Gaan onze vissen 's nachts ook slapen? of raken onze vissen nooit uitgeput - Hoe gaan ze om met energie?

Slapen vissen eigenlijk wel? Ieder mens heeft slaap nodig.
Slapen doen wij om weer volledig op kracht te komen.

Na een goede nachtrust hebben wij weer genoeg energie opgebouwd voor overdag, voldoende rust is immers noodzakelijk! Er zijn soms van die dagen dat we minder hebben geslapen, die slaapgebrek halen we een dag later weer in.

Hebben vissen zoals wij ook slaap nodig of behoefte om te slapen?
Raken onze vissen nooit eens uitgeput en oververmoeid?


Bij een klein aantal tropische vissen is onderzoek gedaan,
veel weten we hier nog niet van.

Onderzoekers leggen vast dat hun zwembewegingen bij een aantal soorten verminderd en dat de ademhalingsfrequentie lager wordt. Dit zien ze door de intensiteit van de bewegingen van het kieuwdeksel. De ademhaling wordt regelmatig net zoals bij ons als we slapen.

Nachtfoto van slapende vissen Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan. Dit doen ze door dicht bij een obstakel te zijn die hun beschut en zorgt dat ze niet snel weggespoeld worden door de stroming. Andere vissen liggen liever in een kuil of ondiep geultje op de bodem. Vissen kiezen er ook voor om tussen de beplanting te schuilen. Iedere vis heeft zo zijn eigen manier om de nacht te doorstaan.

Een aantal tropische vissen krijgt 's nachts een andere kleur, dat is hun manier om zich te camoufleren tijdens de nacht.

Een papegaaivis doet dit weer totaal anders. 's nachts zal de papegaaivis zichzelf omhullen met een laagje slijm (cocon). Wanneer ze in de slijmlaag omhuld zitten doen ze vrijwel niets, het lijkt erop dat ze dan slapen! In de ochtend halen ze de slijmlaag er weer af.

Vis neemt goede nachtrust Bij de meeste vissen kunnen we zeggen dat ze zuinig omgaan met hun energie.
Elk dier slaapt op verschillende wijze, of slaapt misschien zelfs helemaal niet! Hoe komen jouw vissen de nacht door? Zijn ze wakker en gaan ze voorzichtig met hun energie om of slapen ze?

In de nacht of wanneer het licht uit gaat en het donker in het aquarium is, tik dan nooit tegen de ruit aan! Zelfs niet overdag wanneer het donker in de bak is doordat je werkzaamheden moet verrichten. Vissen die 's nachts in slaapstand zijn en rusten om energie op te bouwen kunnen hard schrikken. Als de verlichting uitgaat en het donker is zullen de meeste vissen vrij snel in rustfase gaan. Iets onverwachts, daar kan je vissen de schrik van zijn leven door krijgen met alle gevolgen van dien! Doe dat dus niet, wanneer jezelf inslaap bent wenst je ook niet luid wakker gemaakt te worden door iemand die je zo nodig uit bed moet wekken!Steun ons op social media