Slakken bestrijden in aquarium doe je zo!
Slakken in aquarium zijn nuttig, een explosie aan slakken is niet fijn. De slakken populatie in toom houden of helemaal bestrijden kan eenvoudig.

Hoe ontstaat een slakkenplaag?
Door teveel achterblijvend voer op bodem kunnen slakken zich enorm snel voortplanten. De eerste dag zijn er slakkeneitjes, de volgende dag kleine slakjes die met het blote oog nog nauwelijks te zien zijn. Een aantal dagen later vallen ze meer op en merkt u dat heel het aquarium bom vol met slakken zit.
Nooit kogelvissen of andere slakkeneters
Er zijn veel manieren om slakken te bestrijden. Het beste is om geen extra vissen erbij te nemen. Vaak valt al snel de kogelvis in discussie. Een kogelvis is een slakkeneter, maar deze kan ook veel problemen veroorzaken! Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in de meeste gevallen niet, dus waarom zou u een risico nemen als het ook anders kan!
Wanneer een kogelvis geen slakken heeft kan deze zich stierlijk gaan vervelen en in veel gevallen aan andere vissen hun vinnen vreten! Iets wat u natuurlijk liefst niet wil!
Clownbotia’s en overige slakkeneters kunnen wel werken, maar ook deze slaketende vissen zijn groot of agressief. Waarom zou u slaketende vissen erbij nemen terwijl het ook eenvoudiger kan? U kiest een vis omdat deze mooi is, niet alleen om mee te bestrijden.
Slakken bestrijdingsmiddelen niet nodig
Iedereen weet wel dat bestrijdingsmiddelen een tijdelijke oplossing is en daarom niet aan te raden, omdat de slakken later gewoon weer terug in aquarium komen en u weer naar dure schadelijke middeltjes moet grijpen.

Hoe dan wel?
Slakken kunt u vrij eenvoudig in toom houden of zelfs helemaal bestrijden. Plaats een schoteltje met stukje komkommer of iets anders wat slakken lusten in het aquarium. Schakel dan het licht voor een uur uit. In het donker kruipen de slakken naar het schoteltje voer. Na een uur kunt u het schoteltje met slakken uit aquarium verwijderen.
Wanneer de aquariumverlichting uit is kruipen de slakken over de ruit. Neem een stuk slang en emmer waarmee u het water kan hevelen zoals bij het waterverversen word gedaan. In plaats van waterverversen zuigt u met de slang de slakken van de ruit.
Zorg daarna dat u voorzichtiger omgaat met vissen voeren. Want slakken profiteren van al het voer wat op de bodem blijft liggen. Staak desnoods de eerste dagen met voeren en voer daarna heel matig de vissen. Probeer het voer gericht in de bek van de vissen te krijgen zodat de slakken er niet van kunnen profiteren.
Door gericht te voeren kunt u zelfs ervoor zorgen dat de slakken helemaal verdwijnen! Laat geen visvoer meer op de bodem achter.
Anatome Helena slakken (slaketende-slakken)
Er bestaan ook slaketende-slakken. De Anatome Helena slak laat de planten met rust en lust echt alle andere slakken rauw, ook grootte appelslakken is zijn prooi!
Neem minimaal 5 Anatome Helena slakken om er zeker van te zijn dat deze zich voldoende kunnen vermeerderen. Want als er veel ongewenste slakken in aquarium zitten dan moet de Helenaslak zich eerst vermeerderen. De Helenaslak kan namelijk alleen tegen zijn prooi vechten maar doet dit ook in groepsverband. Laat hun populatie dus altijd eerst zijn gang gaan. Als alle ongewenste slakken zijn opgegeten en er weinig voer voor hen nog aanwezig is, dan zal de Helena slakken ook weer langzaam verdwijnen.
Het voordeel van de Anatome Helena slak is dat deze zich niet snel voortplant ten opzichte van normale slakken. Hierdoor is de Helena populatie vrij makkelijk in toom te houden. De Anatome Helenaslak heeft een mooi puntig gedraaid slakkenhuis met streepjes. Voor op zijn kop zit een stekel, een soort 'Angel'. Hiermee spuit hij in zijn prooi een stof waardoor de prooi verlamt en zacht word om vervolgens op te kunnen eten.
Anatome Helena slakken zijn aan te bevelen slakkeneter, een mooie aanwinst voor aquarium en u heeft weinig last meer van een ongewenste slakkenplaag.