Inrichten nieuw aquarium

Benodigdheden voor het inrichten
Aquarium inrichten met bodemdekker

Inrichten van een nieuw aquarium
Wanneer je zelf een eigen tropisch zoetwater aquarium wilt starten of het helemaal opnieuw wilt inrichten dan is een goede start belangrijk. Vooral bij een nieuw tropisch aquarium beginnen kan je op problemen stuiten. Voordat je aan het inrichten kan beginnen moet je eerst de juiste spullen klaar hebben staan. Bij het inrichten van een tropisch aquarium komt heel wat kijken.

De voorbereiding is net zo belangrijk dan het compleet inrichten. Zo sta je niet voor een verrassing als je ergens naar grijpt wat je niet klaar heb staan en je op dat moment hard nodig heb.

Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt met wat je nodig hebt bij het starten. Mocht je enkel je eigen aquarium opnieuw willen inrichten dan heb je uiteraard niet alles uit het boodschappenlijstje nodig. Richt je dan op informatie die je kan gebruiken.

Kijk of je alle belangrijke benodigdheden klaar heb staan

 • Waterpas (meet instrument)
 • Stroom aansluitingen: Drie contactdozen
 • Achterwand
 • Speciale aquarium-kit
 • Verlichting
 • Filter-systeem
 • Filter sponzen
 • Verwarmingselement
 • Temperatuurmeter
 • Emmer of tuinslang met koppelstukken
 • Schaaltje of bekertje
 • Water verbeteraar
 • Bodem: Een voedingsbodem
 • Bodem: Grind of zand
 • Planten
 • Decoratie

Foto's nemen voor later
Misschien is het leuk om bij het opbouwen van je aquarium tussendoor een paar foto's te nemen. Zo kan je aan iedereen later laten zien hoe je aquarium is ontstaan. Achteraf is het niet meer mogelijk, vandaar deze herinnering. Een aquarium filmen tijdens het opbouw proces is ook een optie.

Vragen over het inrichten aquarium
Mocht je vragen hebben of ergens niet uitkomen, je kan altijd raad vragen op het aquarianen discussieplein.

Het starten met de inrichting kan beginnen
Als je dit allemaal heb klaar staan dan kan je een start gaan maken met je nieuwe tropisch aquarium in te richten. Het inrichten is een kwestie van smaak, dit is voor iedereen weer anders. Hier gaan we het niet uitgebreid over hebben, wij gaan ons hier richten op de inrichting zelf. Volg de algemene instructies zodat het inrichten van je nieuwe aquarium zonder moeite verloopt.

Plaatsing van het aquarium op de juiste plek
Plaats het aquarium op de plek waar het moet komen. Zorg dat het een plek is waar geen licht van buitenaf in het aquarium kan schijnen. Licht van buitenaf zorgt namelijk voor algen-groei bevordering. Dit moet je zien te voorkomen. Wanneer het mogelijk is kun je het beste je aquarium op een warme plek plaatsen. Zo kan de verwarmingselement alles zonder moeite op de juiste temperatuur houden. Wat ook meegenomen is dat als het aquarium op een plek komt te staan waar een waterkraan in de buurt is.

