Garnalen sterfte, wat is giftig voor het aquarium

Wat is de oorzaak van de garnalen sterfte. Waarom gaan de garnalen dood? Een kleine opsomming van giftige producten die garnalen sterfte kan veroorzaken.

Crystal Red garnalen aquarium Waarom gaan mijn garnalen dood? De oorzaak van garnalen sterfte kan komen door giftige producten.

Het is bekend dat de meeste aquarium garnalen gevoelig zijn. U kan soms lang zoeken naar de oorzaak waarom uw garnalen populatie steeds minder wordt.

Ongewenste garnalen sterfte kan veroorzaakt worden door giftige producten. Het kan iets doms zijn wat de aanleiding geeft tot overlijden en veel uitval van uw garnalen in aquarium. Er zijn giftige producten waar u zich misschien nog niet van bewust bent. Hieronder een opsomming van de mogelijke garnalen sterfte.

No2 Nitriet is zeer schadelijk zelfs dodelijk

Voor al het water levende organismen is No2, nitriet zeer schadelijk. Garnalen zullen de eerste zijn die sneuvelen bij de uiterst schadelijke nitriet waterwaarde.

Het is belangrijk om een goed ingedraaid en draaiende aquarium te gebruiken voordat u daar garnalen in plaatst.

Een goed ingedraaid aquarium moet in staat zijn om deze waarde volledig weg te werken. Deze No2 nitriet waarde moet altijd nauwlettend in het oog te worden gehouden door regelmatig te meten.

Meststoffen voor planten

Sommige meststoffen kunnen ook een hoge concentratie van Cu koper bevatten, te hoge Cu gehalte kan giftig zijn voor uw garnalen. Caridina garnalen kunnen hierop gevoelig reageren.

In de handel zijn er reeds "Shrimp safe" producten verkrijgbaar.

Nieuwe planten aan garnalenbak toevoegen

Pas altijd op bij het plaatsen van nieuwe planten in uw garnalen aquarium. Zorg ervoor dat deze goed schoongespoeld zijn, vanwege het gebruik van slakken dodend gif bij handelaar.

Haal de potjes schuim en vooral de loodjes van de planten. Lood is giftig. In het schuim zit plantenvoeding wat vaak al is uitgewerkt, het zit vol met slechte bacteriƫn.

Cabomba plant waarvan stengel giftig is

Cabomba gif in stengel

Cabomba planten groeien makkelijk en snel. De Cabomba plant heeft de eigenschap om in de stengel gif op te slaan. Bij het snoeien van deze plant komt het gif vrij.

Door koper vergiftiging sterven garnalen

In oudere huizen kunnen de waterleidingen of dakgoten gemaakt zijn van koper. Water wat in de leiding een tijd heeft stilgestaan geeft derivaten af.

Als uw huis koperen leidingen beschikt, laat het water dan eerst even een tijdje lopen, voordat u het gaat gebruiken voor het garnalen aquarium. Door de waterkraan een tijdje te laten stromen, worden de leidingen goed gespoeld.

Water testen voordat u het gebruikt

Indien u het water gaat verversen met leiding of regenwater, test dan ook even de waarden voordat u het in uw garnalenbak kiept. Ook daar kunnen bepaalde waarden opeens niet volledig goed zijn.

Witte stenen met kalk verhoogt ph waarde

Witte stenen als bodembedekker

Kies bewust voor een goede aquariumbodem. Wit grind als tapijt in uw aquarium kan mooi zijn, maar bepaalde grind soorten zijn niet geschikt voor garnalen.

De witte stenen kunnen kalkhoudend zijn en daardoor zal de pH waarde gaan stijgen. U kunt met azijn eenvoudige testen of uw grind of decoratie stenen kalk bevat.

Plaats het grind in een apart bakje of neem de decoratie steen, giet hier wat azijn op. Wanneer deze wit schuim produceren, dan is het NIET geschikt voor uw garnalen, maar ook niet geschikt voor een normaal aquarium.

Aquarium luchtpomp slangetjes

In de flexibele luchtslangen voor aquarium zitten weekmakers. Weekmakers houden de slangetjes buigzaam. Bij het verouderen van deze luchtslangen kan de weekmaker vrij komen en de garnalen populatie verminderen. Vervang oude luchtslangen altijd op tijd.

Medicijnen gebruik bij witte stip vissen

Wanneer er witte stip bij vissen word geconstateerd, wordt er al snel naar een product gegrepen met Methyhleenblauw. Een hoog concentraat hiervan is zeer schadelijk voor garnalen en zal leiden tot uitval en zelfs garnalen sterfte.

Catappa boom bladeren garnalen voer

Garnalen voeren met boom bladeren

Garnalen lusten graag bladeren, zoals gedroogde wilde amandelboomblad. Maar uit de vrije natuur halen kan riskant zijn. Zorg ervoor dat de bladeren nooit groen zijn.

Weet zeker dat deze bladeren niet besproeid zijn met gif of beplast zijn door dieren.

Haal de bladeren nooit bij bomen die dicht bij een drukke weg staan.

Bladeren van de beuk en eik kunnen in niet droog stadium looizuren aan het water afgeven. Dit is zeer giftig waar garnalen aan kunnen overlijden. Laat daarom altijd de bladeren lang goed drogen.

Afgedicht van omgevingsruimte

Een fris ruikende omgeving met behulp van een huisparfum is lekker, maar let op dat het garnalen aquarium daar niet aan blootgesteld wordt. Zorg dat het garnalen aquarium in deze ruimte dicht is, want luchtpompen zuigen de lucht van omgeving aan, zo ook de parfum lucht.

Klussen, verven in huis

Bij het opfrissen van de woning met verf kunnen ook dampen vrij komen, ook bij waterverf. De dampen worden ook opgezogen door de luchtpomp wat garnalen sterfte kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen kunt u tijdelijk de aquariumbak verplaatsen of de luchtpomp uitschakelen en deze na drie dagen goed ventileren weer inschakelen om te gebruiken.

Populatie vergroten met jonge garnaaltjes

Om de populatie te behouden is de voortplanting belangrijk. Voor de jonge en kleine garnalen hoeven geen bijzondere maatregelen worden genomen, behalve dat er voldoende verstop plaatsen aanwezig zijn.

Ze verstoppen zich goed tussen planten. Extra voeren dan normaal is niet nodig. In een goed draaiend aquarium is genoeg voedsel tussen planten te vinden.Steun ons op social media