één keer schoon, maar doe dit in delen. Door teveel schoonmaken verstoor je het biologisch evenwicht, vissen kunnen daardoor het loodje leggen.

Waterwaardes uit de waterkraan Waterwaardes

Iedere vis komt uit een bepaalde streek. Tropischevissen komen van oorsprong uit het Amazonegebied, daar heerst een andere klimaat. Niet alleen het klimaat daar is anders, ook de watersamenstelling is daar anders dan bij ons. De vissen leven daar mede dankzij de speciale waterwaardes. Willen wij speciale aquariumvissen uit een bepaald gebieden hier houden, dan moet de waterwaardes hetzelfde zijn. Waterwaardes kun je alleen zien door deze te testen met behulp van een testsetje. Het makkelijkste en snelste resultaat kan je behalen door teststrips te nemen. Op de verpakking van de snel tester staat precies aangegeven welke waterwaardes er goed zijn. Zorg dat de waterwaarden vooral bij gevoelige vissoorten vrijwel gelijk zijn als waar de vis van oorsprong vandaan komt.

Aquarium inrichting

Het allerleukste is het inrichten van de bak. Je kan zelf bepalen hoe mooi het aquarium gaat worden. Bij de foute vissenkom had je veel minder keus. De inrichting van een klein aquarium werkt hetzelfde als bij een groot aquarium, je hebt alleen veel minder materiaal nodig. Neem voor de bodem donker zand of grind. Door een korrel bodemstructuur te nemen kan de bodem niet gaan rotten, neem bij voorkeur een bodembedekker die geschikt is voor bodembewoners zoals meervallen, dit staat altijd op de zak vermeld. Mocht je ooit later een diertje willen dat op de bodem leeft, dan heb je daar de juiste bodem al voor in je aquarium zitten. De donkere kleur van de bodem vinden de dieren het prettigst, het licht weerkaatst er minder door. Het voordeel van een donkere bodem is ook dat alles erboven veel mooier kleurt en de dieren erop makkelijk hun voedsel kunnen vinden.

Aquariumplanten Waterplantjes

Bij een filtersysteem hoef je geen planten te gebruiken, zuurstof is er voldoende zolang de uitstroom van het filter goed op het wateroppervlakte is gericht. Hoe meer het wateroppervlak in beweging is, hoe beter het water zuurstof opneemt. Mocht je toch plantjes willen, zorg dan voor een paar echte plantjes.. dat is veel leuker dan nepplanten! Nepplanten van plastic worden lelijk en vies van de algen die daar graag aangroeien. Het zuurstof wat planten afgeeft is te weinig voor vissen. Het enige voordeel van aquariumplanten is dat ze de waterkwaliteit bevorderen. Neem niet teveel planten, want het groeit vanzelf!

Planten potje met schuim en loodjes om plantenwortels. In de planten potjes zit een schuim-substantie. Deze bevat veel slechte bacterie. Haal het schuim eruit en vul het potje op met wat grind. Een bosje met planten wordt vaak verkocht met loodje. Dit doen ze om het bosje bij elkaar te houden. In de aquariumwinkel staan de planten in speciale plantenbakken waar geen vissen in zitten. Loodjes zijn namelijk giftig voor vissen! Haal de loodjes er altijd vanaf.

Mooi stuk sierhout

Een stukje hout kan ook erg leuk als decoratie zijn. Op het sierhout vinden de diertjes zelfs voedsel, zoals eetbare algen. Neem hout uit de winkel, in de natuur bevat het hout giftige stoffen. Het hout zal in begin het water wat bruin kleuren, dit kan geen kwaad en het zal vanzelf steeds minder worden.

Decoratie steentjes

Met een paar kleine steentjes kan je het bakje leuk aankleden. Neem wel de juiste stenen, niet iedere steen is goed. Stenen kunnen kalk bevatten, wat slecht is voor de waterkwaliteit. Schelpen bevatten ook kalk, niet doen dus.

Schuilplekken

Maak een paar schuilplekjes. Door schuilplekjes voelt ieder aquariumdier zich meer op zijn gemak. Wanneer de vis schrikt of even zich wil afzonderen, dan zal de vis daar dankbaar gebruik van maken. Een schuilplek kan eenvoudig gemaakt worden door wat waterplantjes dicht bij elkaar te plaatsen. Een schuilplek kan ook bestaan uit opgestapelde stenen met een kleine opening. Een stuk sierhout biedt ook mooie schuilmogelijkheden.

Visvoer voor goudvissen en sluierstaarten

Deze vissen kunnen bij verkeerd visvoer last van hun zwemblaas en zelfs een zwemblaasprobleem krijgen.

De vissen hebben allerlei vitamines nodig. Alleen droogvoer geven is te eenzijdig. Veel afwisselen in verschillende voersoorten helpt om de vissen de benodigde voedingstoffen te geven. Hierdoor blijven de vissen gezond, actief en mooi op kleur. Het afwisselend voeren bestaat uit diepvriesvoer, droogvoer en groenten.

In aquariumwinkels wordt ook levendvoer verkocht, maar dit kun je beter niet geven omdat levendvoer ook ziektes en parasieten kunnen bevatten. Diepvriesvoer is een goed alternatief op levendvoer.

Diepvriesvoer:

Diepvriesvoer is uitstekend voer voor vissen. Dit kan afgewisseld worden met droogvoer en groenten. Laat het blokje ijs eerst smelten. Gooi het ontdooiwater weg zodat je alleen het voer overhoudt. Het voer wat eenmaal ontdooit is mag je niet meer opnieuw invriezen. Diepvriesvoer kan bestaan uit Artemia, Muggenlarven en Watervlooien, Cyclops.

Droogvoer (zinkend visvoer):

Droogvoer moet altijd zinkend zijn om zwemblaasproblemen te voorkomen! Zinkend visvoer kan granulaatvoer en voertabletten zijn. Het moet voer zijn wat snel naar de bodem zakt.

Groenten:

Veel groenten zijn te hard. Blancheer deze groenten eerst. Kook de groenten in water tot het zacht is. Laat het dit daarna goed afkoelen. Je kan ook een beetje groenten invriezen voor later. Groenten kan bestaan uit zacht gekookte Dop-erwten, Sla, Spinazie, Kool, stukjes Wortel.Goudvis gaat dood door zuurstofgebrek Vissenkom is niet visvriendelijk, maar een marteling!
Geef om je huisdier, weg met de vissenkom!

Goudvissen in een vissenkom zien er misschien gelukkig uit maar het tegendeel is waar. Een viskom is tevens ouderwets!

Mensen realiseren zich helaas vaak niet dat het voor de vissen een marteling is, met hoogstwaarschijnlijk dood als gevolg!

Informatie Meer informatie nodig?

Wil je graag meer informatie over aquaria en siervissen, kijk verder op onze website.Steun ons op social media