Vlakke ondergrond
Zorg dat het aquarium recht staat (meten is weten). Met een waterpas kan je nagaan of de bak goed recht staat. Er komt straks veel water in de bak te staan. Een goede vlakke ondergrond waarop je aquarium staat is noodzakelijk. Hierdoor worden de krachten netjes over de gehele onderkant verdeeld. Dit voorkomt barsten, scheuren en lekkage. Voor grote aquaria die op een verdieping komen te staan moet je zorgen dat de bak in de verlenging van een draagmuur komt te staan. Indien je langs een drukbereden steenweg met veel vrachtverkeer, of langs een kasseiweg woont, dan kunnen de dagelijkse trillingen voor de bodemruit noodlottig worden. Zorg dan dat onder de bodem piepschuimplaat wordt aangebracht.Achterwand bevestigenBevestigen van achterwand
De voordelen van een achterwand is dat dit rustgevender voor de vissen en voor jezelf prettiger is om naar te kijken. Achterwanden aan de buitenkant kunnen schitteringen geven doordat ze achter het glas zitten. De achterwanden in het aquarium geven deze niet en er zijn er in de handel die zelfs erg natuurgetrouw kunnen zijn. Bevestig je de achterwanden aan de zijkanten. Wanneer je een achterwand heb voor aan de binnenkant dan gebruik je speciaal bestemde aquarium-kit om de wand te bevestigen. Dit is speciale kit, dus geen gewone kit of lijm gebruiken! Zorg tijdens het plakken voor goede ventilatie in de ruimte. Je kan de zakken grond gebruiken om druk uit te oefenen op de achterwand. Zo kan je ze eenvoudig op de juiste plaats houden totdat de aangebrachte kit uitgehard is.

Terras opverhoging
Plaats indien je een terras-verhoging gaat maken de verhoogde scheiding randen in je aquarium, zo komen ze straks stevig in de bodem te staan en voorkom je verschuivingen.

Stenen plaatsen
Wanneer je grote stenen gaat gebruiken kan je die er nu ook in plaatsen. Ga wel na of de stenen geschikt zijn voor je toekomstige vissen. Stenen bevatten kalk. De hoeveelheid kalk in steen kan je testen door azijn of zwavelzuur op de steen te druppelen. Gaat het bruisen dan zit er kalk in de stenen, bij de meeste vissen mag je die stenen dan niet gebruiken. Bij zware stenen moet je altijd een rubber matje gebruiken zodat de druk van de stenen over de bodem wordt verspreid doormiddel van het rubber matje. Gebruik desnoods kit om de stenen op zijn plek goed vast te lijmen. Voorkom dat stenen later kunnen gaan verschuiven.

Voedingsbodem
Hierna kan de voedingsbodem erin gelegd worden. Bij zand als bodemdekker is het af te raden om een voedingsbodem te gebruiken. De voedingsbodem kan gaan liggen rotten wanneer het totaal wordt afgedekt met zand. In de bodem ontstaan dan gasbellen die eruit moeten kunnen komen anders krijg je een rottingsproces. Bij grind zit er ruimtes tussen waar het lucht kan ontsnappen. Zorg ervoor dat achterin het een aantal cm hoger ligt dan aan de voorkant. Zo krijg je een mooi diepte effect maar ook het vuil kan dan naar voren rollen waardoor je later je aquarium makkelijker kan schoonhouden.

Bodembedekker
Hierna komt de grind of zand over de voedingsbodem heen. Op dezelfde manier als de voedingsbodem zorg je dat het gedeelte achterin het aquarium hoger komt te liggen dan voorin. Wees niet te zuinig met je grind of zand, er mag best een flinke laag bodembedekker in komen.

Vullen met waterSchaaltje of bekertje
Leg nu het schaaltje of bekertje bovenop het grind of zand. Dit gebruik je om het water straks in te richten, zo voorkom je dat de bodem wordt weggespoeld door een te harde waterstraal.

Tuinslang of emmer
Sluit de tuinslang nu aan of pak je emmer en laat het water met een zachte straal in het schaaltje of beker terecht komen. Neem bij het vullen van het aquarium de tijd, doe rustig aan. Het aquarium moet één derde gevuld worden met water.

Decoratie
Als het water tot één derde is gevuld kan de decoratie op zijn plaats worden gezet. De decoratie kan bestaan uit kienhout, halve kokosnoot, zinkend schip, ect.

Planten inrichtenInrichten beplanting
Om de decoratie heen kan je hierna beginnen met het beplanten. Zorg dat je bij de inrichting hiervan goed oplet dat je de verschillende plantensoorten bij elkaar houd, zo krijg je een mooi geheel. Als je dit niet doet dan ziet het er meestal wat rommelig en onverzorgd uit. Plaats de planten niet te dicht bij elkaar, als de aquariumplanten gaan groeien hebben ze de ruimte nodig. Niet alleen de planten groeien in de hoogte maar zullen ook breder groeien.

