Cambarellus Patzcuarense Orange

Oranje dwergkreeft: Cambarellus patzcuarense orange (CPO) Deze dwergkreeft staat bekend om zijn mooie oranje kleur.

Ook wel genaamd: Cambarellus Patzcuarense Orange
Met als afkorting: CPO

De oranje dwergkreeft komt van origine uit het hoogland van Mexico in de Lago de Patzcuaro. De kweker is een Nederlander die zo de kleur van zijn land heeft vereeuwigd. Ze worden maximaal 5 cm en kunnen ongeveer 2 jaar oud worden.

Een vrouwtje is wat breeder en is wat minder rood/oranje van kleur dan een mannetje. De jongere diertjes zijn licht oranje terwijl de oudere dieren mooi diep oranje kleuren.

Ze zijn zeer geschikt voor kleinere aquaria van af zo'n 20 liter. Het grote voordeel van deze soort is dat ze geen planten eten, ze stellen zich tevreden met algen en plantenresten. Wanneer de kreeftjes nog jong zijn zullen ze iedere maand vervellen, dit komt omdat ze dan nog in de groei zijn. Als de kreeftjes ouder worden dan zal het vervellen afnemen.

De dwergkreeft eten allerlei soorten voer, ze eten droogvoer, diepvriesvoer, plantenresten, dierlijk afval en zelfs groenten zoals broccoli, komkommer, ect. Er zijn verschillende soorten voer in de handel, Tetra, JBL. Er zijn ook speciale tabletten voor de kreeften verkrijgbaar. Kreeften vervuilen het water meer dan garnalen, zorg ervoor dat er niet teveel gevoerd wordt. Iedere dag een beetje voederen voorkomt troebel water. Gebruik fijn grind als bodem, het liefst van een donkere kleur. Hierin vinden de kreeften makkelijker voedsel. De oranje kleur komt ook erg mooi naar voren op een donkere bodem.

Keramische kreeften toren In het aquarium moeten veel verstopplekken zijn. Leg een paar stenen over elkaar heen en plaats wat extra plantjes. Met wat hout kan je ook extra schuilplekken maken. Je kunt in het hout ook nog kleine gaatjes boren waarin de kreeft zich kan verstoppen. Houd er rekening mee dat je minimaal zo'n twee plekjes per kreeft creëer waar die zich goed in kan verschuilen. Hoe meer schuilplekken er in je aquarium zijn, hoe meer de kreeft zich op zijn gemak zal vinden. Als de kreeft zich veilig voelt dan zal hij zich vaker laten zien, anders houd hij zich de hele dag verscholen. Vermeit fel licht in de bak, de kreeftjes houden van donkere plekken.

Kreeften schuil potjes

Schuilplekken kan je
maken met bijvoorbeeld:
  • Halve kokosnoot
  • Stuk hout
  • PVC buis
  • Stenen
  • Scherven van potjes
  • Decoratie

Kreeften zijn ontsnappingskunstenaars
Het zijn uitstekende klimmers. Zorg er dus ook voor dat de bak goed dicht zit.

Sterrenbeeld: kreeft De oranje dwergkreeft zijn eenvoudig te kweken.
Geslachtsrijp zijn deze kreeftjes met ongeveer 3 maanden. Wanneer ze gaan kweken lijkt het alsof ze aan het vechten zijn. Het mannetje gooit het vrouwtje dan met geweld op de rug, laat dit proces gaan. Na een tijdje zal het vrouwtje een tros eitjes met zich meedragen, de eitjes zullen duidelijk te zien zijn. Ze draag het onder het onderlichaam met zich mee. Het vrouwtje kan tussen de 10 en 80 eitjes per keer leggen, afhankelijk van haar grootte. Na ongeveer 3 weken komen de eitjes uit, dit is afhankelijk van de temperatuur. Enkele dagen na het uitkomen van de eitjes draagt ze de hele kleine kreeftjes bij haar. Na een dag of twee worden die los gelaten.

De schitterende beestjes kunnen het best gehouden worden in een bak met:
Een temperatuur van tussen de 18 en de 26 graden.
De PH waarden ligt tussen de 7 en 9, hard water 12-18°c.Steun ons op social media