Slakken en slakkenplaag bestrijden in aquarium

Slakken bestrijden op verschillende manieren. De beste manier om aquariumslakken te bestrijden.

LAST VAN SLAKKEN IN AQUARIUM?

Slakkenplaag slakken explosie Sommige, vooral startende aquarianen zien slakken als heuse plaag, iets wat bestreden moet worden met dodelijke middeltjes of door een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door speciale slaketende vissen in te zetten.

SLAKKEN ZIJN NUTTIG

Slakken zijn nuttige dieren in aquarium. Het zijn enorm goede opruimers. U kunt er eigenlijk niet genoeg van in aquarium hebben. Zij helpen uw aquarium schoon te houden. Slakken eten restvoer, plantenresten en algen.

Slakken laten tevens zien wat de staat van uw aquariumwater is. Wanneer het water optimaal goed is dan bewegen de slakken zich meer dan anders. Kruipen er weinig slakken en zijn deze weinig actief te zien dan kan er iets mis zijn met uw aquariumwater.

SLAKKEN BESTRIJDEN

Het bestrijden van slakken heeft weinig nut. De slakken zijn vanzelf in uw aquarium gekomen. Misschien via uw nieuw aangeschafte plantje waar slakken of een paar eitjes op zaten of misschien zijn deze wel meegekomen via voer of nieuwe vissen.

U begrijpt nu hoe gemakkelijk ze eigenlijk in uw aquarium terecht komen. Het compleet uitroeien van slakken zal niet echt lukken, misschien wel met geluk.

Eigenlijk is het uitroeien ook niet nodig, het in toom houden is belangrijker en dat gaat vrij eenvoudig.

POSTHOORN SLAKKEN

Posthoorn slak Er zijn een aantal verschillende slakken. Er zijn posthoorn slakjes, die zien eruit als normale slakken. Deze zijn klein en bruinig van kleur. Deze slakken leven voornamelijk boven de bodemgrond waar zij zoeken naar allerlei algen en voerresten.

De slakken laten planten met rust. Posthoornslakken zijn snelle voortplanters.

PUNTSLAKKEN

Puntslak of torenslak Puntslakken zijn slakken die veel in de bodem leven. De puntslak heeft een langwerpig gedraaid slakkenhuis die eindigt in een scherp puntje. Op de schelp zijn kleine streepjes te zien. Overdag zitten de puntslakken in de bodem verstopt. In de avond of als het aquariumlicht uit is komen deze slakken tevoorschijn.

Puntslakken zijn eigenlijk nog beter dan posthoornslakken omdat puntslakken veel in de bodem leven en daardoor de zandbodem lekker luchtig houd. Puntslakken trekken ook losse dode plantenbladeren in de bodem wat de aquariumbodem voedingsrijker maakt.

MATIG VOEREN

Hoe zit het dan met het bestrijden van slakken? Slakken hoeft u niet te bestrijden. U moet de slakken in toom zien te houden. Dit doet u voornamelijk door matig de vissen te voeren. Want als u teveel voer op de bodem laat vallen en het blijft daar lang liggen dan zullen de slakken zich sneller vermeerderen om al dat overtollige voedsel sneller op te kunnen ruimen.

IN TOOM HOUDEN

U kunt gemakkelijk de slakken in toom houden zonder slakken bestrijdingsmiddel of slakkeneters. Als u minder voerresten in aquarium achterlaat dan verminder de slakkenpopulatie zich vanzelf wel na verloop van tijd.

POPULATIE SNEL VERMINDEREN

Wanneer u erg veel slakken heeft kunt u een schotel met stukje komkommer op de bodem van aquarium plaatsen. Zet het licht daarna uit zodat het helemaal donker is. De slakken worden dan actief en kruipen naar het schoteltje. Na één uur of wat langer kunt u eenvoudig het schoteltje met slakken uit aquarium verwijderen. U kunt dan ook nog de slakken aan ruit met slang en emmer afhevelen.