Planten potjes en loodjes
Wanneer er een potje of loodje om het plantje zit dan moet je die eerst verwijderen. Wanneer er een schuimachtige substantie om de wortels heen zit verwijder dit dan met behulp van water. Houd de wortels onderwater tijdens het verwijderen, dan komt het makkelijker los. Haal de dode blaadjes van de plant af en knip een klein stukje van de wortels met een schaar af. Zo zorg je ervoor dat de wortels van de plant sneller groeien. De blaadjes onderaan kan je ook verwijderen die anders onder de bodem terecht komen, anders gaan die blaadjes rotten wat nadelig is voor de groei van de plant.

Slakken tussen planten
Spoel altijd eerst de hele plant goed af en kijk of er geen eitjes of slakken op de plant zitten. Voor je het weet heb je slakken in je aquarium door je nieuwe planten. Spoel het eraf en kijk nogmaals goed of er geen eitjes of slakjes op zitten.

Wortels in de voedingsbodem
Druk de wortels diep in de bodem zodat de wortels ruim in de voedingsbodem zitten. Hoge planten komen achterin en aan de zijkant van de bak. Planten die klein blijven komen meer voorin het aquarium te staan. Het middenstuk komt nooit veel beplanting omdat vissen genoeg ruimte nodig hebben om te kunnen zwemmen.

Filter-systeem aansluitenFilter-systeem aansluiten
Het filter-systeem kan in de bak geplaatst worden en vergeet hierbij niet de sponzen en watten. Laat de elektriciteitssnoer van het filter alvast naar de stekkerdoos toe lopen, laat de stekker er nog wel even uit.

Verwarmingselement aansluiten
Sluit nu de verwarmingselement aan en stel de gewenste temperatuur in, maar laat de stekker er nog even uit.

Verlichting aansluiten
De verlichting kan aangesloten worden, maar laat ook hier de stekker nog even eruit.

Temperatuurmeter plaatsen
De temperatuurmeter kan een plekje krijgen. Plaats het op een plek waar je goed de temperatuur in de gaten kan houden. Het beste kan je iedere dag de temperatuur controleren. Verwarmingselementen kunnen namelijk nog wel eens keuren hebben. Dit moet je de eerste dagen goed het in de gaten houden.

Water aanvullen tot aan limiet streep
Nu kan het water aangevuld worden tot de streep die vaak aan de binnenkant van het aquarium staat aangegeven. Giet het water weer met een zachte straal op het schaaltje of beker. Laat het water tot aan de bepaalde streep komen, vul nooit je aquarium met meer water aan dan het maximum. De inhoud van het aquarium is namelijk berekend op deze hoeveelheid aan water, bij meer dan de max. zal er teveel druk op het glas en framewerk komen te staan.

Schaal of beker uitnemen
Het schaal of beker kan na het vullen eruit gehaald worden, die heb je niet meer nodig.

Waterverbeteraar van Easy-LifeWatervebeteraard toevoegen
Meng de waterverbeteraar met het water samen. Op de verpakking staat de hoeveelheid die je nodig heb voor jouw aquarium. Doe dit exact zoals beschreven staat.

Filterpomp aanzetten
Nu het water erin zit kan de filterpomp aan, kijk even of het filter-systeem ook daadwerkelijk draait. Zie je voldoende water-beweging in het water?

Filterpomp werkt niet
Soms kan het zijn dat de filterpomp een klein duwtje nodig heeft om op gang te komen. Vooral als het pompje wat ouder wordt kan dit gebeuren. Dan kan het verstopt raken met vuil en slib, en slijtage optreden. Je kan met een pennetje de motor van de pomp aanslingeren of als dat niet lukt kan je een harde waterstraal van de waterkraan in de pomp spuiten zodat het vuil loskomt.

