Slaketende slak - Anatome helena

Slaketendeslak Anatome helena Slaketendeslakken worden steeds populairder bij de tropische aquariumhouders. Wanneer er overlast is aan slakken in het tropischaquarium dan kan deze slaketendeslak worden ingezet ter bestrijding.

De Anatome Helena slak die voorheen Clea Helena hete wordt ook wel Assassin Snail of Killersnail genoemd. De Anatome Helena behoort tot de familie Buccinidea Rafinesque en is in 1847 tot de Anatome Helena bestempeld. In de natuur komt hij voor in kleine zoetwater rivieren, meren en vijvers van Zuid-oost Azië.

De slakkeneter lust puntslakken en torenslakken. Alle slakken staan op het menu als voedingsbron voor de Anatome Helena, ook appelslakken. De helena is goed inzetbaar tegen een slakkenplaag. Hij kan de slakken populatie vrij snel terugdringen.

Ze kunnen solitair in het aquarium worden gehouden. Kan in alle formaten aquaria geplaatst worden. Wel wordt geadviseerd 1 slak per 10 liter water te houden. In een gezelschapsaquarium kan de slak-etende-slak zonder problemen samenleven, ze laten zelfs de kleine garnaaltjes met rust. Het is alleen niet verstandig om ze samen te houden bij andere slakkeneters zoals slaketende vissen. Ze hebben geen rasp als de meeste slakken, maar een zuigmond waarmee ze andere slakken leeg zuigen. Het is een soort slurf waarmee ze de slakken uitzuigen. Hij heeft de voorkeur voor posthoornslakken. Ze eten ongeveer 1 slak per dag.

Hij is klein en heeft mooie kleuren, zijn slakkenhuisje is puntvormig gedraaid met groeven erin. De volwassen exemplaar van de Anentome Helena is ongeveer 3 cm groot. De schelp is vrij dik en bruin gelig van kleur. Sommige exemplaren kunnen streepjes op het schephuisje hebben. Aan de draaiingen kan je zien hoe oud de slak is. Hoe ouder de slak, hoe meer zijn huisje gedraaid is. Vrouwtjes zijn groter en robuuster, en hebben bredere zwarte strepen als de mannetjes.

Slakken op het raam In goede omstandigheden kan de slak 5 jaar oud worden. Alleen wanneer de slak voldoende slakken vangt zal hij zich gaan voortplanten. Ze planten zich niet snel voort. De voortplanting gebeurt wanneer de slak voldoende slakken krijgt te eten. Bij de voortplanting zet hij onderwater telkens maar één eitje af, het eitje komt na een maand uit. Het is een vierkant eipakketje waar één enkel eitje in zit. Jongen groeien langzaam, en het duurt 4 tot 8 maanden voor ze volgroeid zijn. Wanneer de slakken opgegeten zijn en er geen slak meer in het aquarium over is dan zal hij overgaan naar ander voedsel, het normale slakkenvoer. Het zijn carnivoren en voeden zich dan met algen, visvoer en plantenresten. Hij eet alleen de afgestorven plantenresten en laat de planten zelf met rust. Slakken zijn goede opruimers in aquaria. Doordat ze ware opruimers zijn is ook de kans op verslechtering van waterwaardes een stuk minder!

//www.youtube.com/embed/qZJtgsGi63M?rel=0

Anatome helena eet slak op.
In het filmpje zie je hoe deze slakkeneter te werk gaat. De slak wordt met gif ingespoten waardoor zijn prooi verlamd raakt en de ingewanden zacht worden. De slakkeneter zuigt vervolgens zijn prooi leeg en laat het lege slakkenhuis achter.

Wanneer het aquarium een zandbodem heeft graaft de slak zich helemaal in. Onder het zand wacht de slakkeneter tot er een slak in de buurt komt. Wanneer de slak dicht genoeg in de buurt is kruipt hij uit zijn verdekte opstelling omhoog. Hij steekt met zijn zuigmond (slurf) in de opening van het slakkenhuis en ïnjecteert daar gif om zijn prooi te verlammen! Het gif zorgt dat de ingewanden van de prooi vloeibaar worden zodat hij helemaal kan worden opgezogen. Soms jagen de killerslakken zelfs in groepen! Dit gebeurt vaak bij grote slakken. Nadat de helena de slakken heeft opgegeten kan je het beste de lege slakkenhuisjes uit je aquarium verwijderen om overshot aan kalk te vermijden. Dit kan je doen tijdens de bodem afhevelen.

De slaketendeslak is een goed alternatief voor de kogelvis of botia vis. Het probleem bij kogelvissen is dat bij gebrek aan slakken zij vaak de andere vissen in het aquarium aanzien als voer.

Bij de Biotia vissen zijn er enkele soorten die zich vrij agressief gedragen tegenover andere vissen. Biotia vissen moeten ook in een groep van tenminste 5 exemplaren gehouden worden, ze eisen meer ruimte.

Chemische middeltjes ter bestijding van overlast
Een slakkenplaag bestijden met chemische middelen is niet aan te raden.Steun ons op social media