SLAKKENVAL

Slakkenval veilig slakken bestrijden Een bekende manier is het inzetten van een slakkenval. Dit is een klein hulpmiddel waar lokvoer aan de binnenkant zit waar slakken op afkomen. De slakkenval is zo gemaakt dat de slak wel naar binnen kan maar er geen uitweg is.

Het voer in het middel kan bestaan uit iets wat de slak zal doden. Een slakkenval werkt in principe hetzelfde als het schoteltje met komkommer. Het nadeel bij een echte slakkenval is dat ook zeer kleine visjes in de val terecht kunnen komen en indien gebruik gemaakt word van slak dodend voer het gevangen visje daar ook aan kan knabbelen.

KOGELVISSEN

Kogelvissen zijn slakkeneters Er word vaak gezegd dat kogelvissen handige slakkenruimers zijn. Dat is waar, maar LET OP! want de kogelvis is geen lieverdje en lust de slakken rauw.

Nadat de slakken op zijn krijgen ze stevige trek. Kogelvissen eten slakken, als de voedselvoorraad op is moet de kogelvis bijgevoerd worden met gekweekte slakken! Als de kogelvis geen slakken krijgt dan begint de verveling toe te slaan. De kogelvis zal aan de vissen knabbelen en laat deze niet met rust.

U zult de kogelvis continue moeten blijven bijvoeren anders krijgt uw vissen problemen. De kogelvis verwijderen is een optie. Het probleem is dat nadat u de kogelvis eruit heeft gehaald de achtergelaten slakkeneitjes uitkomen en u alsnog de slakkenlast krijgt.

BESTRIJDINGSMIDDEL TEGEN SLAKKEN

Bestrijdingsmiddelen gif tegen aquariumslakken Een bestrijdingsmiddel lijkt handig, bedenk echter dat het middel uw slakken kan doden en dus ook schadelijk is voor uw vissen. Ook al staat op verpakking dat dit onschadelijk is voor uw vissen. Het tast de vissenslijmlaag aan.

Een slakken bestrijdingsmiddel is ook niet nodig en helpt ook niet als u bedenkt dat de slakken zonder dat u het gewild heeft in uw aquarium zijn terecht gekomen. Dan zal dat in toekomst vast ook weer gebeuren.

Waar wel een slakken bestrijdingsmiddel goed voor is, is om dit te gebruiken bij aanschaf van nieuwe planten. Zet de nieuwe planten eerst in een emmer water met de slakkenbestrijdingsmiddel. Spoel daarna de nieuwe planten altijd goed af voordat u deze in aquarium plaatst.

SLAKETENDE VISSEN

Er zijn een paar verschillende slaketende vissoorten. Dit kan een natuurlijke oplossing zijn tegen het bestrijden. Het enige probleem is dat deze vissen ook agressief kunnen zijn. U kunt beter een slaketende slak inzetten voor het bestrijden van ongewenste aquariumslakken.

ANATOME HELENA SLAKETENDE SLAKKEN

Anetome Helena slaketende slak De meest betrouwbare manier zijn Anatome Helena slakken. Dit zijn slak etende slakken. Het voordeel van deze slaketende slakken tegenover alle andere slakken is dat de Anatome Helena slak zich tamelijk langzaam voortplant.

De slaketende slak eet niet veel slakken maar zal toch uw slakkenprobleem oplossen. Het zijn mooi donker gekleurde slakken met rond gedraaide slakkenhuisjes.

Als deze slak op jacht gaat dan kruipen ze vaak onder de bodem en steken hun puntige angel op de kop boven het zand uit. Hiermee vallen ze de slak aan. De Helena slak prikt ermee in de opening van het slakkenhuis en spuit dan een stofje in. De vloeistof zal de prooislak langzaam zacht maken zodat de Helena slak deze later kan opeten.

Er zijn slakken die tweeslachtig zijn maar de Helena's niet. U heeft van beide geslacht nodig. Neem een groep van minimaal vijf Anatome Helena slakken. Als de Helena's geen slakken meer kunnen vinden dan eten ze voedselresten of alg. Ze eten elkaar niet omdat ze giftig zijn. Bijvoeren kan met algentabletten maar nog beter is vleesvoer, zoals een spiering visje of mossel.Steun ons op social media