Verwarmingselement aanzetten en instellen
Nu het filterpomp draait kan de verwarmingselement aangesloten worden. Houdt de temperatuur goed in de gaten en stel desnoods het verwarmingselement nog iets bij, zodat je de juiste watertemperatuur krijgt.

De complete inrichting is klaar
Nu komt het aller moeilijkste deel: het wachten! Het aquarium moet nu minimaal 2 weken draaien met het filterpomp en verwarmingselement in werking, maar zonder vissen. Eerst moeten de goede bacteriën in de sponzen en watten terecht komen. Dit gaat vanzelf, maar je moet er wel lang op wachten. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het water optimaal wordt voor vissen. Als je te vroegtijdig je vissen in het aquarium loslaat dan gaan de vissen allemaal dood!

Plantengroei stimuleren
De verlichting blijft de eerste dag na het aquarium inrichten uit staan. Iedere dag daarna kan je de verlichting een uur langer laten branden. Dit doe je totdat de verlichting 10 uur per dag aan staat. Langer dan 10 uur hoeft je verlichting nooit aan te houden. Als je verlichting langer dan 10 uur aan laat staan dan zorg je voor algengroei bevordering, dit moet je zien te voorkomen. Door de verlichting iedere dag een uur langer te laten branden zorg je ervoor dat de plantengroei stimuleert.

Tijdschakelaar voor verlichting
Het is overigens handig om een tijdschakelaar in te zetten voor het automatisch regelen van de verlichting. Door tussen de verlichting en stekkerdoos een tijdklok te plaatsen en deze eenmalig in te stellen zal het licht iedere dag evenveel uur ingeschakeld zijn. Door de regelmaat in het aantal uur dat de verlichting aan staat en door dezelfde inschakel- en uitschakeltijd zorg je dat vissen in hun bioritme blijven. Vissen hebben namelijk besef van tijd. Meer over dit onderwerp, de tijdklok is te vinden onder het artikel Tijdklok aquarium verlichting

Aquarium winkelVissen kopen
Na twee weken is je aquarium in-gerijpt en kan je vissen kopen, zorg dat je niet alle tropische vissen in één keer koopt. Je ingerichte aquarium draait pas twee weken en bij het plaatsen van alle vissen in één keer zal het biologisch evenwicht snel verstoord raken. Vooral bij een nieuw ingericht aquarium is het biologisch evenwicht niet stabiel. Een kleine handeling verstoord heel snel het evenwicht. Als dat gebeurt heb je kans dat de vissen dood gaan maar ook je planten zullen hier een flikse klap van krijgen. Een biologisch evenwicht is enorm belangrijk om een gezond aquarium te houden. Hoe langer een aquarium draaid hoe stabieler het zal gaan worden.

Welke vissen als eerste kopen
Het beste kan je een paar vrij zwakke tropisch visjes kopen, als die het in je bak overleven dan kan je geleidelijk aan steeds een paar visjes erbij plaatsen maar plaats er nooit teveel in één keer in. Doe geleidelijk aan steeds wat vissen erbij, laat er minimaal een week tussen zitten voordat je de volgende erbij doet.

Teveel tropische vissen
Als je teveel vissen neemt is er een grote kans op ziektes en stress. Bij sommige tropische vissen is het zelfs zo dat ze alleen gehouden kunnen worden in een rustige omgeving. Je moet daarom goed bepalen welke vissen goed bij elkaar gehouden kunnen worden. Houd rekening met de afmeting en het gedrag van de vis want niet iedere tropische vis kan bij elkaar. Wanneer je een schoolvissen wilt neem, moet je altijd minimaal 5 exemplaren van het soort nemen.

Tropische vis vervoeren
Als je een vis gekocht heb transporteer die dan mee in een zak gevuld met water deels met lucht. Wikkel om de plastiek zak een krant of iets wat warmte kan vasthouden. Vervoer de vis altijd in het donker, dus door er een krant omheen te wikkelen. Ga niet met een transparante zak de vis vervoeren dan krijgen ze stress. Een vis is zeer gevoelig voor stress, wanneer een vis stress heeft kan hij ziek raken en andere vissen aantasten.

Vissen in plastiekzakWennen aan waterkwaliteit
Thuis aangekomen haal je de krant er vanaf en doe je de zak openen. Giet met een bekertje wat aquariumwater in de plastiekzak en hang de zak in het aquarium. Na tien minuten doe je weer een beetje aquariumwater in de zak erbij. Laat dan de zak weer tien minuten in het water hangen. Dit doe je een aantal keer, hoe rustiger je dit aan doet hoe beter.

Vis vangen en loslaten in aquarium
Na drie kwartier kan je de vissen uit het zakje vangen met een schepnetje. Je doet dit om ervoor te zorgen dat er geen water uit de zak in je aquarium terecht komt. Bij sommige aquariumzaken kan het namelijk zijn dat er ziektes heersen. Om te voorkomen dat de ziektes via het water in jouw tropische aquarium terecht komen schep je ze eruit en gooi je het water weg. Zorg dat het overplaatsen van de vis van het zakje naar de bak snel maar wel voorzichtig gaat.

Verzorgen van de huisdieren
Zoals ieder huisdier moeten vissen ook verzorgd worden. Nu er vis in je aquarium zit moet je ze gaan verzorgen. Op de website kan je foto's van je aquarium uploaden. Zo kan je iedereen jouw eigen aquarium laten zien, en misschien leuke ideeën opdoen en tips ontvangen van mede aquarianen.

Voeren met verschillende soorten visvoerVissen voeren
Voer ze nooit te veel, het verslechterd de waterwaardes! De waterwaardes zijn enorm belangrijk. Vooral nitriet is één van de waardes die je aan het begin van een startend aquarium vaak tegenkomt. Door matig te voeren kan je dit voorkomen. Een vis mag maximaal 3 minuten eten, als je teveel voer dan kan je zelfs aan de vis herkennen dat hij niet meer wil. Dat is echt een slecht teken! De vis neemt het voer dan op, maar spoegt het eten daarna weer uit. Als je teveel heb gevoerd dan schep je het overtollige voer eruit. Voer wat in het aquarium blijft kan rotten en de waterwaardes verslechteren.

Hongergevoel bij vissen
Een vis mag best wat hongergevoel hebben, het zijn grazers. Ze kunnen de hele dag door eten, in de natuur doen ze dit ook. Daar vinden ze de hele dag door hun voedsel bestaande uit wormen, muggen en andere insecten. Ook algen behoren tot hun voedselpakket. In hun natuurlijke omgeving komt het ook voor dat ze een lange tijd geen eten vinden. Tijdens voedertijd moeten de vissen direct op het voer afkomen doen ze dit niet, dan voer je veel te veel.

Dieet met diversiteit
Het voeren moet ook diverse zijn. Om de tropische vissen in top conditie te houden moeten ze een gevarieerd voedingspatroon krijgen. Door verschillend voer aan je vissen te geven krijgen ze van iedere vitamine wel iets naar binnen. Door goed dieet blijven je vissen gezond en zijn de kleuren doorgaans mooier.

Voersoort mogelijkheden
Er zijn veel verschillende soorten voer in de handel. Droogvoer, diepvriesvoer en levendvoer. Niet alle vissen nemen droogvoer, je moet het per vis bekijken. Over het algemeen is combineren van het voedsel het beste. Levendvoer is het allerbeste voor vissen, maar er zitten ook helaas nadelen aan. Je kan het niet lang in huis bewaren en er kunnen ziektes in zitten. Diepvriesvoer is vrijwel ziektevrij en net zo goed als levend voer. Het voordeel van diepvries voer is dat je het makkelijk kan bewaren. Je kan er dus voor kiezen om je vis diepvriesvoer te geven in combinatie van droogvoer en heel soms wat levendvoer. Uiteraard hangt het ook af van de vissoort, niet alle vissen lusten hetzelfde.

Diepgevroren diepvries voerDiepvriesvoer geven
Bij diepvries voer moet je zorgen dat het goed ontdooit is, laat het een tijdje in een kopje staan met een beetje water erin. Als het ontdooit is dan kan je het bloed en vuil uit het voer spoelen door het in een zeefje onder de waterkraan te houden. Gebruik nooit warmwater hiervoor, hierdoor gaan de vitamines verloren. Als je diepgevroren voer heb laten ontdooien dan mag je dit niet meer opnieuw invriezen. Koop ook nooit diepvriesvoer waar je een vrieslaag op ziet. Dit betekend dat het voer ontdooid is geweest en daarna opnieuw is ingevroren.

Vissen observeren tijdens voeren
Tijdens het voeren kan je gelijk je vissen tellen en kijken of ze ziek gedrag vertonen. Als het gedrag anders is dan normaal en hij eet weinig dan kan je er vanuit gaan dat er wellicht iets met hem aan de hand is. Houdt de vis dan goed in de gaten, mocht het om een ziekevis gaan dan kun je het beste deze apart nemen om besmetting te voorkomen.

Dooie vissen verslechteren waterwaardes
Als het aantal vissen niet klopt dan kan er één dood zijn gegaan. Dit hoeft niet perse door een ziekte te komen, het kan ook gewoon oudedom zijn. Mocht een vis zijn gestorven haal die dan direct uit je bak. Een dodevis die lang in het aquarium ligt kan de waterwaardes beïnvloeden, met gevolg dat er nog meer vissen dood gaan.

Waterverversen
Eén keer in de twee weken moet je het water van je pas ingerichte aquarium verversen. Bij het waterverversen moet je het filterpomp tijdelijk uitzetten. Haal één derde deel aquariumwater uit de bak en ververs dit. Het beste kan je dit doen door een tuinslang. Met een tuinslang kan je namelijk tijdens het verversen de bodem hevelen. Als de bodem gestofzuigd is dan kan je daarna ook meteen de dode blaadjes van planten afhalen. Zorg bij het aanvullen van vers water altijd dat het op de juiste temperatuur is. Door waterverversing komt er weer een hoop zuurstof in het water, je tropen vissies zullen daar dankbaar voor zijn.

Filterwatten en sponzenFilter onderhoud
Afhankelijk van welk filtersysteem je gebruikt moet je de sponzen en watten om een bepaalde tijd vervangen. Vervang hierbij nooit alles in één keer! Het filtersysteem is zo opgebouwd dat iedere keer maar één spons eruit gehaald kan worden om te vervangen. Als je teveel vervang dan raakt het biologisch evenwicht verstoord. De goede bacteriën die zijn opgebouwd in je filtersysteem die verwijder je namelijk mee tijdens het vervangen. Zoals eerder hierboven beschreven zijn die bacteriën van belang, anders gaan je vissen dood. Dus nooit teveel in één keer schoonmaken in je aquarium! Opgeruimd staat netjes maar doe het niet teveel in één keer!

Algenmagneet voor ruitalgenAlgen aan de ruit
Op de ruit zal ongetwijfeld algen gaan komen. Deze algsoort is voedsel voor de vissen, slakken, ect. maar op de ruit zijn die het meest ongewenst. Je kan die alg eraf krijgen door een algenmagneet of algenkrabber. Wees altijd voorzichtig met zulk gereedschap. Als er een steentje tussen zit kan je de ruit beschadigen. Een kras op je raam zit er zo, je krijgt ze er niet meer uit. Als er een kras zit zou je het kunnen polijsten, maar beter is voorkomen.

Hardnekkige algaanslag op de ruit
Als je te lang de groene alg laat zitten wordt het hardnekkig en steeds moeilijker om te verwijderen. Door het goed bij te houden haal je de algen er zo weer vanaf. Mocht je iets te lang gewacht hebben dan kan je een pasje uit je portemonnee gebruiken, een pasje zonder magneetstrip of chip erop. Het liefst een wit gekleurd pasje. Zo'n pasje is vrij zacht, de randen zijn uiterst geschikt om de wat hardere alg te verwijderen. De witte kleur van het pasje help goed om de groene alg aan de ruit te zien zitten.

Planten stekken
Probeer ook soms eens wat stukjes van de planten te knippen en die vervolgens ergens in de bodem te steken. Door soms wat planten te stekken groeien er ook weer nieuwe kleine plantjes. Vaak zijn deze sterker dan die je in de winkel koopt. De planten uit een aquariumwinkel komen rechtstreeks van de kweker. Kwekerijen laten de planten bovenwater groeien. De kans is groot dat de planten die je bij een aquariumwinkel koop nog maar kort onderwater staan. Dit is vaak de reden waarom nieuwe planten in aquaria het slecht doen, mede ook door de temperatuur die vaak hoger is dan waarin ze zijn opgegroeid.Easylife Carbo en ProfitPlantenvoeding
Planten hebben voeding nodig om mooi te blijven. Als je geen voeding aan je planten geeft sterven ze langzaam af. De bladeren krijgen een bruine kleur of zwart en schrompelen in. De algen zullen sterker worden dan de planten, waardoor de alg je bak gaan overheersen. Er zijn heel veel algsoorten. Als de alg eenmaal in je bak zitten dan krijg je ze er zeer moeilijk weer uit. Gebruik daarom EasyCarbo en EasyProfit, die zorgen voor de benodigde plantenvoeding en verzorging.

EasyCarbo en EasyProfit
Easylife heeft een aantal producten waarmee je de planten goed kan verzorgen. De EasyCarbo en EasyProfit van Easylife zijn uitstekend te combineren. Niet alleen je planten worden er mooi van maar het remt ook de algengroei. Het voordeel is dat je maar een heel klein beetje ervan nodig heb. Met een fles kan je maanden doen. Je kan bij de online aquaria webwinkel de EasyCarbo en EasyProfit (onder link plantenvoeding) heel goedkoop bestellen, je heb het snel in huis.

Schuilende algeneterSchuilplekken maken
Schuilplaatsen zijn belangrijk, als er gevaar dreigt dan moeten je tropische vissen zich kunnen verschuilen. Je kan verstopplekken maken door stenen op elkaar te stapelen. Veel beplanting zorgt ook voor goede verstopplekken. Stukken hout en decoratie wat tegelijkertijd dient als schuilplekken. Met voldoende plek om te schuilen zullen je tropische vissen zich meer op hun gemak voelen. Sommige vissen moeten zich ook kunnen schuilen voor het kweken.

Drijfplantjes niet geheel overbodig
Met een aantal drijfplantjes zorg je dat de vissen ook bescherming hebben. De vissen kunnen even in de schaduw zwemmen, onder de drijfplanten. De drijvers zorgen ervoor dat de vissen die niet graag worden blootgesteld aan felle verlichting daar kunnen schuilen.

Jonge visjes, wat nu?
Wanneer je teveel jonge visjes krijgt en de populatie in je bak te groter wordt dan kan je de vissen altijd terug brengen naar een aquariumzaak. In de meeste gevallen krijg je er nog iets leuks voor terug ook, zoals voer of een plantje voor in je bak. Zorg in iedergeval dat de populatie in je bak in eigen handen houd, zodat je bak niet overbevolkt raakt!

Boek over inrichten van aquarium
Mocht je graag nog meer informatie hebben voordat je aan de slag gaat met de inrichting. Er is een aquarium boek wat gericht is op het inrichten van aquaria. Dit boek heet Het aquarium inrichten.Steun ons op social media